elevi-quizz.jpg

Ce faci după ce finalizezi orele de la școală? Presupunem că temele pentru acasă sau mergi la lecții suplimentare. Dacă ai un loc liber în programul tău din această săptămână și vrei să îți petreci timpul interesant, îți propunem să mergi la unul dintre evenimentele pe care ți le recomandăm în acest articol.

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și în memoria Poetului Mihai Eminescu, secția Cartea veche și rară a organizat expoziția „Valori eminesciene din colecția Clara și Pavel Balmuș”, care aduce în prim-plan documente din colecția personală a criticului literar Pavel Balmuș (1944-2014), păstrată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Expoziția include ediții rare și bibliofile ale operei eminesciene, unele dintre ele nevalorificate până în prezent. În premieră sunt expuse trei hărți semnificative: „Mihai Eminescu, drumuri și popasuri”, „Opera lui Mihai Eminescu în lume, țări în care este tradus, consimțământ și evocarea poetului” și „Mihai Eminescu. Popasuri europene”.

Expoziția va fi deschisă până în data de 31 martie 2025.

În data de 24 ianuarie, la ora 18.00, cenaclul Republica organizează o seară în care se va recita poezie. Invitatul este Dumitru Fanfarov, poet care a scris cartea „stepă și transă”.

Dumitru Fanfarov este unul dintre fondatorii formației Peace the gun, care își propune să facă un hip-hop alternativ cu elemente de spoken-word. Până acum, trupa a fost invitată la Bienala Europeană de Poezie de la Brașov, Weekend Sessions (București) și Swords (București). De asemenea, au performat la Berlin, în cadrul proiectului de spoken-word Antibabylon.

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Centrală a BM „B.P. Hasdeu” (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148).

În perioada 24-26 ianuarie va avea loc AI Media Hackathon: Driving Innovation in Collaboration with the Tech Community, un program pentru tinerii interesați de inteligența artificială și mass-media.

La acest hackathon:
# vei colabora în cadrul unei echipe pentru a găsi metode practice la combaterea dezinformării;
# vei putea dezvolta jocuri, platforme, instrumente sau algoritmi pentru promovarea integrității media;
# vei detecta știrile false și vei propune soluții pentru problemele pe care le identifici.

Proiectele câștigătoare vor fi premiate. Evenimentul va avea loc atât în format online, cât și fizic de la ora 18.00. Participarea este gratuită și te poți înscrie pe acest link.

Dacă te pasionează lectura, poți merge la clubul de carte „Cătălina citește”. Acesta va avea loc în data de 25 ianuarie, de la ora 12.00 la Cărturești Port Mall.

Cartea despre care se va discuta este „Gambitul damei”, de Walter Tevis.

Pentru a participa, trebuie să te înregistrezi pe acest link. În data de 25 ianuarie, participanții la club vor avea o reducere de 10 % la cumpărăturile din cadrul Cărturești Port Mall.

Teatrul Republican „Luceafărul” va pune în scenă un spectacol documentar bazat pe deportările din 1946. Scenariul a fost inspirat de mărturiile din volumul „Cartea foametei”, de Larisa Turea, și de interviurile realizate de echipa teatrului.

Spectacolul va avea loc în data de 25 și 26 ianuarie, de la ora 19.00.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md