koala.jpg
Incendiile devastatoare de vegetaţie din Australia au avut drept consecinţă pierderea unei suprafeţe masive de habitat, fenomen care amenință peste 100 de specii de animale. Printre animalele care au nevoie urgentă de ajutor se numără și ursul koala.

Grupul de experţi a fost format de guvernul australian luna trecută în scopul monitorizării consecinţelor incendiilor de vegetaţie care au pârjolit suprafeţe însemnate de teren, transmite agerpres.ro.

Potrivit unei liste provizorii, au fost identificate 113 specii de animale – 13 specii de păsări, 19 de mamifere, 20 de reptile, 17 de broaşte, cinci de nevertebrate, 22 de crustacee şi 17 de peşti – ca având cea mai mare prioritate pentru aplicarea unor măsuri urgente în scopul recuperării în urma incendiilor de vegetaţie din perioada 2019-2020.

Stabilirea speciilor care au nevoie de ajutor în mod prioritar a avut la bază amploarea distrugerilor suferite de habitat, gradul în care populaţia acestora era în pericol înainte de incendii, precum şi caracteristicile fizice, comportamentale şi ecologice care le influenţează vulnerabilitatea în faţa focului.

Grupul de experţi, care a publicat această listă marţi, a ajuns la concluzia că nu par să existe cazuri de specii extincte. Cu toate acestea, mai multe specii, cum ar fi broaştele corroboree din nord, şopârla de apă Blue Mountains, papagalul negru lucios, dunnart-ul de pe Kangaroo Island, prezintă un risc iminent de extincţie din cauza unei mari suprafeţe de habitat pierdute în urma incendiilor de vegetaţie.

Alte specii, precum koala, au suprafeţe „substanţiale” ale habitatului afectate de incendii şi vor necesita „intervenţii de urgenţă” şi răspuns strategic pentru reabilitare, mai spun experţii.

Începând cu luna septembrie, incendiile de vegetaţie au pârjolit peste 12 milioane de hectare de teren din sudul şi estul Australiei. Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 3 000 de locuinţe au fost distruse. Potrivit estimărilor specialiştilor, peste un miliard de animale au murit.

Guvernul australian a promis luna trecută suma de 50 de milioane de dolari australieni (33,6 milioane de dolari), la care se vor adăuga sume suplimentare, în scopul salvării şi protejării vieţii sălbatice afectate de incendiile de vegetaţie.

Preluat de la: diez.md