collage-40.jpg
Cât de mult cheltuiți pentru roaming când sunteți în afara țării? Cum vi s-ar părea idea de a călători fără griji și de a utiliza numărul din țara de reședință? Ceva desprins dintr-un film fantastic? Nu e chiar așa. Alex Cebotari a dezvoltat un startup care vă ajută să utilizați numărul din țara de reședință, fără roaming, chiar și când sunteți peste hotare. Aplicația AvoApp are deja mii de utilizatori în întreaga lume care beneficiază de acest serviciu.

Istoria AvoApp începe de la o necesitate pe care a avut-o Alex Cebotari când era angajat într-o companie de telecom și era dat în „chirie” pentru mai multe proiecte. „În una dintre călătorii, după o săptămână de deplasare în Africa, am generat niște costuri de 800-900 de euro doar pe apeluri telefonice, pentru că aveam o companie în Moldova care trebuia condusă de la distanță. Revenind înapoi în țară am găsit o soluție care funcționa doar pentru mine, iar în următoarele deplasări am utilizat-o cu succes.”  3

„E foarte important să testezi ideea”

După ce a încercat de mai multe ori inovația, Alex le-a povestit și prietenilor descoperirea sa, iar aceștia au rămas încântați. Era o chestie nescalabilă, respectiv necesita ca fiecare să aibă serverul lui acasă conectat la linia telefonică cu aplicația setată. „În acel moment m-am gândit că ar trebui de simplificat chestia asta, pentru un simplu utilizator. Am mers la cea de-a doua ediție a startup weekend Moldova unde am încercat să-mi prezint ideea. Am luat locul doi.”

5

Deși comunitatea de startup-eri nu era foarte dezvoltată pe atunci, participarea la Startup Weekend l-a ajutat mult. „E foarte important să testezi ideea și să înțelegi dacă aceasta poate fi interesantă pentru mai multe  persoane. La întoarcerea din Rusia, am observat că lucrurile deja fierb în acest domeniu, moment în care m-am simțit bine, mi-am dat seama că nu sunt singur. Ajută mult să ai o comunitate în jur cu care să vorbești deschis despre problemele pe care le întâmpină fiecare.”

6

După experiența din Moldova și mai multe modificări în echipă, în 2015, Alex a mers la acceleratorul Yandex din Rusia. „Am fost una dintre cele trei echipe care a primit grant. Cu acei am făcut prima versiune de aplicație comercială pe care am lansat-o. După un an am mers la startup weekend în Copenhaga, a fost o accelerare cu miros european”, povestește tânărul. Acolo echipa a făcut cunoștință cu mai mulți investitori și și-a mărit considerabil numărul de cunoștințe.

Cum să schimbi SIM-ul din telefon ca numărul tău să rămână activ

Principiul de lucru al aplicației e unul simplu de înțeles, dar totodată complex în materie de funcționare. Toți cei care pleacă peste hotare tind să-și cumpere un SIM local pentru a accesa datele mobile mai ieftin. De regulă, SIM-ul de acasă nu mai este funcționabil. Aplicația dezvoltată de Alex însă, îți permite să schimbi SIM-ul din telefon la modul în care numărul de acasă rămâne activ. Astfel, SIM-ul de acasă poate să stea în buzunar, iar în același timp să fie activ pentru apeluri de intrare sau de ieșire”.

7

Impedimentele din trecut versus cele din prezent

Dacă la început cea mai mare problemă a startup-ului era lipsa de cunoștințe, acum aceasta o reprezintă deficitul financiar, mai ales din punctul de vedere al călătoriilor de serviciu: „De fiecare dată când ai nevoie să mergi în afara țării cu echipa e foarte complicat. Cu Uniunea Europeană nu prea sunt probleme, dar când e vorba de alte țări, sunt probleme legate de viză sau distanță”.

Alex și-a înregistrat compania în SUA, întrucât, spune el, e complicat să ai entitate juridică în Moldova, din cauza birocrației și a orarului limitat de muncă a băncilor. „Eu am avut companie în Moldova și am înțeles cât e de complicat să faci transferuri internaționale. „Băncile lucrau de la 8 dimineața până la 4 seara, iar pentru fiecare transfer trebuia să vin personal la bancă, ceea ce era o pierdere de timp”.

