medicamente.jpg

Îngrăşarea reprezintă adeseori un efect secundar declanşat nu neapărat de mâncatul excesiv şi nesănătos, ci şi ca urmare a anumitor tratamente medicamentoase care pot interveni în procesul normal de metabolizare al alimentelor.

Deşi mai puţin de 5% din cazurile de supraponderalitate sunt cauzate de medicamente, considerăm că o astfel de listă a tratamentelor potenţial periculoase pentru siluetă trebuie întocmită, pentru ca să fiţi informati atunci când observaţi ceva în neregulă cu corpul vostru.

Antidepresivele şi insulina pot creşte pofta de mâncare

Există mai multe categorii de medicamente antidepresive, fiecare dintre acestea putând avea efecte negative asupra siluetei. Studiile au demonstrat că vă puteţi îngrăşa cu 2-9 kilograme pe lună dacă sunteţi sub tratament cu antidepresive.
Aşadar, discutaţi acest aspect cu medicul, care vă poate prescrie medicamente ce conţin  substanţe neurochimice fără niciun fel de efect secundar asupra poftei de mâncare.

Persoanele diabetice se pot confrunta uneori cu poftă de mâncare exagerată, cauzată de anumite fluctuaţii ale zahărului în sânge.
Aceste episoade au loc în special când nivelul de zahăr din sânge scade (hipoglicemie), unii pacienţi observând o tendinţă de îngrăşare cu până la 11 kilograme în primul an de tratament pentru diabet. Există soluţii pentru astfel de probleme, şi anume medicamentele antidiabetice cu efect neutru asupra greutăţii corporale.

Medicamentele antipsihotice, efect negativ asupra metabolismului

Compuşii din astfel de medicamente pot avea un impact major asupra funcţionării metabolismului şi a saţietăţii, astfel că vă puteţi alege cu până la cinci kilograme pe săptămână. De regulă, persoanele care iau antipsihotice se află deja sub supravegherea unui medic, astfel că, dacă observaţi că luaţi în greutate mai mult decât în mod normal, nu ezitaţi să cereţi o alternativă, precum antipsihoticele atipice, care nu influenţează greutatea corporală.


Cunoşti efectele adverse şi contraindicaţiile medicamentelor pe care obişnuieşti sa le iei frecvent? Consultă dicţionarul nostru de medicamente pentru a verifica prospectele.

Somniferele şi antihistaminicele provoacă somnolenţă şi letargie

Multe dintre medicamentele destinate tratamentului alergiilor sau insomniilor conţin un ingredient care poate perturba ciclul de somn, în sensul că provoacă somnolenţă în timpul zilei şi insomnie pe parcursul nopţii, astfel încât mişcarea şi energia necesare pentru arderea caloriilor sunt reduse la minimum, de unde şi numărul de kilograme acumulate.

Medicamentele antihipertensive vă pot lăsa fără energie

Atât alfa, cât şi beta-blocantele folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale pot cauza oboseală şi lipsă de energie, care se traduc în cât mai puţine calorii pierdute pe parcursul zilei. Astfel de simptome nu trebuie trecute cu vederea, ci trebuie cerută părerea unui specialist, care va analiza nivelurile de inhibitori ACE şi blocantele canalelor de calciu.

Chimioterapia favorizează arderea lentă a grăsimilor şi apetitul excesiv

Femeile diagnosticate cu cancer de sân care urmează un tratament de chimioterapie sunt mai susceptibile să ia în greutate, motivul nefiind cunoscut pe deplin. Se consideră că un medicament destinat reducerii nivelului de hormoni estrogeni, poate creşte apetitul şi poate slăbi procesul de ardere al grăsimilor.

De asemenea, chimioterapia poate grăbi instalarea menopauzei, care contribuie la depunerea kilogramelor. Soluţia în astfel de situaţii nu este schimbarea tratamentului, ci elaborarea unui plan, în colaborare cu un medic nutriţionist, care va întocmi o listă cu alimentele permise, orele exacte la care se mănâncă şi un program de exerciţii fizice urmat cu stricteţe.

Medicamentele împotriva reumatismului transformă energia în depozite de grăsime

Corticosteroizii orali, utilizaţi în special în tratamentul reumatismului şi al inflamaţiilor cronice, pot contribui la depunerea kilogramelor în mai multe feluri. Acestea “fură” caloriile din depozitele de energie şi le transformă în celule grase care se depun, ducând în acelaşi timp la apariţia poftelor alimentare nesănătoase.

Există cazuri de persoane care au luat până la 28 de kilograme în greutate după un tratament cu steroizi. Metoda prin care vă puteţi feri de astfel de probleme este să treceţi pe medicamente antiinflamatoare nesteroidine, cum este ibuprofenul.

Un lucru este cert: dacă luaţi în greutate din cauza medicamentelor pe care sunteţi nevoiţi să le luaţi, cheia rezolvării problemei este răbdarea.

Chiar dacă renunţaţi sau schimbaţi medicamentele respective, nu veţi pierde din greutate la fel de rapid precum v-aţi îngrăşat. Însă, dacă sesizaţi cauza şi preluaţi controlul asupra acestor probleme, veţi începe să vedeţi rezultatele dorite.

Preluat de la: Csid.ro