maia-saa.jpg
Astăzi, 23 iunie, în cadrul ședinței liderilor europeni de la Consiliul European, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, acest lucru fiind anunțat de către Președintele Consiliului European Charles Michel.

În acest sens, mai mulți oficiali din Republica Moldova, cât și din afara țării au trimis mesaje de felicitare Moldovei cu această ocazie.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, a publicat o postare pe Twitter, unde menționează faptul că acesta este un moment istoric pentru țara noastră și își exprimă recunoștința față de această decizie a membrilor Comisiei Europene.

Natalia Gavrilița, Prim-ministra Republicii Moldova, a menționat la rândul său că drumul care ne așteaptă până la integrarea europeană este unul lung, însă reformele care ne vor permite integrarea vor transforma țara noastră, vor crește nivelul de viață al cetățenilor și îi vor aduce Europa acasă.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a felicitat Moldova, Ucraina și Georgia, menționând că acestea „fac parte deja din familia Europeneană”.

De asemenea, oficiala a mai publicat și un video cu momentul în care președintele Consiliului European Charles Michel anunță decizia.

Și Președintele României Klaus Iohannis și-a exprimat suportul față de această decizie, felicitând Moldova și Ucraina și exprimându-și aprecierea în raport cu pașii făcuți în întâmpinarea Georgiei.


Țara noastră a parcurs patru etape din cele 10 pentru a adera la UE. Vedeți mai jos care sunt acestea.

Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul UE (3 martie 2022).

Țara noastră a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare (11 aprilie 2022).

Răspunsurile la Chestionar urmează a fi transmise Comisiei Europene în decurs de o lună (12 mai 2022).

Comisia Europeană a emis un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova (17 iunie 2022).

Au mai rămas încă șase:
— toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat (23-24 iunie);
— negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri;
— în timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
— după ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
— în baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
— toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare.

Țara noastră a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022.

Preluat de la: diez.md