Un grup de cercetători din California a analizat impactul unei ciuperci champinion asupra progresiei cancerului de prostată la șoareci și pacienți. Aceștia propun că extractul de ciuperci albe sporește impactul imunoterapiei utilizate pentru tratarea cancerului de prostată la șoareci datorită prezenței polizaharidelor din aceste legume.
Cercetătorii de la City of Hope Comprehensive Cancer Center, Duarte, California, S.U.A., au descoperit o scădere a cantității anumitor tipuri de celule care suprimă sistemul imunitar în tumori în urma tratamentului cu extract de ciupercă albă la șoareci și pacienți cu cancer de prostată. Ei au observat, de asemenea, o creștere a anumitor tipuri de celule imunitare cunoscute pentru rolul lor în distrugerea celulelor canceroase.
Sistemul imunitar detectează și distruge celulele care conțin mutații genetice care ar putea duce la probleme, inclusiv cancer. Suprimarea sistemului imunitar în mediul în care există cancerul permite celulelor canceroase să scape de distrugerea de către sistemul imunitar, astfel încât reducerea celulelor de suprimare a sistemului imunitar în mediul unei tumori poate ajuta sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase.
Într-un articol publicat în Clinical and Translational Medicine, cercetătorii au propus că prezența polizaharidelor în ciupercile albe ar putea explica de ce tratamentul cu un extract din acestea poate încetini rata de creștere a tumorii cancerului de prostată. Ei au sugerat că acest mecanism ar putea completa rolul inhibitorilor punctului de control imunitar utilizați pentru tratarea cancerului.
Frédéric A. Meunier PhD, profesor la Single Molecule Neuroscience Laboratory la Queensland Brain Institute, The University of Queensland, Australia, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că acesta a fost un „studiu cu adevărat impresionant”.
„Acest studiu este cuprinzător, trecând de la un model preclinic pe animale la un studiu clinic la om și demonstrând o suprimare tumorală îmbunătățită mediată de imunitate a extractului din ciuperca buton alb. Acest lucru oferă o potențială abordare nutraceutică pentru a întârzia progresia cancerului de prostată și deschide calea pentru mai multe cercetări privind mecanismul care stă la baza acestui efect”, a spus el.
„Datele lor arată o inhibare sporită a creșterii tumorale și o supraviețuire prelungită atunci când sunt administrate în combinație cu imunoterapia bazată pe oprirea capacității celulelor tumorale de a bloca moartea celulară programată”, a adăugat el.
Cercetările sale proprii au explorat anterior rolul extractelor de ciuperci coamă de leu asupra creșterii nervoase in vitro.
Cercetătorii au publicat anterior date care arată că celulele supresoare derivate din mieloizi, un tip de celulă imunitară care suprimă sistemul imunitar și poate juca un rol în progresia cancerului, au scăzut atunci când pacienții cu cancer de prostată au primit comprimate cu extract de ciuperci albe. Ei au emis ipoteza că ciupercile albe ar putea limita progresia cancerului de prostată prin suprimarea celulelor supresoare derivate din mieloizi.
Mai întâi, au analizat șoarecii. Au constatat că extractul de ciuperci albe administrat la modelele de șoareci de cancer de prostată încetinește creșterea tumorală. Ei au arătat din nou că numărul celulelor supresoare derivate mieloide a fost redus la acești șoareci, dar alte tipuri de celule imunitare, cum ar fi celulele T, care atacă cancerul, au fost crescute la șoarecii care au luat extract de ciupercă albă.
Ei au arătat tendințe similare la pacienții cu cancer de prostată. Utilizând probe de sânge prelevate de la opt pacienți cu cancer de prostată înainte și după trei luni de tratament cu extract de ciupercă champinion, aceștia au constatat că celulele supresoare derivate din mieloizi au fost reduse la acești pacienți, alături de o creștere a celulelor T cunoscute pentru faptul că atacă cancerele și un alt grup de celule imunitare numite celule natural killer sau celule NK.
Cercetări suplimentare au fost efectuate apoi pe șoareci pentru a investiga impactul tratamentului cu ciuperci albe asupra cancerului de prostată atunci când este utilizat împreună cu o imunoterapie utilizată în mod obișnuit pentru tratarea cancerului de prostată. Prin combinarea anticorpilor anti-PD-1 administrați de două ori pe săptămână timp de 48-50 de zile cu tratamentul cu ciuperci albe la șoareci, cercetătorii au demonstrat o mai bună inhibare a creșterii tumorale comparativ cu imunoterapia singură. De asemenea, ei au arătat că șoarecii care au primit tratament cu ciuperci albe au trăit cu 8 zile mai mult.
Cercetătorii subliniază faptul că ciupercile albe conțin polizaharide (β-glucan), despre care se știe că joacă un rol în răspunsul imun al celulelor atunci când sunt incluse în dietă. Ei afirmă că au fost efectuate alte studii care au arătat că același impact al polizaharidelor luate din ciuperci asupra celulelor supresoare derivate mieloide în alte studii efectuate de alte echipe, indicând un motiv potențial pentru constatările lor.
„În general, această lucrare nu numai că deschide domeniul pentru mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine mecanismul care conferă acest efect suplimentar, dar sugerează, de asemenea, că b-glicanii ar putea avea aplicații mai largi pentru cancer, făcând din compușii pe bază de ciuperci o completare promițătoare pentru viitorul imunoterapiei”, a declarat Meunier.
Primul autor Xiaoqiang Wang, M.D., Ph.D., cercetător din cadrul personalului City of Hope și primul autor al studiului, a subliniat că studiul este în curs de desfășurare și că acesta a fost un studiu de fază II.
„Studiul nostru subliniază importanța de a solicita îndrumare profesională pentru a asigura siguranța și de a evita autoprescrierea suplimentelor fără a consulta un specialist din domeniul sănătății”, a spus el într-un comunicat de presă.
Sursa: medicalnewstoday.com
Sursa foto: shutterstock.com
Preluat de la: csid.ro