Moldox3.jpg

În perioada 19-20 aprilie, la Chișinău va fi organizată prima ediție a Festivalului de Film Documentar „Echoes of One World”. Evenimentul este conceput pentru a aduce în atenția publicului problemele majore legate de libertatea presei, dezinformare și drepturile femeilor, punând accentul pe rolul crucial al jurnalismului independent și al activismului feminin.

Prin intermediul puterii cinematografiei documentare, festivalul caută să amplifice vocile jurnaliștilor independenți și ale activiștilor de gen, aducând în prim-plan luptele, realizările și contribuțiile acestora la societate.

Proiecțiile vor avea loc la Artcor (str. 31 august, nr. 137), iar intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

„Programul nostru aduce în prim-plan șase titluri captivante, incluzând premiere și filme documentare premiate, oferind o panoramă bogată a diverselor subiecte legate de drepturile omului. De la povestea jurnalistului iranian în exil din filmul «Son of the Mullah» până la abordarea sensibilă a mișcării #metoo în documentarul premiat «Tack», fiecare film aduce în atenție aspecte cheie ale lumii contemporane. În plus, documentarele ucrainean și indian explorează teme precum identitatea și libertatea de exprimare, evidențiind lupta pentru justiție și egalitate în fața adversităților. Concluzionând cu «And Still I Sing», un portret puternic al curajului feminin din Afganistan, programul nostru promite să ofere o experiență cinematografică profundă și inspirațională”, subliniază Maxim Cârlan, directorul Asociației Moldox, care s-a ocupat de selecția filmelor din programul „Echoes of One World”.

Mai jos puteți vedea trailerul filmului „Son of the Mullah”, care va fi proiectat la festival.

Festivalul „Echoes of One World” reprezintă o extensie a celebrului Festival One World, dedicat drepturilor omului, cu origini în Cehia și cu o prezență semnificativă în mai multe țări europene. Prin această primă ediție organizată în Chișinău, sub numele de „Echoes of One World”, evenimentul aduce în centrul atenției publicului moldovean teme sensibile și relevante pentru societatea contemporană.

Mai jos puteți vedea trailerul filmului „And Still I Sing”, care va fi proiectat la festival.

„Când vorbim despre drepturile omului și despre schimbarea lumii, Festivalul «One World» este un adevărat punct de reper! De peste 25 de ani, acest eveniment a dat tonul în promovarea justiției și egalității prin filme documentare care îți zguduie conștiința. Cu sprijinul neobosit al echipei People in Need, One World a devenit o referință în agenda culturală și socială a Cehiei, iar pentru prima dată, bucuria cinematografiei documentare va ajunge și la Chișinău. UNESCO a recunoscut eforturile noastre de a inspira și educa publicul despre importanța drepturilor omului”, a menționat Guillermo Llinas, directorul de țară People in Need Moldova.

Pentru mai multe informații și pentru a urmări programul complet al festivalului, care va fi anunțat pe parcurs, vă invităm să accesați pagina oficială a evenimentului pe Facebook.

Evenimentul este organizat de Asociația Moldox, cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova, People in Need Moldova și Centrul Ceh din București.

Preluat de la: diez.md