Moldova Business Week 2024 (MBW 2024), cel mai important eveniment economic al țării, a început, reunind pe o singură platformă peste o mie de participanți din diverse industrii și regiuni. Printre aceștia se numără investitori străini, antreprenori locali, oficiali de rang înalt și experți economici de top. Ediția din acest an aduce o premieră, desfășurându-se pe parcursul a cinci zile în patru regiuni cheie – Chișinău, Edineț, Ungheni și Bălți. Această extindere regională oferă antreprenorilor din Moldova acces mai larg la oportunități de dezvoltare, indiferent de localitatea în care se află.
Pe agenda forumului se regăsesc 17 evenimente dedicate sectoarelor strategice ale economiei naționale. În cadrul acestora, vor fi prezentate date relevante despre potențialul economic și progresul țării, proiectele de viitor și oportunitățile pentru afacerile locale. În cadrul ceremoniei oficiale de deschidere, oficialii guvernamentali de rang înalt au discutat despre climatul actual de afaceri din Moldova, direcțiile strategice pentru îmbunătățirea acestuia, precum și reformele guvernamentale care vizează dezvoltarea economică, digitalizarea, infrastructura, sectorul energetic și altele.
Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova: „Eficiența instituțiilor statului este importantă, debirocratizăm și digitalizăm procesele. Și când spun „digitalizare”, nu mă refer doar la trecerea de la hârtie la computer, ci la o reconfigurare a proceselor guvernamentale și a modului în care guvernul servește afacerile și oamenii. Nu vreau să spun că totul este ideal. Ceea ce vreau să subliniez este că guvernul promovează agilitatea în cadrul sistemului pentru a se adapta nevoilor mediului de afaceri.”
Dumitru Alaiba,Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Fără dubii, țara noastră va fi următorul stat membru al UE, cu o economie puternică, diversificată, eficientă, inovativă, deschisă și liberă, parte a Pieței Unice Europene. Aceasta este viziunea noastră. Iar pentru a crește mai repede, Republica Moldova are nevoie de investiții. De aceea, agenda noastră de reforme este axată pe dezvoltarea și întărirea unui mediu de afaceri stabil și atractiv. Eliminăm birocrația – am adoptat o agendă masivă de dereglementare care economisește deja antreprenorilor echivalentul a cel puțin 0,5 % din PIB pe an. Digitalizăm economia – asta le va economisi antreprenorilor cel puțin 1 miliard de lei în 2024. Reforma impozitului pe venit – datorită ei, companiile noastre au păstrat în conturi 1,4 miliarde lei, bani care nu au mai fost plătiți ca impozite și care pot fi folosiți pentru dezvoltarea afacerii.”
Partea oficială a evenimentului a inclus prezentarea oportunităților strategice, avantajele competitive și potențialul de dezvoltare a Moldovei, dar și o viziune aprofundată asupra climatului investițional din țară și a factorilor care fac țara noastră o alegere preferabilă pentru investiții.
Natalia Bejan, Directoare Generală, Agenția de Investiții Moldova: „Cu câteva luni în urmă, noi ne-am gândit de ce vrem să organizăm Moldova Business Week pentru a noua oară, și ne-am propus câteva obiective. În primul rând, ne-am propus ca, de data aceasta, să prezentăm potențialul și talentele care sunt aici, în Republica Moldova. Este o săptămână întreagă de evenimente, organizate în Republica Moldova, și nu doar în Chișinău, dar și în alte orașe. Cel de-al doilea obiectiv al acestui eveniment este relaționarea, networkingul. Acest eveniment a putut fi realizat doar datorită mai multor eforturi din partea diferitor organizații și instituții. Ne-au ajutat peste 10 agenții și parteneri, instituții, ca să organizăm acest eveniment, și cu aceste instituții vă veți putea vedea pe parcursul săptămânii.”
Pe agenda discuțiilor oficiale au fost și integrarea în Uniunea Europeană și prin urmare și accesul Republicii Moldova către o piață cu peste 1 miliard de consumatori. Între anii 2020 și 2022, Republica Moldova a reușit să atragă peste 1 miliard USD în investiții directe externe, dintre care 83.4% provin din Uniunea Europeană. Cele mai mari sume le-au revenit sectoarelor financiar (23,8%), producție (20,2%), energetic (19,1%), comerț, (18,9%), TIC (5,7%), fapt care confirmă că Republica Moldova este o
destinație atractivă pentru investitorii străini, după implementarea unor reforme fiscale, politici guvernamentale, în diverse sectoare ale economiei naţionale.
