Participanții și participantele au împărtășit experiența lor, provocările și au vorbit despre cum poate accelera o afacere regională, pentru a obține susținere financiară din partea investitorilor. Evenimentul este organizat în cadrul programului „Start-up Moldova” al TEKWILL – proiect recunoscut pentru know-how-ul adus la crearea unui ecosistem favorabil antreprenoriatului tech din țara noastră, care a asistat peste 1.300 de echipe și start-up-uri, prin intermediul a 708 inițiative. „Moldova Start-up Summit 2021” s-a desfășurat cu suportul Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID) și al Suediei.
Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova: „USAID se mândrește să sprijine „Moldova Start-up Summit 2021”, care va pune în valoare ecosistemul IT palpitant al Moldovei, va ajuta participanții să învețe despre potențialele surse de finanțare și va lansa noi inițiative. Cu sprijinul Tekwill și cu finanțarea oferită de USAID și Suedia, start-up-urile din Moldova au stabilit parteneriate internaționale și au creat rețele profesionale, care au atras finanțare de peste 14 milioane USD. USAID se angajează să ajute Moldova să exploreze sectorul TIC, care este în creștere, să creeze noi oportunități educaționale și economice pentru tineri și afaceri, să îmbunătățească furnizarea de servicii pentru cetățenii moldoveni și să sporească transparența.”
Adam Amberg, șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei: „ USAID, în parteneriat cu Suedia, a sprijinit în ultimii ani industria IT din Moldova pe drumul său de a deveni un sector promițător și activ, așa cum îl vedem astăzi. Din punctul de vedere al cooperării și al parteneriatului suedez pentru reforme, salutăm creativitatea și inventivitatea, pentru continuarea dezvoltării durabile a Moldovei – cu accent special pe economia incluzivă și circulară. După cum știți, multe invenții își au originea în Suedia. Invenții pe care le putem folosi în fiecare zi, fără să le conștientizăm cu adevărat valoarea. Centura de siguranță în trei puncte, Bluetooth și Spotify – sunt doar câteva dintre ele. Văd la start-up-urile și antreprenorii moldoveni capacitatea de a aduce inovațiile în viața de zi cu zi, iar Tekwill este un facilitator-cheie în această cale – una care sper că va îmbrățișa și va stimula creativitatea”.
Noutățile „Moldova Start-up Summit 2021”
„Moldova Start-up Summit” a dat tonul tendințelor globale a antreprenoriatului bazat pe inovații și a conectat la aceeași comunitate experți, mentori, manageri, parteneri internaționali, entuziaști și fondatori de start-up-uri.
Sergiu Gaibu, ministrul Economiei, Guvernul Republicii Moldova: „Noi, ca țară, avem toate precondițiile pentru a lansa și dezvolta afaceri inovative și digitale. Dispunem de platforme bune în acest sens, care oferă oportunități avantajoase atât pentru antreprenorii locali, cât și pentru cei internaționali. Ministerul Economiei își propune dezvoltarea ecosistemului de cercetare și inovare digitală, susținerea creării produselor și serviciilor digitale și stimularea încadrării Republicii Moldova în lanțurile valorice internaționale ale economiei digitale”.
Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC: „Moldova Start-up Summit reprezintă cea mai importantă platformă locală în care toți cei implicați – autorități, asociații de profil, sectorul privat, parteneri de dezvoltare, comunitatea internațională etc. – s-au aliniat pentru o misiune comună, cu un puternic impact și care ne poate propulsa în topul ecosistemelor locale de start-up-uri din lume. Asta, pentru că evenimentul facilitează menținerea unui dialog constructiv pentru dezvoltarea economiei bazate pe tehnologie și inovație, aplicarea tendințelor internaționale și crearea oportunităților pentru start-up-urile locale.”
# Interesul pentru eveniment a depășit hotarele țării, iar mii de internauți au fost conectați online, inclusiv din Irlanda, România, Germania, Polonia, Belarus etc.
# De la mii de kilometri depărtare, experți internaționali au relatat despre experiențele lor privind dezvoltarea ecosistemului de start-up-uri, dar și despre programele strategice de investiții, cadrul legal sau proiectele educaționale.
# Inițiativele care și-au dorit să se promoveze prin intermediul evenimentului au avut posibilitatea să înregistreze un pitch de prezentare a start-up-ului, prin care să solicite susținere financiară, iar mesajul video a fost distribuit pe rețelele de socializare. Această acțiune le-a oferit oportunitatea de a fi cunoscuți de către potențialii investitori.
# Evenimentul a pus în lumina reflectoarelor actori și programe locale care oferă diverse oportunități pentru start-up-urile locale precum: Technovator, Fundația „Start-up Moldova”, Dreamups, Yep Moldova, XY Accelerator, Traktor Hub, Simpals Factory, Startup City Cahul.
Start-up Moldova Summit 2021 a constituit un eveniment de amploare. A adus, în premieră, reprezentanți ai start-up-urilor, tineri entuziaști, studenți din regiunile Cahul, Comrat și Bălți. Entuziasmul și perseverența reprezentanților start-up-urilor din regiuni ne demonstrează că oamenii, ideile și resursele din toate regiunile țării sunt factori care contribuie la creșterea economiei naționale.
Fundația „Start-up Moldova” – creștem idei care schimbă lumea!
Printre inițiativele care oferă un șir de oportunități pentru start-up-urile locale se numără și Fundația „Start-up Moldova”. Creată în anul 2021, organizația și-a luat angajamentul să impulsioneze colaborarea în cadrul comunității de afaceri IT, să încurajeze investițiile, educația și mentoratul și să creeze posibilități de finanțare pentru start-up-urile locale. Necesitatea creării fundației a rezultat din provocările și necesitățile identificate în domeniul TIC: insuficiența angajaților calificați, cunoașterea superficială a mediului de reglementare și a cadrului legal, accesul limitat la finanțare și expertiză pentru dezvoltarea ideilor, necesitatea mentoratului și a instruirilor etc. Fundația „Start-up Moldova” reprezintă o entitate independentă, care va susține dezvoltarea companiilor inovatoare, start-up-urile din sectorul TIC, prin acordarea de servicii și consultanță. De asemenea, va îmbunătăți nivelului de calificare a specialiștilor, prin promovarea programelor de creștere a abilităților digitale și impulsionarea colaborării în cadrul comunității de afaceri din industrie, va încuraja investițiile și va colecta fonduri și va oferi, de asemenea, finanțare pentru proiectele de dezvoltare a inovațiilor și afacerilor bazate pe TIC.
Mai multe detalii pe startupmoldova.digital sau pe https://www.facebook.com/startupmd
Preluat de la: diez.md