obezitate-femei-obeze.jpg

Cancerul colorectal este o boală din ce în ce mai răspândită în cazul adulţilor.

Deşi cauzele variază, un studiu realizat la nivel mondial în care sunt implicate sedii precum Mayo Clinic, Fox Chase Cancer şi Institutul Naţional al Cancerului atestă o legătură directă între obezitate şi creşterea riscului de dezvoltare a cancerului colorectal!

La şoareci, anchetatorii au descoperit că o dietă cu calorică ridicată a oprit expresia unui hormon cheie în intestin, ceea ce a dus la dezactivarea unei căi de supresoare tumorale. Înlocuirea genetică a acestui hormon a transformat supresoarele tumorale şi a împiedicat dezvoltarea cancerului – chiar şi atunci când şoarecii au continuat să mănânce exces de calorii.

Aceste descoperiri poziţionează utilizarea linlastoidului (Linzess), care este legat structural de hormonul pierdut, ca o abordare terapeutică pentru prevenirea cancerului colorectal la pacienţii obezi, spune autorul principal al studiului, Scott Waldman, profesor doctor la Sidney Kimmel Medical College de la Universitatea Thomas Jefferson.

Riscul de a dezvolta cancer colorectal la persoanele obeze este cu aproximativ 50% mai mare, comparativ cu riscul în cazul persoanelor cu greutate normală.
Oamenii de ştiinţă au crezut că problema a fost una bazată pe cantitatea de ţesuturi grase şi procesele metabolice necunoscute asociate – excesul de calorii care energizează energia celulelor şi creşterea acestora  – dar acest lucru nu s-a dovedit a fi real în cazul de faţă, afirmă Dr. Waldman.

Dr. Waldman este deja implicat într-o testare clinică şi în efectele secundare ale utilizării linaclotidei la voluntarii sănătoşi. Anchetatorii de la Institutul National al Cancerului, Clinica Mayo si Fox Chase Cancer Center participă, de asemenea, la acest studiu.

Până în prezent a fost descoperit faptul că obezitatea (fie din consumul de exces de grăsimi sau de carbohidraţi, fie ambele variante) este asociată cu pierderea hormonului guanilină, care este produs în epiteliul intestinului. Hormonul porneşte receptorul său (GUCY2C), care la rândul său reglează procesele care stau la baza regenerării epiteliului intestinal. Mucoasa intestinelor este dinamică şi în continuă regenerare, iar GUCY2C contribuie la funcţionarea corectă a proceselor cheie necesare pentru această regenerare, afirmă Dr. Waldman.

Dezactivarea genei guanilinei este obişnuită în cazurile de cancer colorectal atât la oameni cât şi la animale, spune el. În acest sens, pacienţii obezi prezintă o scădere cu până la 80% a expresiei genelor de guanilină comparativ cu oamenii cu greutate normală.

Foto: 123rf.com

Preluat de la: csid.ro