preacc1111-scaled.jpg
A treia ediție a programului XY Pre-Accelerator: Women Entrepreneurship și-a desemnat câștigătoarele. Programul s-a desfășurat în perioada 15 septembrie – 30 octombrie 2021, având scopul de a ajuta 30 de fete și femei să-și dezvolte propriile afaceri.

„Suedia acordă sprijin inițiativelor de capacitare economică a fetelor și femeilor din țară prin diverse programe și proiecte. Prin intermediul acestui pre-accelerator s-a oferit acces la expertiză dar ne-am dorit inclusiv să încurajăm persoanele care își doresc să dezvolte o afacere. În acest sens, au fost organizate instruiri și s-a oferit platforma unde participantele au interacționat între ele, construind astfel acea comunitate de femei, fete în afaceri. Sperăm că ideile de afaceri definitivate pe parcurs își vor găsi beneficiarii, consumatorii. Ne dorim ca acest suport să răspundă necesităților existente, respectiv recomandările și observațiile menționate vor fi considerate în următoarele programe.” a menționat Oxana Paierele, coordonatoare de programe Ambasada Suediei în Republica Moldova. 

Timp de 6 săptămâni, participantele selectate în program au beneficiat de activități cu mentori/e interni/e; instruiri în antreprenoriat, promovarea afacerii, gestionarea financiară, dezvoltarea echipei etc.; precum și de sesiuni cu peste 30 de experți și experte în diverse domenii precum marketing, IT, management, finanțe etc.

<!–

–> <!–

–>

Evenimentul de închidere a programului a culminat cu un Demo Day în cadrul căruia  participantele și-au prezentat companiile și rezultatele obținute pe parcursul a 6 săptămâni.

„Abilitarea economică a femeilor este una dintre prioritățile UN Women Moldova. Prin intermediul Programului de Pre-accelerare Women Entrepreneurship, care este deja la a 3a ediție și numără un total de aproape 100 beneficiare, ne dorim să încurajăm femeile să își dezvolte propriile afaceri, să creeze locuri de muncă atât pentru ele cât și pentru alte femei, să se dezvolte și să dezvolte comunitățile în care trăiesc” a menționat Tatiana Udrea, coordonatoare de programe UN Women Moldova.

La eveniment a fost invitată echipa de jurizare formată din Olga Melniciuc, fondatoarea companiei investitii.md. și Alexandru Lebedev, fondator diez.md.  Sarcina de bază a juriului a fost de a aprecia fiecare prezentare și de a desemna câștigătoarele programului. 

Echipa de jurizare s-a condus după un șir de criterii precum experiența echipei, valoarea produsului, validarea pieței, dimensiunea pieței, tehnologiile utilizate, prezentare.

În urma deliberărilor, pe primele locuri s-au clasat următoarele participante:

 

Locul I – Doina Pantaz, Voiceover

Compania Voiceover dă voce proiectelor audio sau video, astfel clientul își poate poate face mesajul auzit de către potențialii lui clienți.

 

Locul II Anna Rojelovscaia, X-Gebo Studio

Compania X-Gebo Studio creează pentru afaceri spoturi video animate 2D & 3D care au ca scop creșterea vânzărilor, evocarea emoțiilor și atragerea potențialilor clienți.

 

Locul III – Irina Ciobanu, Trei Păstori

Compania Trei Păstori oferă servicii turistice în cadrul complexului turistic pe care îl deține, prin care ajută tinerii, cuplurile tinere, familiile cu copii și cuplurile pensionate să își găsească liniștea și starea de bine folosind gama de servicii puse la dispoziția lor.

 

Locul IV –  Diana Mocanu, Letmeflygirls

Compania Letmeflygirls e o platformă care organizează călătorii de grup exclusiv pentru fete.

 

Locul V – Irina Scarlat, Textil – Brasoveanca

Compania Textil – Brasoveanca coase din tricot articole vestimentare precum tricouri, hanorace, costume sport pentru adulți și copiii. Acestea sunt personalizate cu imprimeuri și picturi manuale.

Reamintim că a treia ediție a programului XY Pre-Accelerator: Women Entrepreneurship III s-a desfășurat în perioada 15 septembrie – 30 octombrie 2021. În cadrul programului, 30 de antreprenoare au fost intruite de Natalia Bejan, Andrei Șuleanschi, Ana Maria Costișanu, Riccardo Fedeli, Ionela Titirez și Geo Lupașcu ca să dezvolte propriile afaceri. 

Mai multe detalii despre program pot fi găsite în pagina de facebook.

###

Acest program a fost implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei.

Preluat de la: diez.md