275839675_3260017244232661_7051143608673042459_n.jpg
Ne aflăm în a 23-a zi de război. În această noapte, Federația Rusă a lansat rachete în două orașe din regiunea Luhansk și în orașul Lviv. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

13.55. De la începutul invaziei rusești, în Kiev au fost ucise 222 de persoane, dintre care 60 civili (printre aceștia se numără și patru copii). Răniți sunt 889: 241 civili, inclusiv 18 copii.

Au fost avariate 36 de case de locuit, cinci proprietăți private, șase școli și patru grădinițe. De asemenea, au fost avariate balcoanele și ferestrele din 55 de case.

Informațiile au fost prezentate de Administrația de stat a orașului Kiev.

13.00. Deputații Dumei de Stat au pregătit noi amendamente la noua lege privind „falsurile despre armata rusă”. Aceștia propun introducerea răspunderii administrative și penale pentru „falsuri despre agențiile guvernamentale ruse care lucrează în străinătate”, transmite currenttime.tv.

12.06. Primarul Kievului a declarat că, în urma unei lovituri rusești asupra raionului Vinohradar din Kiev o persoană a fost ucisă, 19 persoane au fost rănite, dintre care patru erau copii. Au fost avariate șase clădiri de locuit, o grădiniță și o școală. Salvatorii și medicii continuă să lucreze la locul impactului.

12.00. În Marea Britanie, licența de difuzare a Russia Today a fost revocată. Acest lucru este raportat de autoritatea britanică de reglementare a presei Ofcom.

11.54. Autoritățile ucrainene raportează explozii la Lvov. Este anunțată o alertă aeriană în oraș.

Primarul orașului Lviv, Andrii Sadovii, a spus că rachetele rusești au lovit uzina de reparații de avioane, clădirea a fost distrusă.

11.46. Un oficial turc care a asistat la convorbirea telefonică între Putin și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat pentru BBC care sunt condițiile impuse de către Rusia Ucrainei. Conform acestuia:
# Ucraina ar trebui să accepte să rămână neutră și să nu ceară aderarea la NATO;
# Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia; # limba rusă să beneficieze de protecție în Ucraina;
# în Ucraina să se producă o așa-zisă „denazificare”;
# guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul țării.

9.35. Ministerul Apărării al Ucrainei a actualizat pierderile armatei ruse până în ziua de 18 martie.

Unian

Subliniem că, pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată numărul soldaților decedați – 498. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina.

Autoritățile americane spun că Rusia a pierdut cel puțin 7 000 de soldați.

9.28. Autoritățile Ucrainene au anunțat că rachetele care au lovit aeroportul din Lviv au fost lansate din Marea Neagră. Dintre cele șase rachete lansate, două au fost distruse de sistemul de apărare aerian.

Primarul orașului Lviv spunea că rachetele ar fi lovit uzina de reparații a aeronavelor.

8.30. Primarul orașului Lviv, Andri Sadovâi, a precizat unde au lovit rachetele în această dimineață. „Mai multe rachete au lovit uzina de reparații a aeronavelor. Clădirea a fost distrusă. Activitatea uzinei a fost oprită mai demult, deci nu există victime”, a scris pe Facebook.

8.09. Japonia, Australia și Noua Zeelandă au impus noi sancțiuni Rusiei. Pe lângă Putin, în lista actualizată se regăsesc persoanele-cheie din anturajul lui Putin: Lavrov, Șoigu, Zaharova.

Australia a impus sancțiuni împotriva a 11 bănci rusești.

Noua Zeelandă la fel a inclus în lista neagră oamenii apropiați lui Putin și le-a înghețat activele acestora.

7.46. Primarul orașului Lviv, Andri Sadovâi, a spus că, în această dimineață, rușii au bombardat regiunea de lângă aeroportul amplasat în periferia localității, dar totodată nu poate spune cu certitudine dacă anume aeroportul a fost distrus.

 

7.22. Peste 20 de blocuri de locuit și obiecte de infrastructură civilă au fost distruse în Severodonețk și în Rubijne. „În câteva săptămâni, rușii au transformat aceste două orașe pline de studenți aproape în ruine. Acești neoameni deschid focul asupra caselor și a infrastructurii comunale. Am impresia nu au nevoie de aceste orașe, scopul rușilor este să distrugă Severodonețkul, Rubijne și celelalte orașe ale noastre.

Din păcate, avem deja doi morți și patru răniți. În unele case bombardate nu există gaz și apă. Situația este mai grea la Rubijne, unde agresiunea este respinsă. Zeci de case și un magazin au fost incendiate în această noapte. Sunt doi răniți.

La ora cinci dimineața, rușii au redeschis focul asupra orașelor Severodonețk, Kreminna și Prâvilea. Numărul victimelor nu se cunoaște deocamdată”, a spus acesta.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare de fasciști. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md