FotoJet-7.jpg
În ultimii ani, tot mai mulți oameni preferă să apeleze la serviciile medicale din sectorul privat, principalele motive fiind siguranța pacientului că va fi tratat cu respect, în condiții decente și că se va afla pe mâna celor mai buni specialiști din domeniu. Astfel, în anul 2019, și-a început activitatea primul centru privat de protezare și ortezare din Republica Moldova. De această dată, am stat de vorbă сu cel care stă în spatele apariției și dezvoltării centrului Ortolife.

Deși în copilărie Alexandru Pînzari, protezistul Ortolife, fiind influențat de cultura anilor ’90, își dorea să devină cosmonaut, viața a aranjat lucrurile ceva mai diferit. Fiind student în anul III la UTM, mama sa, asistentă medicală de profesie, i-a povestit despre o oportunitate de a face studiile la București în calitate de ortoprotezist.

Alexandru a spus că, deși nu știa încă menirea acestei profesii, ideea i s-a părut interesantă. Așadar, astfel a început drumul său în acest domeniu. Ideea de creare a unui centru de protezare privat i-a venit în vara anului 2015, când a suferit o fractură la genunchi, iar cu un an mai târziu, a fost deschisă firma pentru ca aceasta să-și înceapă activitatea în anul 2019.

„Am început sa înțeleg adevărata ei misiune și valoare atunci când am văzut pacientul care venise în scaun cu rotile și era deprimat, iar după ce a îmbrăcat proteza, s-a ridicat în picioare și fericit a plecat acasă. M-am simțit ca un magician, îmi place să văd pacienții cum se reîntorc la viața dinainte de amputație. Desigur, cu multă răbdare și perseverență, parcurgem pas cu pas împreună pentru a atinge acest scop comun. Acest moment mă motivează și până în ziua de azi”, spune Alexandru.

<!–

–> <!–

–>

„Acum pot alerga și simt vântul suflându-mi fața”

Cu același entuziasm vorbesc și pacienții care au beneficiat de serviciile Ortolife, cu care am discutat în cadrul unei serii de interviuri.

„Acum, mă pot bucura de tinerețe la fel ca ceilalți adolescenți. Pot alerga și simt vântul suflându-mi fața, pot face salturi înalte și pot să mă apropii de soare, îmi pot purta proteza toată ziua fără să-mi fac griji că voi avea răni.
Pot fi un adolescent obișnuit, doar că am două țevi strălucitoare în loc de picioare, însă nu mă deranjează deloc, sunt ca niște pantofi cool. Și acum sunt un mare fan al pantaloni scurți. Încerc să mă bucur de viața mea, să iau decizii corecte pentru viitorul meu și visez la o poveste romantică cu persoana care îmi place”, relatează Iulian Braileanu, tânărul de 17 ani care și-a făcut proteza la Ortolife.

Știind ca dl Alexandru Pînzaru este un specialist bun, care își iubește enorm meseria, nu a fost deloc o problemă să ajung la Ortolife. Am hotărât să facem o proteză cu totul nouă pentru mine, după alte metode și tehnologii. Proteza s-a dovedit a fi una foarte bună, cu toate că am avut mult de muncit, la propriu, am învățat din nou să merg, ceea ce nu este deloc ușor după niște deprinderi greșite.

Domnul Alexandru mi-a fost mereu alături cu susținere și ghidaj specializat și împreună am reușit timp de aproape doi ani să ajungem la rezultate bune pentru mine și la un nou rezultat pentru d-lui. A durat atât de mult timp, pentru că tocmai în această perioadă am adus-o pe lume pe fetița noastră Marta.

Atitudinea domnului Alexandru a fost întotdeauna prietenoasă și s-a bazat pe înțelegere reciprocă, iar dumnealui este foarte perseverent și omenos”, spune Anastasia Tutunaru despre experiența sa la Ortolife.

„Nu mai știu exact de cât timp îmi monitorizez și îmbunătățesc proteza la Ortolife, dar cu siguranță au trecut deja mai mult de 10 ani. De când am început să colaborez cu Alexandru, proteza mea a devenit de două ori mai ușoară, mai comodă, am scăpat și de curelele care îmi provocau durere. De atunci, nu am mai simțit dorința și nevoia de a merge în altă parte. E foarte importantă calitatea lucrului, dar și atitudinea. În alte părți, ți-au făcut proteza și au uitat de tine, iar aici știu că am siguranța că am la cine apela și că specialistului îi pasă”, menționează Igor Țurcanu, un alt pacient Ortolife.