Jānis Mažeiks, Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova: „Sunt sigur că procesul de aderare la UE va crea și mai multe oportunități de a face afaceri de succes în Moldova, pe măsură ce Moldova se va integra în continuare în UE și pe piețele sale. Aderarea la UE vine și cu multe provocări și multe reforme care vor necesita munca tuturor autorităților, întreprinderilor și cetățenilor din țară. Am sprijinit Moldova astfel încât exportatorii moldoveni să poată exporta în continuare cantități nelimitate de produse agricole pe piețele UE, am liberalizat serviciile de transport rutier și lucrăm la implementarea altor instrumente de facilitare a comerțului.
Maria Longi, Coordonatoare a Biroului Coordonatorului pentru Asistența Statelor Unite pentru Europa, Departamentul de Stat al SUA: „ Am sprijinit tranziția Moldovei către o democrație puternică, independentă și orientată spre piață. Moldova a făcut progrese remarcabile către aderarea la Uniunea Europeană, în special în ultimii 4 ani, inclusiv începutul impresionant al negocierilor formale în iunie. Asistența SUA, inclusiv peste 874 de milioane de dolari din februarie 2022, a jucat un rol semnificativ în promovarea statului de drept, a combaterii corupției, a energiei și a progresului economic al Republicii Moldova în conformitate cu standardele UE. Apreciem eforturile Moldovei în reforma statului de drept. Inclusiv controlul judiciar și procuror îmbunătățit, deoarece aceasta pune bazele creșterii economice și prosperității.”
Moldova Business Week 2024 (MBW 2024): Evenimente dedicate sectoarelor strategice ale economiei
Pe parcursul acestei săptămâni vor avea loc mai multe evenimente, în diferite regiuni ale țării, care vor pune în discuții potențialul sectoarelor real estate, IT, agrifood și electronică, turism și vinificație, industria auto și altele.
Astăzi ziua continuă cu două evenimente de importanță majoră:
— Forumul de Investiții UE-Moldova, care va aborda teme esențiale precum creșterea economică și sustenabilitatea, punând accent pe finanțarea europeană, oportunitățile de investiții pe Bursa de Valori București și viitorul sectorului energetic în Moldova.
— Conferința „Capital Creativ pentru Creștere și Investiții”, care se va axa pe transformarea Moldovei într-un hub pentru investițiile în industriile creative, explorând subiecte precum dezvoltarea acestui sector, politicile guvernamentale, stimulentele fiscale și sprijinul pentru talente și infrastructură.
Investitori și oameni de afaceri din 23 de țări sosiți în Republica Moldova vor putea participa la următoarele evenimente:
— 17 septembrie – Chișinău: Real Estate și IT
Ziua este dedicată sectorului imobiliar și IT. Vom analiza reușitele industriei imobiliare și provocările din sectorul tehnologic, explorând parteneriate și investiții pentru infrastructură și digitalizare.
— 18 septembrie – Edineț: Agrifood și Electronică.
Focusul se mută pe industria agroalimentară și electronică, cu prezentarea inițiativelor inovatoare în agricultură și proiectelor tehnologice emergente.
— 19 septembrie
Ungheni: Turism și Vinificație, va include pe agenda discuțiilor potențialul sectorului vinicol de a atrage vizitator străini.
Chișinău: Industria Farmaceutică și Turism Medical,va explora potențialul industriei farmaceutice.
— 20 septembrie
Bălți: Industria Auto; Vizita de studiu la companii auto din Bălți va explora progresele din industrie și va încuraja relațiile de afaceri.
Chișinău: Consolidarea Succesului Afacerilor – Garanții și Asistență Financiară,unde vor aborda tipurile suport financiar disponibile în Moldova și modul în care acestea pot facilita dezvoltarea afacerilor.
***
Moldova Business Week 2024 este organizat de Agenția de Investiții din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și asociațiile de profil din mai multe sectoare cheie ale economiei naționale. Evenimentul reprezintă o platformă esențială de conectare pentru investitori antreprenori și experți economici, fiind o ocazie ideală pentru analizarea tendințelor economice și a politicilor naționale, cu accent pe integrarea europeană a țării.
Preluat de la: diez.md