pasaport.jpg
În luna mai 2022, autoritățile naționale au luat decizia să prelungească automat valabilitatea pașapoartelor care au expirat începând cu 1 ianuarie 2020 sau vor expira până la 31 decembrie 2022. Pașapoartele cu termen de valabilitate extins pot fi folosite doar în statele care au confirmat recunoașterea deciziei autorităților moldovene.

La momentul actual, 19 țări acceptă intrarea pe teritoriul statului a moldovenilor cu pașapoartele expirate.

Vezi lista acestor țări mai jos:
# Letonia;
# Statul Israel;
# Federația Rusă;
# Armenia;
# Estonia*;
# Azerbaidjan;
# Croația;
# Irlanda;
# Ucraina;
# Lituania;
# Serbia;
# Georgia;
# Portugalia**;
# Republica Slovacia;
# Turkmenistan;
# Republica Belarus;
# Italia;
# Canada***;
# Turcia.

*Autoritățile competente estoniene au notificat despre faptul că, din motive de ordin tehnic, pentru cetățenii care folosesc în scopul călătoriei pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decât în mod obișnuit.

**Autoritățile portugheze au notificat despre faptul că intrarea și ieșirea din țară se permite doar titularilor de pașapoarte biometrice, pentru un scurt sejur de 90 zile.

Totodată, cetățenii moldoveni cu pașapoartele expirate nu pot să se adreseze la autoritățile naționale pentru aplicarea unei vize de reședință și a unui permis de ședere în Republica Portugheză, dacă pașaportul moldovenesc nu este valabil cel puțin 6 luni.

***Autoritățile canadiene au comunicat despre posibilitatea recunoașterii pașapoartelor prelungite temporar, până la 30 iunie, 2023, în situația când scopul călătoriei ține de procedura de imigrare, cum ar fi cererea de reînnoire a permiselor de muncă în Canada.

Totodată, având în vedere regulile de călătorii internaționale, partea canadiană comunică faptul că cetățenii moldoveni care dețin un pașaport expirat, fără un înscris de prelungire, ar putea să se confrunte cu întârzieri de călătorie sau refuz de îmbarcare atunci când vor călători spre Canada.

Misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

Valabilitatea pașapoartelor va fi prelungită începând până pe 30 iunie 2023.

Preluat de la: diez.md