Auschwitz-lagar-1280x720-1.jpg
Pentru prima oară din 1988, un marş comemorativ, tradiţional în Polonia, al supravieţuitorilor holocaustului şi tineretului israelian a fost anulat din cauza preocupărilor legate de propagarea coronavirusului, potrivit DPA şi AFP.

Marşul de la Auschwitz la Birkenau, complexul de lagăre nazist din Polonia ocupat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a desfăşurat în ultimii 32 de ani fără întrerupere, scrie AGERPRES.

„După consultarea cu organismele şi responsabilii din domeniul sănătăţii, suntem nevoiţi să anunţăm, cu inimă grea, amânarea Marşului celor vii din acest an în Polonia”, a declarat Shmuel Rosenman, conducătoarea organizaţiei responsabilă de marş, într-un comunicat emis la Tel Aviv şi primit luni la Varşovia.

„Principala noastră preocupare este sănătatea numeroşilor participanţi şi a supravieţuitorilor holocaustului, care ni se vor alătura. Întrucât acesta este un eveniment internaţional, care implică 110 delegaţii din întreaga lume, avem responsabilitatea de a lua măsuri de precauţie”, a adăugat el.

În fiecare an, participanţii la Marşul celor vii trec pe poarta de intrare a lagărului morţii Auschwitz, deasupra căreia este instalată cunoscuta inscripţie „Arbeit Macht Frei” (Munca te face liber) înainte de a parcurge cei trei kilometri care îl separă de lagărul Birkenau, principalul loc de exterminare.

Marşul celor vii este, potrivit organizatorilor, cel mai important eveniment punctual dedicat memoriei holocaustului pe plan internaţional.

Între 1940 şi începutul anului 1945, Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau aproximativ 1,1 milioane de persoane, între care un milion de evrei din diferite ţări europene. Acest lagăr, unde au murit şi circa 80 000 de polonezi neevrei, 25 000 de romi şi 20 000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie în ianuarie 1945.

Preluat de la: diez.md