activity.jpg
Indiferent că ești la locul de muncă sau în alt context, este nevoie de careva activități care vor spori eficiență și productivitatea echipei. Toți mai mulți în ultima perioadă folosesc activități de team building. Începînd de la lideri de tabără, organizatori și chiar diferite companii. Rezultatul lor este unul de o importanță mare dacă se folosește cele mai potrivite activități și dacă sunt bine organizate. Întodeauna eficiența lucrului a fost mai bună atunci cînd să lucrat în echipă și nu personal. Deaceia cred că trebuie de acordat un rol mare echipei și îmbunătărirea acesteia pe toate sferele.

Team-building-ul nu trebuie privit doar ca o simplă distracție și relaxare, ci trebuie organizat în așa fel ca să sporească relațiile dintre oameni, tineri, angajați sau alte categorii de oameni.

Aceste activități sunt necesare să se pregătească și după vîrsta grupului care este implicat. De exemplu pentru team building games pentru adolescenți vei face aceste activități într-un mod iar pentru angajații unei companii în alt mod. Poți păstra în sine activitățile însă va trebui să schimbi ceva în conținut și explicații. Fiecare joc în sine trebuie să aibă și niște conlcuzii benefice la ce ajută și ce putem învăța din el.

Orce organizator de activități de team building ar trebui să își planifice și să-și structureze foarte bine jocurile. Trebuie să elaboreze un plan concret care implică obiective și care sunt așteptările participanților de la toate acestea. Dacă îți structurezi bine toată informația din timp și o analizezi atunci rezultatele vor fi pe măsură.

În mare parte obiectivul este de a uni echipa și a determina angajații să se cunoască mai bine unii pe alții. De obicei acest lucru se poate face și într-o atmosferă de jocuri și activități unde toți își dau libertate exprimării și muncii în echipă. Poți cunoaște foarte bine cine are calități de lider și cine are calități de coordonator.

Se cunosc mai multe timpuri de activități de team building:

Activități de team building în exterior

Sunt acele activități care se organizează ușor afară. Aici se găses jocurile de tabără, jocuri de echipă, activități în general la aer curat

Activități de team building în interior.

Aceste activități sunt cele planificate și organizate în interiorul unei clase, sau săli mai mari.

Am putea recomanda și icebreakers games. Sunt niște activități bune în general atunci cînd vrei să cunoști mai bine persoanele din jurul tău, sau pot fi folosite atunci cînd sunt persoane noi sau au venit pentru prima dată la un eveniment. Icebreakers games cuprin o gamă largă de jocuri și pot fi găsite și organizate cu ușurință

Mai jos vom prezenta cele mai utilizate și căutate jocuri de team building și icebreaker.

#1. Human Bingo

Human Bingo este o activitate potrivită pentru o interacțiune frumoasă cu cei din grupul tău. Deoarece presupune o căutare și analiză a cîtorva afirmații care să fie specifice unei persoane. Găsește persoana potrivită care corespunde calităților de pe foaia ta.
Timp: 15-15 minute
Numărul de participanți: 5-20
Materiale necesare: foi și pixuri
Cum se joacă: În acest joc va trebui să ai din timp fișele cu afirmațiile corespunzătoare. Aceste fișe pot fi cumpărate sau timpărite de un organizator.Pe fișe pot fi afirmații de felul.(are 20 de ani, îi plac anumalele, a călătorit în cel puțin 5 țări diferite, etc). Fiecare lider pentru acest joc poate compune și adaptă afirmațiile corespunzătoare grupului care va participa. Toți jucătorii după ce au obrinut fișă cu propozițiile scrise la start va trebui să caute și să întrebe cine corespunde afirmațiilor. Numele unei persoane poate fi scris doar în dreptul unei sigure caracteristici și nu mai multe. Pentru acesată este nevoie care fiecare participant să interacționeze și să întrebe persoanele din joc dacă corespund caracteristicilor de pe foaie.

#2. Cine sunt eu?

Celebritatea persoanelor poate fi descoperită și în acest joc. Scopul jocului Cine sunt eu este să intuiești identitatea unei persoane aplicînd unele întrebări specifice trăsăturilor sau alte calități. Dacă este bine organizat de organizator va crea o atmosferă plăcută în care participanții vor putea comunica foarte ușor și vor fi deschiși pentru aceasta.
Timp: 15-30 minute
Numărul de participanți: 5-15
Materiale necesare: bucăți de foi, lipici, foarfece

Cum se joacă: Pentru cei prezenți la joc sunt necesare foi simple sau cartonate pe care va fi indicat un nume de personaj, o calitate, un obiect, țară etc. Foaia va trebui lipită de frunte sau puteți folosi un suport pentru această.O altă posibilitate este să lipiți foaia de spate. Prima variantă pentru acest joc: toți participanții pot participa o dată în sensul că se vor apropia unii de allții și v-or adresa întrebări pentru ași indentifica numele scris pe foaie.
A doua variantă- Un jucător din grup pleacă afară din încăpere pentru câteva secunde. Și atunci cînd se întoarce adresează prietenilor săi întrebări legate de identitatea sa pentru a identifica cine este.
Întrebările trebuie să primească răspuns doar prin Da sau Nu. Exemplu de întrebări: Este bărbat? Este cântăreț? Este animal? Este scriitor?

