Marghiolita-Constantinescu-Rogojan-1.jpg

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău va găzdui expoziția „BogățIA sudului românesc”. Expoziția va prezenta cămășile cu altiță specifice regiunilor Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud, fiind deschisă publicului la Muzeul Național de Istorie.

Expoziția include 71 de piese unice din colecția doamnei Marghiolița Constantinescu Rogojan, păstrate în Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Doamna Marghiolița, artistă plastică și profesoară din Muscel, a donat statului român peste 250 de piese de costum tradițional românesc.

Expoziția își propune să evidențieze particularitățile cămășii cu altiță din sudul României, inclusiv din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei, considerate elemente de identitate culturală comună între România și Republica Moldova.

Evenimentul va include și un scurt recital susținut de cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Sarabaș, Artistă a Poporului din sudul Republicii Moldova.

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 23 iunie, începând cu ora 11.00.

Evenimentul este organizat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Amintim că, pe 1 decembrie 2022, UNESCO a adoptat decizia privind înscrierea artei cămășii cu altiță în patrimoniul imaterial al umanității.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md