gradina-publica-stefan-cel-mare-si-sfant-1-1_optimized.jpg

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova și Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău au plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției de artă în aer liber „Arta împotriva urii: mărturii ale tinerilor”.

Evenimentul va avea loc pe 8 noiembrie, la ora 14.30, la intrarea în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din intersecția străzii 31 August 1989 cu bulevardul Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni din Chișinău. Lucrările de artă vor fi expuse pe gardul parcului, în această zonă. Expoziția reprezintă mărturii personale și viziuni artistice asupra discursului de ură, prejudecăților și discriminării.

Expoziția este alcătuită din postere în diverse stiluri artistice, de la lucrări grafice la pictură, realizate de tineri artiști care au participat la o școală de vară la Holercani, în luna iulie a acestui an. În cadrul acestei școli, tinerii au învățat despre discriminare, prejudecăți și stereotipuri, iar acest proces a facilitat dialogul, schimbul de experiență și colaborările artistice între tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Ideea de a lucra cu tineri artiști pe o astfel de temă a fost inspirată de lipsa produselor creative care să promoveze conștientizarea publicului asupra fenomenului negativ al discursului de ură”, a declarat Nikola Petrovski, ofițer pentru drepturile omului în cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, coordonator al Proiectului ONU de Consolidare a Păcii în Moldova.

Expoziția este o mărturie a puterii artei și a implicării tinerilor în abordarea problemelor sociale critice. Ea oferă o platformă pentru tinerii artiști să-și exprime perspectivele și să contribuie la construirea unei societăți mai incluzive și pașnice. Expoziția transmite mesaje provocatoare, care contestă discursul de ură și promovează incluziunea.

Participanți la evenimentul de inaugurare:
# Bea Ferenci, reprezentanta de țară a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova;
# Nikola Petrovski, ofițer pentru drepturile omului în cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, coordonator al Proiectului ONU de Consolidare a Păcii în Moldova;
# David Williams, curatorul expoziției;
# Ana Simac, decanul Facultății de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;
# Tinerii artiști de pe ambele maluri ale Nistrului.

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 22 noiembrie.

Inițiativa este implementată în cadrul Proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, susținut și finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md