pixel.png

Odată cu creşterea temperaturilor reapare în discuţie o veche problemă: mirosul urât al picioarelor.

Aproape 20% dintre adulţi se confruntă cu această problemă jenantă. Prin urmare, ne-am propus să aflăm care sunt cauzele, dar şi soluţiile pe care le avem la îndemână.

Pe lângă transpiraţia excesivă, mirosul neplăcut al picioarelor poate fi cauzat şi de infecţiile fungice ale unghiilor, stres sau de… sarcină.

Iată mai jos care sunt posibilele cauze ale mirosului urât al picioarelor şi soluţiile care pot rezolva această problemă.

<!– A slăbit 38 de kilograme și arată fabulos în costum de baie. Admiratorii trec pe lângă ea și nu o recunosc–> CITESTE PE EVZ.RO: A slăbit 38 de kilograme și arată fabulos în costum…
<!– ȘOC TOTAL; A apărut o nouă tulpină de coronavirus! Este de zece ori mai contagioasă decât COVID-19–> CITESTE PE CAPITAL.RO: ȘOC TOTAL; A apărut o nouă tulpină de coronavirus!…

Galerie foto

vezi galeria 8 foto

Cauzele mirosului urât al picioarelor

Pe suprafaţa tălpilor există nu mai puţin de 250.000 de glande sudoripare, aşa că nu este de mirare faptul că acestea produc zilnic aproximativ 500 ml de sudoare. În combinaţie cu bacteriile care se dezvoltă în mediul umed, picioarele capătă acel miros neplăcut de care suntem jenaţi atunci când ne descălţăm.

Alte posibile cauze ale mirosului neplăcut al picioarelor sunt:

Materialele de proastă calitate din care sunt confecţionate şosetele – poliesterul este cunoscut pentru faptul că reţine umezeala şi ajută astfel la dezvoltarea bacteriilor. Pirn urmare, sunt indicate şosetele din bumbac 100% sau cele din lână de merinos. Pentru a reduce riscul de dezvoltare a bacteriilor pe suprafaţa tălpilor şi între degete, poţi folosi şi un spray antibacterian pentru picioare.

Porţi aceeaşi încălţăminte zilnic – la fel ca şosetele, încălţămintea nu trebuie purtată două zile la rând. Ideal ar fi să deţii mai multe perechi de încălţări, comode, care să nu te strângă, pe care să le schimbi între ele. Dacă, totuşi, nu îţi permiţi să cumperi mai multe perechi de încălţăminte sau eşti nevoit, prin natura locului de muncă, să porţi aceeaşi încălţăminte zi de zi, ai grijă la igienă: spală-te zilnic pe picioare cu săpun antibacterian şi înlătură porţiunile de piele întărită cu ajutorul unei pietre ponce. Grijă mare şi la îngrijirea unghiilor!

Micoza piciorului – mirosul urât al picioarelor poate fi şi o consecinţă a unei infecţii fungice la nivelul unghiilor, afecţiune numită „piciorul atletului” sau tinea pedis. Aceasta este specifică persoanelor care fac regulat mişcare, deoarece le transpiră picioarele şi materialele din care sunt confecţionaţi pantofii sport reţin umezeala, favorizând astfel dezvoltarea bacteriilor.

Pentru a scăpa de micoza piciorului, este indicată pudra aplicată între degete, nu crema, deoarece aceasta reţine şi mai multă umezeală. Ca să previi apariţia micozei piciorului, optează pentru şosete din materiale de calitate şi pentru încălţări comode, care lasă piciorul să respire. Pentru cazurile în care micoza recidivează sau nu reacţionează la acţiunea pudrei antimicotice sunt indicate antibioticele pe cale orală, dar numai la recomandarea medicului.

Modificările hormonale – activitatea glandelor sudoripare poate fi influenţată şi de nivelul hormonal. De exemplu, femeile însărcinate, cele la menopauză şi adolescentele sunt mai predispuse transpiraţiei excesive, inclusiv la nivelul picioarelor.

