r0_0_800_600_w1200_h678_fmax-1.jpg
În Adelaide a înflorit floarea cadavrală Amorphophallus titanum, cea mai urât mirositoare plantă din lume. Aceasta înflorește odată la câțiva ani pentru aproximativ două zile și strânge mii de vizitatori curioși din întreaga lume.

Amorphophallus titanum, numită și Titan arum, emite un miros urât pentru a atrage polenizatorii, dar reușește mai degrabă să atragă la ea mii de vizitatori din întreaga lume, dornici de a asista la înflorirea rară a acesteia. Aceasta tocmai ce a înflorit în grădinile botanice din Adelaide, mirosul ei parcurgând kilometri întregi pentru a atrage muștele de carne, albinele și gândacii carii, scrie The Guardian.

Planta înflorește doar o dată la câțiva ani și doar pentru aproximativ 48 de ore, pentru a atrage insectele care s-au strâns deja în polenul unei alte flori cadavre.

Titan arum crește mai mult de doi metri înălțime, cântărește până la 150 de kilograme și mirosul ei este cel mai frecvent asemănat cu șobolanii morți, deși picioarele urât mirositoare și brânza mirositoare sunt, de asemenea, concurenți.

Din anul 2018, Titan arum se află pe cale de dispariție. Scăderea numărului de flori cadavre a început odată cu defrișarea pădurilor tropicale, astfel numărul lor a scăzut la mai puțin de 1 000 în sălbăticie.

Curatorul de horticultură Matt Coulter a spus că mulțimile care se strâng să inhaleze mirosul acesteia devin tot mai mari de fiecare dată când are loc o înflorire.

„Este cea mai incredibilă plantă din lume… Dar nu va dura mult. Până mai târziu în această după-amiază, va dispărea. În aproximativ o săptămână, întreaga structură se va prăbuși”, a adăugat Coulter.


Sursă: Getty Images/DREW ANGERER

Preluat de la: diez.md