Catalin-Muscinschi-4.jpg

La prima vedere, Alianța Atlantică pare a fi doar o organizație politico-militară care urmărește menținerea securității mondiale. În mare măsură, acest fapt este un adevăr, dar pe lângă crearea acestui sistem de apărare, alianța lansează anual proiecte și oferă oportunități inclusiv pentru tineri. Cu toate că țara noastră nu face parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, în Republica Moldova există un centru de informare și documentare al acesteia. Instituția promovează valorile euro-atlantice, cum ar fi democrația, drepturile omului sau pacea și acționează în baza mai multor direcții, una dintre ele fiind educarea tinerilor în spiritul securității naționale și internaționale.

Printre proiectele destinate tinerilor, inițiate de Centrul de Informare și Documentare privind NATO, se regăsesc: școli de securitate, Zilele NATO, stagii, schimburi de experiență, concursuri tematice. Sofia Diaconu, coordonatoarea de proiecte a centrului, ne-a explicat specificul fiecăruia. Dacă ești interesat(ă) de securitatea națională, atunci cu siguranță printre oportunitățile despre care îți relatăm în continuare vei găsi una potrivită și pentru tine.

Zilele NATO sunt organizate sub forma unor evenimente care vin să promoveze activitățile și valorile NATO. De asemenea, prin prisma activităților este facilitat accesul tinerilor la informații despre esența Alianței Atlantice. Datorită acestui proiect, tinerii din Republica Moldova pot participa la prelegeri, seminare, ateliere și expoziții care ilustrează diverse aspecte ale securității internaționale și rolul NATO în asigurarea păcii și stabilității globale. Zilele NATO durează două luni.

Dacă îți dorești să te înscrii la una sau la mai multe dintre activitățile menționate, atunci o poți face prin următoarele metode:
# expediază un e-mail la adresa [email protected];
# contactează centrul la numărul de telefon +37379305851;
# completează formularul pentru înregistrare în momentul lansării înscrierilor.

Școala de Securitate NATO este un program educațional destinat tinerilor interesați de securitatea internațională și de rolul NATO în menținerea păcii și stabilității globale. Programul include sesiuni de training, prelegeri de la experți și ateliere practice. Activitățile durează între trei și patru luni. Ultima ediție a acestei școli s-a desfășurat în septembrie 2023, iar printre subiectele discutate s-au regăsit:
# abordarea NATO față de combaterea dezinformării;
# impactul războiului din Ucraina asupra viitoarei arhitecturi de securitate în Europa;
# politica externă a Republicii Moldova în actualul context internațional;
# problematica transnistreană în actualul context geopolitic de securitate.

Sofia Diaconu spune că următoarea ediție a acestei școli va fi organizată în curând, dar încă nu a fost stabilită o dată exactă. Dacă îți dorești să te înscrii la această școală, o poți face prin următoarele metode:
# expediază un e-mail la adresa [email protected];
# contactează centrul la numărul de telefon +37379305851;
# completează formularul pentru înregistrare în momentul lansării înscrierilor.

Școala de Securitate a Tânărului Lider Politic este un program dedicat formării liderilor politici în domeniul securității și apărării, cu o durată de aproximativ trei luni. Programul include sesiuni de instruire, seminare și ateliere de lucru axate pe dezvoltarea abilităților de leadership și înțelegerea securității internaționale.

Prima ediție a acestui program s-a finalizat recent, la sfârșitul lunii iunie. Potrivit Sofiei Diaconu, încă nu există informații despre o viitoare ediție, dar poți urmări pagina de Facebook sau Instagram a centrului pentru a primi actualizări.

Cele trei oportunități fac parte din grila proiectelor în derulare organizate anual de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO. Așa cum am menționat anterior, tinerii pot beneficia de stagii sau schimburi de experiență. Acestea sunt destinate studenților sau absolvenților unei facultăți. Atât stagiile, cât și schimburile de experiență oferă tinerilor oportunitatea să lucreze cu experți din domeniul securității și diplomației publice. Totodată, ei pot acumula cunoștințe și experiență practică care le va fi ulterior utilă în alte proiecte, în organizarea evenimentelor sau în activități de cercetare și analiză.

Centrul colaborează cu mai multe instituții academice și organizații de tineret pentru a sprijini educația și implicarea în domeniul securității internaționale. Printre acestea se numără:
# Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”;
# Universitatea de Stat din Moldova (USM):
— Facultatea de Relații Internaționale Științe Politice și Administrative;
— Facultatea de Litere;
# Universitatea de Studii Europene din Moldova;
# Universitatea Liberă Internațională din Moldova;
# Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul (USC);
# Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB);
# Asociația pentru Politică Externă;
# Oficiul de Legătură NATO din Republica Moldova;
# Ambasada Poloniei în Republica Moldova;
# Ambasada Lituaniei în Republica Moldova;
# Divizia de Diplomație Publică a NATO;
# Centrele de Tineret din Republica Moldova.

„Pe lângă suportul informațional și oportunitățile pentru studenții care învață în aceste instituții, organizăm regulat seminare și prelegeri, mese rotunde la care abordăm subiecte interesante și de rezonanță, astfel încât să putem stabili un dialog cu tinerii. Un exemplu pertinent ar fi seminarele organizate împreună cu studenții de la USARB și USC. Tinerii s-au arătat interesați de subiectele abordate, au ținut să pună întrebări și să participe la dezbateri cu experții de la Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oficiului de Legătură NATO din Republica Moldova și alții”, precizează Sofia Diaconu.

Oportunitățile nu se limitează doar la studenți. De exemplu, la concursurile tematice și competițiile de eseuri se pot înregistra și copii. Cei mici au ocazia să participe la concursul „Securitatea pentru tine(ri)” și Stop Fake News.

Mai mult decât atât, Centrul de Informare și Documentare privind NATO se angajează și în susținerea tinerilor care își doresc o carieră în domeniul securității naționale și internaționale. De exemplu, instituția pune la dispoziția tinerilor resurse informaționale, studii, rapoarte și materiale educaționale despre NATO și securitatea internațională. Totodată, există o bibliotecă de publicații și materiale de referință care acoperă subiecte legate de securitate și apărare. Tinerii își pot construi și o rețea profesională stabilă grație evenimentelor de networking cu profesioniști din domeniul securității, diplomației și politicii internaționale.

Potrivit unui sondaj publicat de către Institutul Republican Internațional, 33 % dintre moldoveni au o atitudine pozitivă în raport cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Datele ne arată că aproximativ 20 % dintre cetățenii Republicii Moldova consideră că Alianța Atlantică ar garanta securitatea statului. Conform sondajului, 22 % dintre tinerii moldoveni, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, sunt de părere că țările care fac parte din NATO dispun de o securitate mult mai înaltă. În viziunea a 16 % dintre tinerii din același interval de vârstă, cooperarea dintre Republica Moldova și NATO este una foarte benefică, iar dacă astăzi s-ar organiza un referendum despre aderarea țării noastre la Alianța Atlantică, atunci 33 % dintre persoanele care au între 18 și 35 de ani ar vota pentru.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md