Mileștii-mici-51.jpg
CNN a menționat recent vinăria Mileștii Mici într-un articol despre cele mai spectaculoase locuri pentru a păstra vinul. Jurnalista care a redactat materialul, a realizat o listă a celor mai frumoase pivnițe din lume.

Vinăria Mileștii Mici este cunoscută mai ales pentru cele peste 50 km de galerii subterane, transformate în depozite vinicole în localitatea omonimă, situată la 30 km sud de Chișinău. În august 2005 „Colecția de Aur” Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume. Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa două milioane de sticle de vin se păstrează în colecție, vinurile comercializându-se atât în țară, cât și peste hotare.

Lungimea totala a galeriilor constituie 200 km, dintre care cca. 55 km (o suprafață de 182 mii m²) sunt utilizate în scopuri tehnologice. Grosimea stratului până la suprafața variază de la 30 la 85 m. Butoaiele mari de stejar au fost asamblate la întreprindere în anii 1970-80. Capacitatea lor variază de la 600 la 2000 decalitri de vin.

În lista CNN se mai regăsesc pivnițe din America, Germania, Franța, Elveția etc.

Preluat de la: diez.md