be2fc17-000.jpg
Rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a arătat că doar 12 % dintre oameni cred că nu este necesar de amestecat în treburile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, ci doar să se investigheze cazurile individuale de infracțiuni.

Fiecare a doua persoană ucraineană consideră că Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei ar trebui să fie complet interzisă în Ucraina. Acest lucru este evidențiat de rezultatele unui sondaj ucrainean al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev.

În timpul interviului, respondenții au fost întrebați despre oportunitatea politicii autorităților față de Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei și li s-au oferit trei opțiuni din care să aleagă: de la interdicția completă la neintervenția completă (cu investigarea doar a anumitor posibile infracțiuni). S-a propus și o poziție de „compromis”, când biserica nu este complet interzisă, dar asupra ei se stabilește supravegherea și controlul de către stat.

Conform rezultatelor obținute, 78 % dintre ucraineni consideră că statul ar trebui să se amestece într-un fel sau altul în activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei. În special, dintre aceștia, 54 % consideră că această biserică ar trebui interzisă complet în Ucraina, iar 24 % sunt în favoarea unei abordări oarecum „mai blânde”, care nu prevede o interdicție completă, ci prevede instituirea controlului de stat și supraveghere.

Doar 12 % dintre respondenți consideră că nu trebuie de întreprins nimic și că nu trebuie ca autoritățile să se amestece în treburile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, dar să investigheze doar cazuri individuale de posibile infracțiuni. 9 % dintre respondenți nu au răspuns la întrebare.

Comentariul Institutului Internațional de Sociologie din Kiev la rezultatele sondajului notează că ele continuă doar să demonstreze că demersurile întreprinse de Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei în acest an nu au convins majoritatea ucrainenilor că aceasta este într-adevăr o biserică ucraineană, ci mai degrabă imaginea „coloanei a cincea care se supune Kremlinului”.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-27 decembrie 2022, folosind metoda interviurilor telefonice pe baza unui eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil.

A fost studiată opinia a 1 010 respondenți care locuiesc în toate regiunile Ucrainei (cu excepția Republicii Autonome Crimeea și a anumitor zone din regiunile Donețk și Lugansk necontrolate de guvernul Ucrainei). De asemenea, sondajul nu a fost realizat cu cetățenii plecați în străinătate după 24 februarie 2022. Eroarea statistică nu depășește 2,4 %.

Amintim că, de la începutul războiului, ucrainenii au făcut sute de percheziții la casele sau lăcașurile unde se aflau reprezentanții patriarhiei ruse. Zeci de preoți au fost reținuți, la unii depistându-se simboluri interzise în Ucraina și folosite de Rusia drept simbol al „eliberării”, cărți de propagandă sovietică, sume imense de bani în diferite valute și chiar un minor în așternuturile arhimandritului Nichita.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md