pixel.png

Doctor Otilia Ţigănaş, medic de familie în comuna Hăşmaş, judeţul Arad, scrie pe blogul personal că declararea pandemiei de coronavirus, de către OMS, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu este deloc imprevizibilă, având în vedere extinderea epidemiei în numeroase ţări şi numărul cazurilor de noi infecţii, în continuă creştere.

De asemenea, subliniază medicul, pandemia nu este o condamnare la moarte, cum multă lume greşit consideră, dar că numărul de persoane infectate este foarte posibil să fie mult mai mare decât cel declarat oficial.

Redăm mai jos o parte din articolul medicului:

<!–

Formul de quiz

–>

„Astăzi, 11 martie 2020, acu o oră, OMS = Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat oficial pandemie de COVID-19, noul coronavirus.

PANdemia, unde sufixul PAN sugerează ceva general, global, extins, este o epidemie care cuprinde teritorii largi, conform DEX. Este o epidemie a întregii planete, conform mie.

Faptul că ieri NU o numeam pandemie şi azi o numim aşa nu înseamnă o condamnare la eşafod, nici o scrisoare recomandată de la ANAF cu o datorie care te cruceşte şi de care sigur n-ai să scapi.

Este o problemă mai ales tehnică, obiectivă, derivată din cifre.

Pe planeta Pământ există azi 118.000 de infectaţi cu COVID-19 şi 4.200 de decese. Numărate în seara când pandemia s-a declarat. Cu regula de trei simplă, rezultă 3,5 decese la 100 de persoane infectate.

DAR! Nu-s 3,5 decese la 100 de persoane anterior sănătoase, solide, zdravene – infectate, ci la populaţia generală, unde destui din cei 100 poate mureau oricum. Acest număr de 3,5 decese la suta de INFECTAŢI pare mai mic decât procentul deceselor după infecţia cu gripă.

Şi mai are încă un indice de corecţie statistică povestea asta: un om mort cu COVID-19  în el este numărabil. Poţi să numeri uşor morţii şi legătura lor directă cu coronavirusul.

În schimb, infectaţii nu-s toţi identificabili. Nici OMS, nici eu, nici tu nu ştim exact câţi infectaţi sănătoşi are azi planeta Pământ. Prin urmare, procentul de morţi la suta de infectaţi poate fi mult mai mic, fiindcă infectaţii asimptomatici şi nedepistaţi pot fi mult mai mulţi.”

Citeşte continuarea articolului aici.

Preluat de la: csid.ro