club-carte4.jpg

Hei, hei, hei! Se apropie luna aprilie, ceea ce înseamnă că ne dăm întâlnire din nou la Clubul de carte #diez și Librăriile Cartier! Așteptăm cu nerăbdare să ne revedem în data de 20 aprilie, la ora 13.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea despre care vom discuta este „Nostalgia”, scrisă de Mircea Cărtărecu.

Este un volum care cuprinde cinci povestiri cu tentă fantastică, care explorează teme diferite. A fost publicat în anul 1989 cu denumirea „Visul”. În anul 1993, cartea a fost reeditată și a apărut cu titlul „Nostalgia”. Ulterior, romanul a fost tradus în limbile engleză, franceză, germană, maghiară, spaniolă și în alte limbi și a fost nominalizat la mai multe premii literare din întreaga Europă.

Prima nuvelă, prologul, este povestea unui jucător la ruleta rusească. Acțiunea se desfășoară într-o lume decadentă, unde personajele sunt parte din categorii sociale înalte. Misiunea Ruletistului este să sfideze moartea și să satisfacă dorințele oamenilor bogați. În schimb, el primește sume mari de bani.

A doua povestire prezintă un grup de copii care se joacă în jurul blocului din capitala României comuniste, prin șanțuri de șantiere. Printre jocurile băieților se numără și Vrăjitroaca. Purtând măști înspăimântătoare și urlând sinistru, vrăjitroacele își alergau prin șanțuri și gropi urât mirositoare victimele, alți copii ce vor deveni vrăjitroace. Comportamentul acesta sălbatic este întrerupt pentru o perioadă de Mandebilul, un băiat mutat de curând în zonă și care îi fascinează pe ceilalți cu poveștile sale.

A treia nuvelă explorează punctul culminant al unei iubiri dintre doi adolescenți. Aceasta culminează cu interschimbarea de suflete după ce și-au petrecut prima noapte împreună.

Următoarea secvență conține cele mai multe elemente fantastice și povestește despre Nana, o femeie de vârstă mijlocie care are o aventură cu un student. În una dintre discuții, aceasta îți amintește și de un moment care a marcat-o la vârsta de 12 ani.

Ultima parte a acestui roman spune istoria unui bărbat obsedat de claxonul mașinii sale, obsesie ale cărei repercusiuni în cele din urmă îi scapă de sub control.

Mircea Cărtărescu este un poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist român. Este unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei postcomuniste. Au fost publicate 30 de volume traduse în 23 de limbi. Cărtărescu a fost propus oficial de două ori pentru nominalizare la Premiul Nobel pentru literatură.

A debutat cu poezii la Cenaclul de Luni și în România Literară în anul 1978. Prima proză a publicat-o în antologia „Desant ’83”, însă a debutat în volumul individual cu „Faruri, vitrine, fotografii” în anul 1980. Pe parcursul vieții, a publicat volume de versuri, de proză, de eseu și publicistică și jurnale.

Mircea Cărtărescu este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN România (o organizație neguvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor) și profesor la Universitatea din București.

Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Librarius, de la Cartego sau de la Cărturești. Prețul volumului variază între 138 și 172 de lei.

În data de 23 martie ne-am întâlnit la ședința Clubului de carte în care ne-am împărtășit cu impresiile despre romanul Emanuelei Iurkin – „Câinele de bronz”.

Sursă: Otilian Alinescu

Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Preluat de la: diez.md