„După amputație, majoritatea pacienților cad în depresie profundă”

În plus, pe lângă reabilitarea protetică, Ortolife oferă pacienților suport psihologic, încurajându-i să fie activi și pozitivi în timp ce trăiesc schimbările din viața lor. Pacienții au ocazia să comunice cu alți pacienți care au trecut deja etapele cele mai complicate și să afle cum ar putea să o facă cât mai ușor și eficient. În viitor, centrul Ortolife își propune să angajeze și un specialist calificat în domeniul psihologiei, la fel cum se practică în centrele protetice europene.

„După amputație, majoritatea pacienților cad într-o depresie profundă, de aceea la noi ei pot beneficia de consultare din partea psihologului profesionist care va contribui la procesul de împrietenire a pacienților cu dispozitivele lor ortopedice. Consultațiile referitoare la dispozitivele ortopedice se vor face prin programare preventivă. Deci, la prima întâlnire se discută materialele, componentele funcționale, exteriorul estetic, termenii și condițiile de fabricație, actele necesare și costul lucrării”, menționează protezistul.

Fiind întrebat despre modul în care îl marchează acest tip de lucru, Alexandru spune că: „Din punct de vedere psihologic, deja nu-mi mai este greu după atâția ani. De la început, da, aveam chiar și vise în care îmi făceam singur mie proteza, nopți nedormite și reflecții. Nu pot să spun că am un caz anume care m-a marcat; de memorat, le țin minte pe toate. Toate cazurile sunt individuale, toate sunt deosebite.
Cel mai mult mă motivează succesul pacientului, care se datorează efortului și perseverenței acestuia, iar atunci când construiesc un mecanism capabil să devină parte a corpului omenesc, primesc plăcere de la lucrul pe care îl fac”.

Oamenii care au contribuit la dezvoltarea centrului Ortolife

Chiar dacă, din spusele sale, la început era sceptic în legătură cu tot ceea ce înseamnă afacere în Republica Moldova, totuși, rezultatele frumoase și buna funcționare a centrului au fost posibile cu ajutorul persoanelor dedicate și implicate. Prima persoană pe care o menționează Alexandru, cărei îi este foarte recunoscător, este soția sa, Svetlana Pînzari.

„Cu soția suntem împreună de 12 ani. Ea se ocupă de administrarea companiei, dar în realitate, este sprijinul meu, inspirația mea și promotorul companiei”, spune Alexandru. El mai menționează că, deși soția sa se află în spatele cortinei, ea reprezintă unul dintre principalele motive din care centrul Ortolife funcționează, ea fiind „sufletul centrului”, pe sine poziționându-se mai mult ca realizatorul protezelor și ortezelor propriu-zise.

Alte persoane care își aduc aportul considerabil acestui lucru sunt colegii din Elveția și România, precum și organizațiile care au contribuit la acest proces de dezvoltare.

„De la bun început, ne-a fost de mare ajutor Alexandru Bordea și compania https://bridge.md/, care are răspuns la orice întrebare legată de business. Olga Melniciuc și compania https://investitii.md/ ne-au oferit consultații referitoare la granturile și finanțările necesare pentru dezvoltarea afacerii. Dumitru Talmazan și compania http://talmazan.school/ ne-au familiarizat cu lumea interesantă a marketingului. Ion Savin și profesioniștii din compania http://kreyon.md/ au realizat niște videoclipuri excepționale despre pacienții noștri. Companiilor de finanțare ODDIM și BERD le suntem foarte recunoscători pentru colaborare și susținere. Nu în ultimul rând, mulțumesc din suflet platformei #diez pentru articolele informative și frumoase despre noi și despre pacienții noștri. Colaborând cu aceste persoane, am înțeles că există posibilitate de a deschide și de a menține o afacere corectă și în Moldova, dacă ai tangență cu oameni devotați profesiei alese”, spune Alexandru.

Despre centrul Ortolife

Centrul de protezare și ortezare Ortolife vine în sprijinul persoanelor cu diferite deficiențe organice sau funcționale, fiind furnizori de dispozitive medicale fabricate la comandă precum: proteze pentru membrul inferior și superior, orteze pentru membru inferior și superior, pentru coloana vertebrală. De asemenea, Ortolife importă și comercializează dispozitive ortopedice precum: fotolii rulante de orice tip, diferite cadre de mers, cârje, bastoane, o varietate mare de orteze prefabricate de orice mărime și pentru orice patologie, cât și dispozitive pentru deservire și îngrijire la domiciliu.

Mai multe detalii despre centru, tehnologiile folosite și serviciile prestate puteți găsi aici, pe site-ul Ortolife sau pe pagina de Facebook a centrului.

 

Preluat de la: diez.md