pixel.png

Cercetătorii susţin că alimentele bogate în flavonoide, precum merele sau ceaiul verde, pot reduce riscul apariţiei cancerului şi bolilor de inimă. Cercetarea a indicat că în urma consumului a doar 500 de miligrame de flavonoide pe zi se pot reduce semnificativ riscurile apariţiei acestor boli. De reţinut însă, consumul adiţional de flavonoide nu scade riscul apariţiei bolilor de inimă, dar în cantităţi mai mari aceste riscuri scad mai mult în cazul cancerelor.

Cunoaştem vorba aceea ”un măr pe zi ţine doctorul la distanţă”. În cazul acesta, ne ţine la distanţă de cancere şi bolile de inimă. Şi, bineînţeles, aceeaşi teorie se aplică şi în cazul altor alimente bogate în flavonoide, nutrienţi cunoscuţi pentru reducerea inflamaţiilor, dar şi pentru faptul că acţionează ca potenţiali antioxidanţi. Persoanele care au consumat mai multe alimente bogate în flavonoide sunt mai puţin predispuse la deces cauzat de cancer sau boli de inimă spre deosebire de persoanele care au consumat mai puţine alimente care conţin aceşti nutrienţi, arată studiul publicat. Efectele de protecţie pe care le oferă flavonoidele sunt mult mai eficiente în cazul persoanelor care fumează sau consumă alcool, arată studiul condus de cercetătorii Universităţii Edith Cowan din Australia. Descoperirile provin din urjma analizelor făcute pe dietele urmate de peste 53.000 de persoane de origine daneză, pe o perioadă de 23 de ani.

Nicola Bondonno, medic, doctorant al Universităţii Edith Cowan şi cercetor în cadrul studiului, susţine că aceste descoperiri ar trebui să încurajeze oamenii să consume mai multe fructe şi legume, în special dacă se confruntă cu un risc crescut de apariţie a cancerului sau a bolilor de inimă. O cercetare anterioară estimează că 7.8 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an din cauza consumului scăzut de fructe şi legume. Acest ”consum scăzut” se traduce în mai puţin de 800 de grame în total, pe zi.

<!–

Formul de quiz

–>

”Cel mai bun lucru pe care-l poţi face pentru sănătatea ta este să nu fumezi şi să renunţi la consumul de alcool”, a declarat Bondonno penru Healthline. ”Dar aceste schimbări ale stilului de viaţă pot fi o adevărată provocare, aşadar încurajarea consumului de flavonoide poate fi un mod prin care se ameliorează creşterea riscului apariţiei acestor boli, dar şi încurajarea persoanelor să renunţe la fumat şi alcool”, a continuat specialistul.


Doza zilnică de flavonoide

În urma studiului s-a descoperit că 500 de miligrame de flavonoide consumate zilnic pot oferi cea mai mare protecţie împotriva acestor boli. Aceste observaţii au fost făcute în cazul nefumătorilor şi a consumatorilor de alcool cu moderaţie. Însă, pentru a proteja corpul de apariţia cancerului s-a descoperit că este nevoie de o cantitate de 1000 de miligrame de flavonoide zilnic.

”Acesta este un studiu remarcabil care conţine evidenţe convingătoare prin care se arată că ceea ce mâncăm poate îmbunătăţi starea sănătăţii”, explică pentru Healthline Dr. William Li, autorul cărţii ”“Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself”. ”Flavonoidele joacă un rol foarte important în nutriţie. Aceste rezultate arată cu exactitate dozele de nutrienţi necesare pentru beneficiile pentru sănătate. POate că nu este nevoie ca toţi să devenim vegani pentru a ne îmbunătăţi starea de sănătate”, a continuat specialistul.

Alimente pe care să le consumăm

Alimentele care conţin flavonoide sunt fructele, legumele, ciocolata neagră, ceaiul verde şi vinul roşu.

”Niciun flavonoid sau compus nu funcţionează singur”, explică pentru Healthline Teresa Baczkowski, manager al clinicii de nutriţie Adventist Health White Memorial Hospital, din Los Angeles. ”Este vorba de echilibrul dintre aceşti compuşi din alimentele naturale care ne ajută să ne menţinem sănătoşi”, continuă Teresa.

Reducerea inflamaţiilor

Peste 6000 de compuşi descoperiţi în alimentele pe bază de plante au fost identificate ca flavonoide. Cercetătorii australieni nu au reuşit să puncteze exact cum reuşesc flavonoidele să protejeze împotriva cancerului şi bolilor de inimă, dar Bondonno este de părere că acţiunea lor antiinflamatorie joacă un rol extrem de important.

”Consumul de alcool şi fumatul cresc inflamarea şi deteriorarea vaselor de sânge care, ulterior cresc riscul apariţiei anumitor afecţiuni. Flavonoidele au proprietăţi antiinflamatorii şi îmbunătăţesc funcţionarea vaselor de sânge şi, tocmai de aceea sunt asociate cu reducerea riscului apariţiei cancerelor şi bolilor de inimă”, explică Bondonno.

Un studiu din 2017 publicat în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie arată că flavonoidele inhibă creşterea celulelor canceroase.

Preluat de la: csid.ro