brexit.jpg
Migrația netă în Marea Britanie a scăzut drastic în primele 12 luni de după referendumul de anul trecut cu privire la Brexit, iar peste trei sferturi din această scădere a rezultat din creșterea numărului de cetățeni ai Uniunii Europene care au plecat din Regatul Unit și diminuarea sosirilor, relevă datele oficiale.

Mai exact, în perioada iunie 2016-iunie 2017, imigrația a scăzut la 572.000 — cu 80.000 de sosiri mai puțin—, în timp ce emigrația a crescut la 342.000, cu 26.000 de plecări mai mult, numărul cetățenilor UE reprezentând circa trei sferturi din scăderea migrației nete, a stabilit Oficiul național de statistică (ONS). În cele 12 luni precedente, migrația netă a fost de 336.000.

La scăderea totală a imigrației a contribuit cea a numărului de cetățeni ai UE care au venit în Marea Britanie, cu 54.000 mai puțini, iar numărul cetățenilor Uniunii care au plecat din Regat a crescut cu 28.000, ajungând la 123.000, a precizat oficiul.

Per total, numărul celor care vin să trăiască în Marea Britanie continuă să fie mai mare decât al celor care pleacă și de aceea migrația netă contribuie la creșterea populației țării, a menționat Nicola White, responsabila ONS pentru migrația internațională, potrivit căreia este prea devreme pentru a se vorbi de o tendință pe termen lung. Numărul celor care vin în țară având deja un angajament de lucru a rămas stabil, dar numărul celor care vin să-și caute de lucru a scăzut cu 43% în cele 12 luni analizate, a precizat White.

Înaintea alegerilor legislative anticipate din iunie, premierul Theresa May a promis că va respecta angajamentul guvernului său conservator de a reduce imigrația netă sub nivelul de 100.000. Totodată, ea s-a angajat să restrângă libertatea de circulație a cetățenilor UE înspre Marea Britanie, după Brexit, precum și să limiteze imigrația provenită din afara Uniunii.

Preluat de la: diez.md