ce-se-intampla-cu-vaginul-daca-nu-faci-sex-csid.jpg

Chiar dacă încă este un subiect controversat, să nu uităm că sexul are numeroase beneficii, de la reducerea stresului, până la îmbunătăţirea sănătăţii inimii. Dar ce se întâmplă atunci când iei o pauză sau nu mai faci sex pentru o perioadă îndelungată? O viaţă sexuală sănătoasă îţi poate îmbunătăţi dispoziţia, te ajută să-ţi sculptezi talia, iar dacă faci sex o dată pe săptămână creşte perioada de longevitate. Modul în care lipsa sexului afectează sănătatea ţine şi de vârstă sau tipul de sex pe care îl practici.

Dacă în general nu prezinţi probleme de sănătate şi nu mai ai parte de sex pentru că nu mai ai un partener sau pur şi simplu aceasta a fost alegerea ta, există câteva schimbări cu care te vei confrunta. De exemplu, în cazul femeilor înaintate în vârstă, vaginul se poate lubrifia mai greu atunci când vor avea parte din nou de un contact sexual, iar pereţii vaginali se subţiază din cauza lipsei de hormoni (estrogen). Femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani vor produce mai mult estrogen care va ajuta la întărirea ţesuturilor şi menţinerea vaginului sănătos şi lubrifiat.

Lipsa sexului: ce se întâmplă cu vaginul dacă nu faci sex

Nu, nu se va închide. Este un mit faptul că va creşte un nou himen sau că vaginul se va închide dacă nu va avea parte de puţină acţiune. Când vine vorba de hormoni, chiar şi atunci când nu faci sex, corpul produce estrogen şi progesteron, hormoni care menţin pereţii vaginali flexibili şi deschişi. La fel ca o loţiune pe care o aplicăm iarna pe mâini, estrogenul ajută vaginul să se dilate în timpul sexului. Cu toate astea, este posibil ca dimensiunea acestuia să se micşoreze la menopauză, doar dacă vaginul nu a fost penetrat pentru o lungă perioadă de timp. Să spunem, cinci-şase ani fără sex.

<!–

Formul de quiz

–>

Pereţii vaginali se usucă. Atunci când nu te exciţi, pereţii vaginului se pot usca, ceea ce va oferi o stare de disconfort. Soluţia? Fă-ţi timp pentru masturbare. Aceasta va ajuta la stimularea vaginului să producă fluide pentru a se umezi.

Scade libidoul. În perioada de abstinenţă sunt şanse mai mari ca libidoul să scadă. În momentul în care nu ai parte de sex, cel mai probabil nu simţi aceeaşi dorinţă ca atunci când practicai în mod regulat. Vestea bună este că, odată ce te întorci în acţiune, vei începe din nou să te simţi sexy şi să-ţi creşti libidoul. Chiar şi în cazul bărbaţilor, un studiu din 2008, realizat de Jurnalul American de Medicină, a concluzionat că cei în vârstă de 50, 60 sau 70 de ani, care nu erau activi sexual, se confruntau cu disfuncţia erectilă. Din fericire există o soluţie: chiar dacă nu ai o parteneră, cercetătorii sugerează ejacularea regulată pentru a ameliora apariţia acestor efecte secundare.

Te exciţi foarte greu. După o pauză de la sex, vaginului tău îi va lua mai mult timp să se lubrifieze, la fel şi ţesuturilor să se relaxeze complet. Atunci când faci sex des, vaginul este stimulat mult mai repede şi nu vei mai avea nevoie de prea mult preludiu.

Eşti stresat. Aparent, există un motiv ştiinţific legat de acest lucru. În timpul orgasmului se eliberează endorfina, care ajută la îmbunătăţirea dispoziţiei.

Scade sistemul imunitar. Orgasmele au beneficii multiple chiar şi la nivelul sistemului imunitar. Un studiu în care participanţii făceau sex o dată sau se două ori pe săptămână a demonstrat în urma probelor de salivă că acestea conţineau o concentraţie extrem de mare de imunoglobulina A, un aticorp cu rol în apărarea organismului la nivelul mucoaselor.

Preluat de la: csid.ro