Stresul – nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că un eveniment stresant este un factor declanşator al transpiraţiei excesive. Mai puţin ştiut este însă faptul că transpiraţia cauzată de stres are un miros mult mai neplăcut, din cauza unei substanţe chimice produse în cazul unei situaţii stresante sau atunci când o persoană este bolnavă.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că transpiraţia produsă de glandele apocrine (situate la nivelul organelor genitale şi la subraţ) este mai lipicioasă şi mai abundentă în comparaţie cu transpiraţia produsă de glandele ecrine (prezente pe suprafaţa întregului corp). În plus, se pare că cea dintâi este compusă în mare parte din lipide şi proteine, care favorizează apariţia mirosului neplăcut în combinaţie cu bacteriile de pe suprafaţa corpului, în timp ce transpiraţia produsă de glandele ecrine este compusă în mare parte din apă şi sare.

Anumite afecţiuni – transpiraţia excesivă poate fi cauzată şi de anumite boli, cum ar fi diabetul (hipoglicemia), endocardita, anxietatea, infarctul, infecţia cu HIV, leucemia, malaria, limfomul non-Hodgkin, obezitatea sau tuberculoza. Aşadar, dacă te confrunţi frecvent cu transpiraţia excesivă, chiar dacă temperaturile mediului ambiant sunt normale, nu strică să faci o programare la medic, pentru a afla cu exactitate cauza acestei probleme.

Cum previi şi tratezi mirosul urât al picioarelor

Mirosul urât al picioarelor poate fi eliminat şi prevenit urmând câteva sfaturi simple:

  • Spală-te zilnic pe picioare cu săpun antibacterian – insistă pe zona dintre degete şi usucă bine picioarele înainte de a-ţi pune şosetele
  • Foloseşte un exfoliant (de 2-3 ori pe săptămână), cum ar fi zaţul de cafea, mălaiul sau piatra ponce pentru a înlătura celulele moarte de pe tălpi şi degete care „hrănesc” bacteriile de pe suprafaţa pielii
  • Fă băi călduţe cu sare Epsom – dizolvă o ceaşcă de sare într-un lighean umplut pe jumătate cu apă şi stai cu picioarele în ea timp de 10-20 de minute
  • Îngrijeşte-ţi unghiile – pentru a preveni acumularea bacteriilor sub unghii, taie-le cât mai scurt, în formă pătrată, dar ai grijă la cleştişor: acesta trebuie dezinfectat de fiecare dată, pentru a preveni eventuale infecţii
  • Clăteşte picioarele cu apă şi oţet – amestecă o parte de oţet la o parte de apă şi ţine picioarele în soluţie timp de 15-20 de minute (metoda este contraindicată persoanelor care au tăieturi, răni, zgârieturi sau băşici, deoarece oţetul poate irita pielea în zona respectivă)
  • Înlocuieşte tălpicii încălţărilor dacă acestea au căpătat un miros neplăcut – există în comerţ tălpici speciali, cu efect antibacterian şi antiperspirant
  • Schimbă şosetele în fiecare zi, uneori chiar de mai multe ori, la nevoie, în special dacă practici un sport şi îţi transpiră picioarele – nu uita să alegi şosete din materiale de calitate, nu din materiale sintetice
  • Poartă sandale sau papuci în timpul verii, permiţând astfel picioarelor să respire
  • Evită încălţămintea strâmtă sau care favorizează apariţia transpiraţiei
  • Foloseşte un antiperspirant pentru picioare

În cazul în care aceste remedii naturale nu au efect, există tratamente medicale care pot rezolva problema. Unul dintre acestea este iontoforeza, o procedură care constă în aplicarea de mici şocuri electrice la nivelul tălpilor care pot reduce activitatea glandelor sudoripare, prevenind astfel transpiraţia excesivă a picioarelor şi mirosul neplăcut (bromodoza).

O altă soluţie pentru reducerea transpiraţiei la nivelul tălpilor este reprezentată de injecţiile cu toxină botulinică. Acestea sunt însă destul de dureroase şi au efecte temporare (3-4 luni).

Preluat de la: csid.ro