main-7.jpg
Astăzi se face a 19-a zi din momentul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pe parcursul nopții, au avut loc mai multe bombardamente în orașele din țara vecină. A fost atacată o regiune din Kiev, mai multe clădiri administrative din Jâtomâr și a fost bombardat turnul de televiziune din orașul Rivne. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

13.10. Zelenski a adresat un nou mesaj către NATO: „Anul trecut, i-am avertizat pe liderii NATO: dacă nu vor exista sancțiuni preventive stricte împotriva Rusiei, va începe războiul. Și am avut dreptate. Repet încă o dată: dacă nu ne închideți cerul, rachetele rusești vor cădea apoi pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO. E doar o chestiune de timp”.

12.56. Ukrenergo anunță că armata rusă a avariat din nou linia electrică a centralei nucleare de la Cernobâl și a orașului Slavutâci.

Amintim că ieri s-a reușit, după o perioadă de câteva zile, să fie restabilită energia la centrala nucleară de la Cernobâl.

12.41. Primarul Kievului anunță că orașul a fost bombardat azi-dimineață. Obuzul a lovit o clădire rezidențială cu nouă etaje. În urma loviturii, o persoană a decedat, iar altele 10 au fost rănite.

11.40. Astăzi vor continua încercările convoiului umanitar de a ajunge la Mariupol, întrucât ieri aceste încercări au eșuat din cauza armatei ruse. Declarațiile au fost făcute de șefa departamentului de activități de informare a Administrației Regionale de Stat Donețk pentru currenttime.tv.

Convoiul umanitar conține peste 90 de tone de alimente, medicamente, precum și autobuze goale pentru a scoate femei, copii și bătrâni din Mariupol.

Amintim că acest convoi a pornit spre Mariupol în data de 12 martie. Potrivit autorităților, drumul este anevoios, iar din motive de securitate, convoiul se deplasează doar ziua.

11.12. Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam este prima biserică occidentală care a anunțat o ruptură de la Patriarhia Moscovei din cauza invaziei militare a Rusiei în Ucraina. Mai multe detalii vezi aici!

10.24. Biroul procurorei generale a Ucrainei a raportat că 90 de copii au murit deja în țară din cauza invaziei militare ruse.

Până pe 14 martie, peste 100 de copii au fost răniți. Cel mai mult au suferit copii din regiunile Kiev, Harkiv, Donețk, Cernihiv, Sumî, Herson, Nicolaev și Jâtomâr. Doar pe 13 martie, ca urmare a bombardării infrastructurii civile din regiunea Nicolaev, doi copii au fost uciși și alți doi au fost răniți.

10.00. Șeful administrației regionale din Cernihiv, Veaceslav Ceaus, a anunțat despre bombardarea Universității Naționale de Politehnică din Cernihiv. Acesta a menționat că în această noapte a fost atacat cu rachete și orașul Nijân.

9.40. Fabrica de avioane Antonov din Kiev a fost bombardată de militarii ruși. Acest lucru a fost confirmat de administrația de stat a orașului Kiev.

Sursa video: UNIAN

8.45. Astăzi, la 10.30, va avea loc a patra rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina, în format online. Despre aceasta a anunțat membrul delegației ucrainene Davâd Arahamâea, transmite tass.ru.

Acest lucru a fost confirmat și de Mâhailo Podoleak, consilier al președintelui ucrainean Volodâmâr Zelenski.

8.30. Salvatorii au evacuat 63 de persoane, iar 15 au fost salvate din blocul de locuit din raionul Obolon, Kiev. Din păcate, Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență anunță că două persoane au decedat, iar trei au fost internate. Incendiul a fost stins complet. La momentul dat, continuă lucrările de căutare a persoanelor.

8.0. Raionul Obolon din Kiev a fost atacat pe cale aeriană în această dimineață. În urma bombardamentelor, a luat foc un bloc de locuit cu nouă etaje. Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență anunță că au fost salvate patru persoane, iar căutările încă continuă.

Sursă foto: Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență

7.40. Localitatea Stavâșce din regiune Jâtomâr a fost bombardată cu rachete în această noapte. Au fost distruse clădirile administrative din localitate și șapte case. În acest moment, au fost identificate patru persoane rănite. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

7.25. Procuratura Generală din Ucraina a anunțat că a început o anchetă cu privire la trădare de patrie în privința noii conducătoare a orașului Melitopol, Halâna Danâlcenko. Dânsa a fost pusă în funcția respectivă de autoritățile ruse, după ce primarul orașului a fost răpit.

Anterior, Halâna Danâlcenko, le-a cerut localnicilor „să adapteze toate mecanismele la noua realitate pentru a începe să trăiască într-un mod nou cât mai curând posibil”.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md