La locul și în momentul nepotrivit

La început tânăra echipă a depus foarte mult efort pentru a găsi investitori, dar mereu a avut nenorocul de a fi în locul și momentul nepotrivit, spune Alex. „Prima rundă pe care trebuia s-o avem cu investitorii ruși s-a anulat din cauza problemei cu Crimeea.Când am mers în Copenhaga toți se uitau sceptic la noi. În cele din urmă am înțeles că e un efort prea mare și am renunțat. Așa am decis să ne focalizăm pe produs.”

4

„Avem aproximativ 30 de mii de utilizatori”

Au fost momente în care Alex a vrut să renunțe la tot, dar, spune tânărul, ajunseseră prea departe pentru a o face. „Avem aproximativ 30 de mii de utilizatori, au început să vină bani, e oarecum un progres, nu e o chestie care stă pe loc sau aduce numai pierderi. Nu e ceea ce a fost 3-4 ani în urmă. Avem speranța că aplicația își va găsi o piață pe care să crească în Marea Britanie și alte țări europene. Avem și interes din partea companiilor care fac travel SIM-uri și au nevoie de aplicația noastră pentru clienții lor. Pur și simplu în telecom nu se întâmplă lucrurile peste noapte, e o industrie destul de conservativă. Cu cât mai mult ești pe piață, cu atât mai multă încredere atragi. AvoApp e pe piață deja de aproximativ cinci ani.”

1

Aplicația nu e funcțională în Moldova, din cauza legislației stricte care reglementează dur piața telecomului. Tinerii au renunțat la lansarea AvoApp în Moldova după două săptămâni de încercări de a o înregistra aici. „Nu merită tot efortul pentru piața mică pe care o avem.”

Acum echipa lucrează la îmbunătățirea aplicației:„Se transformă într-un concept de e-SIM. Îi vom da utilizatorului o soluție cap-coadă de roaming fără necesitatea de a-și schimba SIM-ul din telefon”.

„Nu te gândi la bani ca la un scop, ci ca la o resursă”

„Nu aș fi vrut să știu nimic înainte de a porni startup-ul. Dacă aș fi știut câte probleme vom avea, tehnice și nu doar, probabil n-aș fi început vreodată. Înainte de a porni mulți încercau să-mi demonstreze că ideea mea nu va funcționa din punct de vedere tehnic, dar a funcționat.” Dintre cele mai bune sfaturi primite vreodată, Alex își amintește de cel în care îi se sugera să nu se gândească la bani ca la un scop, ci ca la o resursă.  

„Companiile din Moldova ne văd ca pe niște inamici”

Companiile din Moldova încă percep AvoApp ca pe un inamic care încearcă să le ia partea de roaming, când de fapt nu e chiar așa. „Noi am făcut mai multe studii care au demonstrat că 40% dintre oameni preferă să cumpere un SIM când sunt peste hotare, iar 20% nu folosesc telefonul. Oamenii aceștia nu aduc profit operatorilor de telefonie mobilă, pe când dacă le-ar fi acei să-și utilizeze numărul, ar avea un venit de la ei. Probabil au anumite obligațiuni de care nu pot scăpa atât de ușor. Plus la aceasta ambii operatori din Moldova au încercat să-și facă aplicațiile lor, care nu au mers. În același timp, nu sunt tare deschiși pentru colaborare.”

2

Tinerilor, Alex le sugerează să nu fie romantici și să creadă că vor obține venit foarte repede. „Tinerii trebuie să-și asigure un venit pentru minim doi ani, e un lucru important. Lumea romantică spune că facem bani în două săptămâni, dar nu e adevărat. Înainte de a începe, trebuie să-ți asiguri un backup financiar de doi ani, și pentru asta trebuie sa ai un job care sa-ți permită acest lucru. Nu e prea bine să mai lucrezi undeva atunci când rulezi un startup. Dacă nu ai asta și nu ai investitori sau un client serios pentru aplicație, vei pierde timpul.”

Preluat de la: diez.md