download-3.jpeg
Este a 25-a zi de război. Continuă evacuarea civililor din orașele ucrainene bombardate de armata rusă, însă coridoarele umanitare se întrerup frecvent din cauza bombardamentelor. Acest livetext are scopul de a vă inform

13.50. Primarul din Energodar a declarat că invadatorii ruși l-au răpit pe primul viceprimar al orașului, Ivan Samoiduk.

„În ce stare se află, nu știm! Nu a mai fost în contact de ieri. Și astăzi am primit informații confirmate că a fost răpit cu cinism!”, a spus primarul Dmitri Orlov.

„Ocupanții au început să aplice presiuni fizice și psihologice asupra locuitorilor din Energodar care sunt activi în activitățile lor publice. Ei continuă să caute rezidenții Energodarului ai căror activitate o consideră amenințătoare”, a adăugat Orlov.

„Le cerem deputaților și activiștilor să fie vigilenți acum. Nu răspundeți la telefoane necunoscute, nu spuneți nimănui unde vă aflați”, i-a îndemnat primarul din Energodar pe locuitorii orașului.

13.20. Legendara trupă Queen a publicat pe canalul de Youtube înregistrarea concertului său de la Harkov, care a avut loc în anul 2008. În plus, trupa a lansat o strângere de fonduri în sprijinul poporului ucrainean.

În 2008, concertul Queen din Harkov a avut loc în piața centrală a orașului și a adunat aproximativ 300 000 de oameni – cel mai mare public din cei 40 de ani de existență ai grupului.

Chitaristul trupei, Brian May, și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la războiul din Ucraina.

„Pare incredibil că viața pașnică a Ucrainei ar putea fi distrusă atât de fără sens în secolul 21. Și este de nesuportat faptul că lumea poate doar să privească și să lase acest lucru să se întâmple. Ne rugăm cu toții pentru pace, dragi prieteni”, s-a adresat May către ucraineni.

13.10. A fost publicată o serie de fotografii realizate de Matthew Hatcher, cu orașul Kiev după atacurile cu rachete rusești.

12.50. Ministerul Sănătății al Ucrainei a anunțat despre interzicerea utilizării pe teritoriul ucrainean a 39 de medicamente care sunt produse în Belarus.

Valabilitatea certificatelor de înregistrare a acestor mijloace medicale se suspendă prin ordinul emis de Ministerul Sănătății al Ucrainei în 19 martie 2022.

„Respingerea medicamentelor din Belarus nu aduce nicio amenințare furnizării de medicamente ucrainenilor. Toate fabricile din Belarus ale căror produse au fost introduse în Ucraina produceau medicamente neoriginale. Medicamente similare sunt produse de companiile agricole ucrainene”, menționează Ministerul.

12.00. Ministerul Apărării al Ucrainei a actualizat pierderile armatei ruse până în ziua de 20 martie.

# Persoane – aproximativ 14 700;
# Aeronave – 96;
# Elicoptere – 118;
# Tancuri – 476;
# Vehicule blindate – 1 487;
# Sisteme de artilerie – 230;
# Mijloace de apărare aeriană – 44;
# Sisteme reactive de incendiu cu salve – 74;
# Cisterne – 60;
# Vehicule – 947;
# Nave (bărci) – 3;
# Nivel operațional și tactic UAV – 17.

Subliniem că, pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată numărul soldaților decedați – 498. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina. Autoritățile americane spun că Rusia a pierdut cel puțin 7 000 de soldați.

11.33. Avocata Poporului pentru Drepturile Omului din Ucraina, Liudmâla Denisova, a confirmat faptul că rezidenți ai orașului Mariupol sunt transportați forțat în Federația Rusă. Potrivit ei, oamenilor li s-au confiscat documentele actuale și li s-au oferit alte acte în funcție de localitatea unde au fost transportați. Anterior și Consiliul Local din Mariupol a semnalat despre această situație.

11.00. Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a suspendat activitatea partidelor care au legături cu Federația Rusă. Vezi aici lista partidelor cărora le-a fost suspendată activitatea.

09.31. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk a declarat că pe 20 martie, vor fi deschise 7 coridoare umanitare.

09.17. Consiliul Local din Mariupol a publicat informații despre un atac cu bombă ce a avut loc ieri asupra unei școli de artă dintr-un cartier al orașului. În școală se adăposteau circa 400 de persoane: femei, copii și bătrâni. Potrivit autorităților locale, clădirea a fost distrusă, iar oamenii s-ar afla încă sub dărâmături. Informațiile despre victime sunt în curs de confirmare.

09.00. Procuratura generală a Ucrainei a anunțat că de la începutul războiului, au fost omorâți 115 copii, iar 140 au fost răniți. De asemenea, au fost înregistrate peste 2 000 de cazuri de crime de război.

Facebook/Офіс Генерального прокурора

07.50. Ministra afacerilor externe a Australiei, Marise Payne, a anunțat că a impus o interdicție imediată a exporturilor australiene de alumină și minereuri de aluminiu (inclusiv bauxită) către Rusia. Aceasta e o sancțiune autonomă a Australiei, care va limita capacitatea Rusiei de a produce aluminiu – un material important de export pentru Rusia.

De asemenea, ministra australiană a mai anunțat și un ajutor suplimentar de 30 de milioane de dolari pentru Ucraina. Astfel, suma totală donată de Australia ajunge la 65 de milioane de dolari.

07.07. Volodâmâr Zelenski a venit cu un nou mesaj video. „Ucraina a căutat întotdeauna o soluție pașnică. Cu atât mai mult vrem pace acum. Pentru că pentru noi contează fiecare persoană ucisă, fiecare familie distrusă, fiecare casă ruinată. Pentru că suntem ucraineni, iar pentru noi viața omenească nu are preț”, spus el. În discursul său, președintele Ucrainei a mulțumit și Elveției care s-a alăturat ultimului pachet de sancțiuni impus Rusiei.

Ieri, președintele ucrainean s-a conectat live alături de mai mulți oameni adunați la Berna, Elveția, să protesteze împotriva războiului, spunându-le că își dorește că într-o zi ucrainenii să trăiască la fel de bine ca elvețienii, dar că acum, elvețienii trebuie și ei să se alinieze împotriva răului, așa cum a făcut-o poporul ucrainean.

06.55. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a sumarizat câteva dintre evenimentele din 19 martie. Astfel, pe parcursul zilei de 19 martie au continuat activitățile de evacuare a civililor din regiunile Luhansk și Donețk, chiar dacă coridoarele umanitare au fost întrerupte frecvent de bombardamente. Adițional, Kirilo Timoșenco, șeful adjunct la biroului președintelui, a anunțat despre continuarea evacuărilor din Mariupol și Berdeansk.

În urma bombardamentelor din Luhansk din 19 martie, a fost distrusă o clădire rezidențială. În consecință au murit doi copii. Gărzile din regiunea Odesa au identificat mai mulți cetățeni ruși care colectau informații despre pozițiile de luptă. Aceștia au fost predați poliției locale.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md