#3. Două minciuni și un adevăr./Two Truths and a Lie Ideas/

Acesta este unul din jocurile benefice în care poți afla mai multe lucruri despre o persoană. Two Truths and a Lie Idea este actual pentru un grup de persoane care se întîlnesc poate pentru prima dată sau membrii grupului se cunosc foarte puțin. Este un joc de spargere de gheață și poate fi benefic pentru orice categorii de vîrstă.
Timpul: 10-15 minute
Numărul de participanți: 5-15
Materiale necesare: foi și pixuri
Cum se joacă: Pentru acest joc ai nevoie de niște foi de dimensiuni medii și cîte un pix pentru fiecare participant. Fiecare participant la joc trebuie să scrie cîte două lucruri adevărate și unul fals despre el. Pentru acesta ideie li se acordă pînă la 5 minute. Apoi toate foițele sunt adunate într-un vas, după care fiecare participant va extrage cîte o foaie. După ce participanții au extras, fiecare pe rînd citește cele scrise și încearcă să intuiască cine este persoana. Care sunt calitățile adevărate și care nu este calitatea reală. Acest joc se poate de jucat și între 2 echipe. Cîte o echipă extrage un bilet de la echipa adversă și cu grupul încearcă să definească cine este cel extras.

 

#4. Heads Up, Seven Up

Ei bine, dacă nu mai ești student într-o clasă poți să-ți reamintești acele vremuri jucînd Heads Up, Seven Up. În acest joc cele șapte persoane alese să atingă participanții vor trebui indentificate. Pregătește o sală în care să fie mese, scaune și treci la acțiune.
Timp: 10-30 minute
Numărul de participanți: 10-30
Materiale necesare: mese, scaune
Cum se joacă: Se alege un lider care va fi și profesorul pentur acest joc. Apoi sunt selectați 7 participanți care vor fi cei care se vor mișca prin sală. Ceilalați participanți vor rămîne pe băncile lor. La indicația profesorului toți închid ochii și își apleacă căpurile pe bancă și ridică un deget în sus. Cei șapte la alegere fiecare va atinge degetului unui participant care stă cu capul în jos și ochii închiși. Pentru această acțiune se acordă în jur de 2-3 minute. După care profesorul anunță că timpul a expirat cei șapte vin în fața clasei. Apoi cei care au fost atinși se gîndesc cine este persoana în cauză. Se exprimă fiecare pe rînd și se dă cu părerea. Dacă au fost identificați cei șapte pot fi schimbați cu alții din clasă.

 

#5. Four Corners Game

Cauți un joc în care să fie multă mișcare și acțiune. Jocul Four Corners Game este potrivit pentru aceasta. Îl poți utiliza într-o încăpere sau pe un teren de joacă și implică reguli simple care le înțeleg toți. Scopul jocului este ca cel din mijloc să elimine cei patru jucători aflați în cele patru colțuri.
Numărul de participanți: 6
Timp: 5-15 minute
Materiale necesare: marker, patru cifre numerotate de la 1-4 , ceva de legat ochii
Cum se joacă: În acest joc sunt folosite reguli simple și dacă sunt respectate participanții sunt mulțumiți. Se alege o persoană din cei care sunt care va fi cu ochii legați și va fi cel care va trebui să elimine ceilalți jucători. Cei rămași, patru la număr își aleg un colț al camerei sau a terenului care este numerotat de la 1 la 4. Cu alte cuvinte fiecare colț are un număr. Cel din mijloc va începe să numere cu voce tare de la 1 la 10 și în acest moment cei 4 se pot deplasa și alege ori care colț doresc să îl populeze. La dorința jucătorii se pot deplasa și chiar cîte doi pot ocupa un colț. După finisarea numărării cel cu ochii legați va decide ce număr va spune. Exact dacă numărul respectiv al colțului se găsește o persoană este eliminată din joc.

#6. Nodul Uman

În încercarea de a găsi un joc potrivit pentru un grup de persoane Jocul nodul uman este binevenit. Fiind un joc de logică și interacțiune este perfect pentru orice activitate de team building. Obiectivul jocului este să realizați cum să dezlegeți nodul uman fără a vă lăsa mâinile.Întreaga echipă este implicată.
Numărul de participanți: 5-20
Timp: 5-20minute
Materiale necesare: Nimic
Cum se joacă: În Jocul Nodul Uman se formează un cerc cu toți participanții. Fiecare jucător strînge mîna persoanei din stînga și dreapta lui. Se primește un cerc în care toți sunt apucați de mîini. Cu toții o dată se îndreaptă spre interior rotinduse și încîlcinduse cu cei din jur formînd un nod. Acest procedeu se poate de repetat pînă se primește cel mai bine. Cel mai greu este cînd toți au mînile încrucișate. Apoi este delegată o persoană care va avea scop să aducă echipa la locul din poziția inițială. Cu alte cuvinte să deznoade nodul. Peroana aleasă de la început trebuie să iasă afară. Sau o altă variantă este că tot grupul să participe pentru aceast obiectiv. Cînd se deznoadă nodul participanții nu au dreptul să dea drumul la mâini

Preluat de la: diez.md