fumat-autism.jpg

Un studiu al cercetătorilor din Regatul Unit a indicat o corelaţie între autism şi fumatul bunicii în perioada în care aceasta era însărcinată cu mama copilului care a fost diagnosticat cu autism.

Dacă această corelaţie va fi confirmată de studiile ulterioare, ar însemna că fumatul are implicaţii profunde în afectarea genetică a copiilor, scrie Descoperă.

Studiile care au căutat să găsească o asociere între fumatul din timpul sarcinii şi autism au avut rezultate amestecate. Deoarece fumatul poate afecta atât ADN-ul mitocondrial, cât şi cel nuclear în embrioni, iar autismul este asociat cu o rată crescută de mutaţii, profesorul Marcus Pembrey, de la Universitatea Bristol, a decis că merită să analizeze şi generaţia din urmă – dacă mamele copiilor cu autism au fost expuse în pântec la tutun.

Pe un eşantion de 14.500 de copii născuţi în anii ’90, la copiii ai căror bunici au fumat în timpul sarcinii, ocurenţa autismului a fost cu 53% mai ridicată faţă de cele care nu au fumat. 

Pembrey a precizat că, „în ceea ce priveşte mecanismele, există două mari posibilităţi. Este ADN-ul afectat care este transmis nepoţilor sau există un răspuns adaptativ la fumat care îi face pe aceştia mai vulnerabili”.

Autismul a devenit o mare problemă pentru copiii născuţi în ultimele decenii, invocându-se o sumedenie de cauze, inclusiv vaccinurile, ipoteză promovată de numeroase campanii antivaccin. Însă cauza rămâne necunoscută, chiar dacă există câţiva factori de risc ce pot influenţa apariţia autismului. 

Preluat de la: Csid.ro