brexit.jpg
Premierul britanic Theresa May spune că s-a stabilit ziua în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană.

Potrivit BBC, proiectul de lege privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană va stabili pe 29 martie 2019, la ora 23:00, data ieșirii efective din UE, potrivit ministrului însărcinat cu Brexitul, David Davis.

„Am ascultat membri ai publicului și ai parlamentului și am făcut această modificare pentru a elimina orice confuzie sau preocupare privind sensul „zilei ieșirii” (din UE)”, a declarat ministrul Davis.

Jurnaliștii de la Reuters spun că autorul Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care a permis Marii Britanii să iasă din UE, urmează să contrazică ideea că Brexitul este inevitabil.

John Kerr, ambasadorul britanic la Uniunea Europeană din 1990 până în 1995, urmează să țină vineri un discurs la Londra în care va afirma că „în timp ce discuțiile despre divorț continuă, părțile mai sunt căsătorite. Reconcilierea mai este posibilă”.

Guvernul britanic a publicat, marți, noi detalii legate de obţinerea statutului de rezident post-Brexit de către cetăţenii europeni care vor să rămână în Marea Britanie.

Aceștia vor avea o perioadă de grație de doi ani după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru a solicita rezidență și, „în majoritatea cazurilor, va fi acordată”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne de la Londra.

În caz de refuz, solicitanții au posibilitatea să conteste decizia. Cererile nu vor fi refuzate din cauza unor „detalii tehnice minore”, adaugă sursa citată.

Preluat de la: diez.md