main23.jpg
Astăzi se face a 17-a zi din momentul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pe parcursul nopții, au avut loc mai multe bombardamente în orașele din Ucraina. Un depozit cu produse congelate din Brovarî (o regiunea din Kiev) a luat foc, iar Hotelul Ucraina din centrul orașului Cernihiv a fost bombardat. Tot astăzi, 12 martie, urmează să fie organizate coridoare umanitare în mai multe orașe afectate. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

12.15. Pe 11 martie, forțele armate ruse au efectuat 32 de atacuri asupra orașele din regiunea Lugansk. În urma atacurilor, blocuri și case private din Severodonețk, Lâsâceansk, Rubijne, Kreminna și Zolotoe au fost avariate. Unele dintre ele au luat foc din cauza bombardamentelor, iar o conductă de gaz din orașul Zolotoe a fost avariată.

Tot ieri, în timpul zilei, echipaje comune de patrule și ofițeri de poliție din Lâsâceansk au livrat ajutor umanitar adăposturilor unde oamenii se ascund de bombardamente, informează Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

11.25. Timp de 16 zile de război, în Ucraina au murit 79 de copii, iar peste 100 au fost răniți. Informația a fost confirmată de Biroul Procurorului General al Ucrainei. Cele mai multe victime au fost în regiunile Kiev, Harkiv, Donețk, Sumî, Herson și Jâtomâr. Sursa citată menționează că numărul victimelor nu este definitiv din cauza imposibilității de a inspecta locurile unde au avut loc atacuri. Până în prezent, peste 280 de instituții de învățământ au fost distruse.

11.00. Locuitorii orașului Melitopol au ieșit la protest în fața clădirii administrației locale, cerând eliberarea primarului Ivan Feodorov, care a fost răpit de soldații ruși. Aceștia scandează: „Libertate primarului!”

Amintim că ieri, 11 martie, primarul orașului Melitopol, Ivan Feodorov, a fost răpit. Potrivit parlamentului Ucrainei, acesta a fost răpit de 10 soldați ruși în timp ce se afla în centrul de criză din oraș.

10.20. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a actualizat informațiile despre pierderile forțelor armate ruse în perioada 24 februarie-12martie:
# oameni – circa 12 000;
# aeronave – 58;
# elicoptere – 83;
# tancuri – 362;
# vehicule blindate – 1 205;
# sisteme de artilerie – 135;
# sisteme de apărare aeriană – 33;
# sisteme de lansare de rachete multiple – 62;
# cisterne – 60;
# vehicule – 585;
# nave (barci) – 3;
UAV operational-tactical level – 7.

Partea rusă nu confirmă aceste date. Potrivit Federației Ruse, în „operațiunea militară” au decedat circa 500 de soldați ruși.

10.00. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuc, a anunțat despre organizarea mai multor coridoare umanitare pentru ziua de azi, 12 martie.

Zaporijjea-Mariupol
Polohî-Zaporijjea
Gostomel-Kiev
Kozarovâci-Kiev
Mâkulâci-Kiev
Andriivka-Jâtomâr
Makariv-Jâtomâr
Borodeanka-Jâtomâr
Trosteaneț-Poltava
Sumî-Poltava
Lebedân-Poltava
Konotop-Poltava
Velâka Pâsarivka-Poltava
Krasnopillea-Poltava

9.21. „O lovitură aeriană puternică a avut loc astăzi la Vasâlkov, din apropiere de Kiev. În jurul orei 7 dimineața, inamicul a lansat cel puțin șase rachete în zona aeroportului militar. Depozitul de muniție a fost distrus ceea ce a dus la un incendiu.

Salvatorii lucrează la fața locului. Poliția cercetează dacă există pagube în casele din jur. Se precizează informații despre victime”, se arată într-un mesaj al poliției din raionul Kiev.

9.10. Consilierul primarului din Mariupol Petro Andriușcenko, despre situația din oraș:
# militarii ucraineni au respins toate încercările ocupanților ruși de a pătrunde în oraș;
# bombardarea cartierelor rezidențiale a durat de la șase dimineața până la șase seara. Nu există nicio legătură în oraș;
# convoiul umanitar nu a trecut – rușii nu au încetat să tragă. Următoarea încercare de evacuare a oamenilor este programată pentru 12 martie.

9.03. Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a început vineri să transporte gratuit refugiații din Ucraina. Mai jos puteți vedea harta unde vor staționa trenurile companiei.

Deutsche Bahn Konzern

8.41. Travel vlogger-ul ucrainean Anton Ptușkin a publicat un apel video pe canalul său de YouTube în care spune despre situația din Ucraina. În mare parte mesajul este adresat populației ruse. Aici el spune că în Ucraina nu există fascism, că Rusia bombardează orașele în care locuiesc preponderent populația rusă. El fiind din Luhansk, nu s-a confruntat vreodată cu discriminare la Kiev, acolo unde locuiește ultimii 10 ani.

8.25. Luni, 14 martie, Instagramul va fi blocat în Rusia. Despre aceasta a anunțat Adam Mosseri, șeful rețelei sociale.

8.07. „În Cernihiv, armata rusă a distrus clădirea Hotelului «Ucraina», care era una dintre cărțile de vizită ale orașului. Ei bombardează și distrug intenționat infrastructura orașului – spitale, școli, grădinițe, biblioteci, hoteluri, stadioane, clădiri rezidențiale. Există o distrugere intenționată și sistematică a orașului medieval, a cărui istorie datează de mai bine de 1.300 de ani”, a scris cercetătorul de la Institutul de Istorie al Ucrainei Serhi Șumâlo.

8.03. Un depozit cu produse congelate din Brovarî (o regiunea din Kiev) a luat foc în urma bombardamentelor. Despre aceasta anunță Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina. Victime nu au înregistrate.

Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina

7.07. Șeful administrației regionale din Sumî, Dmâtro Jâvâțkâi, anunță că astăzi, 12 martie, în Sumî vor fi organizate șase coridoare umanitare. Destinația finală a acestora este orașul Poltava.

6.35. Ieri, 11 martie, peste 10 000 de persoane au fost evacuate din regiunea Kiev. Despre aceasta anunță Poliția Națională a Ucrainei. Autobuzele cu persoane evacuate ajung într-o tabără specială de lângă Kiev, unde primesc hrană, medicamente și îmbrăcăminte.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md