755776103238584.jpeg
În ultimele luni, situația din Ucraina a devenit tot mai tensionată din cauza conflictului cu Federația Rusă. Potrivit diferitelor surse, există peste 100 000 de militari ruși la granița Ucrainei, iar unele rapoarte americane spun să Rusia ar invada țara vecină după ce se vor termina Jocurile Olimpice de la Beijing. Totodată, peste 30 de state au recomandat cetățenilor lor să părăsească Ucraina în cel mai scurt timp. Acest livetext are drept scop de a vă informa despre cele mai recente știri pe acest subiect din țara vecină.

19 februarie, 13.30 Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă starea de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor.

19 februarie, 13.19 Armata ucraineană a raportat 19 bombardamente ale separatiștilor ruși efectuate sâmbătă dimineața și 66 de încălcări ale încetării focului în ultimele 24 de ore. Un militar ucrainean a fost ucis într-un bombardament realizat de separatiști, anunță ministerul Apărării de la Kiev, scrie Reuters.

19 februarie, 11.21 În dimineața de 19 februarie 2022, după evacuarea generală a civililor, liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, a anunțat că a semnat un decret de mobilizare a persoanelor care sunt gata să lupte.

„Fac apel la concetățenii rezerviști să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală. Fac un apel către toți bărbații din republică care sunt capabili să țină armele în mâini, să își susțină familiile, copiii, soțiile, mamele lor. Împreună vom obține victoria dorită și necesară pentru noi toți”, a declarat Denis Puşilin, potrivit Meduza.io.

Anunțul a fost făcut în contextul „creșterii spectaculoase” a încălcărilor armistițiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

16 februarie, 18.58 Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a menționat pe 16 februarie că proiectul votat de Dumei de Stat privind recunoașterea independenței a regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk contravine Acordului de la Minsk.

16 februarie, 17.29 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 16 februarie, că „Rusia nu își retrage nici măcar parțial trupele din Belarus, ci mai degrabă pare să le schimbe cu locul.

15 februarie, 11.23 Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a solicitate cetățenilor săi să nu călătorească în Moldova, dar și în regiunea transnistreană.

15 februarie, 11.23 Ministerul Apărării a anunțat despre încheierea exercițiilor militare din regiunile de Sud (Crimeea) și Vest (hotarul cu Ucraina) al Federației ruse, declarând că tehnica militară urmează să fie transportată înapoi către locul de dislocare.

15 februarie, 9.30 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a anunțat într-un discurs adresat poporului ucrainean că 16 februarie va deveni Ziua Unității Ucrainei.

14 februarie, 13.51 Maia Sandu a publicat un mesaj în contextul situației conflictuale din Ucraina, menționând că aceasta „ne îngrijorează profund” și că, la momentul de față, se examinează mai multe scenarii de dezvoltare a crizei.


În data de 12 februarie, Ministerul de Externe a emis un comunicat în care menționează că Ambasada Republicii Moldova la Kiev monitorizează cu atenție evoluțiile din Ucraina. La această etapă, ambasada și consulatul de la Odesa își desfășoară activitatea în regim obișnuit.

„În cazul evoluțiilor îngrijorătoare, misiunea noastră diplomatică dispune de planuri necesare de acțiuni. De asemenea, se menține legătura permanentă cu cetățenii moldoveni participanți la Misiune specială de monitorizare a OSCE în Ucraina și conaționalii care contactează ambasada pentru suport informațional.”

La necesitate, cetățenii Republicii Moldova pot contacta reprezentanța noastră diplomatică la linia de telefon de urgență constituită și activă în regim de permanență (nonstop) +38 068 384 2016 sau la adresa de e-mail [email protected].

Situația din Ucraina

În octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Astăzi, potrivit diferitelor surse, există peste 100 000 de militari ruși în imediata apropiere de granița Ucrainei.

Săptămâna trecută, autoritățile americane au declarat că Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei „oricând, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”. Ca răspuns, Moscova i-a reproșat Washingtonului că a exagerat situația și a difuzat informații în mod deliberat false.

Duminică, 13 februarie, Ucraina a solicitat o întâlnire cu reprezentanții ruși și cu alte state participante OSCE în termen de 48 de ore. Și mai devreme, statul vecin a cerut Rusiei să dea o explicație cu privire la activitatea sa militară în apropierea granițelor. Rusia nu a răspuns în niciun mod la aceste solicitări. În prezent, peste 30 de state au recomandat cetățenilor lor să părăsească Ucraina sau să anuleze călătoriile planificate în această țară.

Preluat de la: diez.md