pixel.png
Pentru multe persoane, o schimbare în dietă poate ajuta la dobândirea unei stări de bine, însă pentru cântăreţul James Blunt, schimbarea obiceiurilor alimentare a dus la apariţia unor probleme de sănătate.
 
Într-un interviu recent, artistul în vârstă de 46 de ani a dezvăluit că în perioada anilo 1990 şi-a schimbat stilul alimentar, ceea ce a dus la apariţia afecţiunii scorbut, o boală care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C şi duce la formarea de pete livide pe piele, gingii moi şi sângerări ale practic tuturor membranelor mucoase. Această boală era asociată în trecut marinarilor ale căror nave erau pe mare mai mult timp decât se puteau păstra fructe şi legume proaspete.
 
<!– Te așteptai la asta? Ce s-a întâmplat cu Emily Burghelea după scandalul de la Antena 1–> CITESTE PE EVZ.RO: Te așteptai la asta? Ce s-a întâmplat cu Emily…
<!– Doliu uriaș în România! A încetat din viață după ce a fost răpusă de coronavirus–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Doliu uriaș în România! A încetat din viață…
Cântăreţul povesteşte că în timp ce era student la Universitatea din Bristol, unde studia ingineria aerospaţială şi sociologia, era înconjurat în special de femei care nu erau consumatoare de carne. 

 
”Pe ramura sociologiei erau 170 de fete şi doar trei băieţi, iar toate fetele erau vegane sau vegetariene”, a explicat James Blunt în interviu. ”Aşa că am decis să mănânc numai pui şi poate uneori cu maioneză”.
 
După doar două luni în care a urmat dieta carnivoră, obiceiurile sale alimentare nu au venit cu rezultate deloc bune.
 
”A fost nevoie între şase şi opt săptămâni să mă îmbolnăvesc şi să fiu nevoit să merg la medic, care mi-a spus atunci câ am simptomele bolii scorbut”, povesteşte artistul. ”Medicul mi-a spus că am deficit de vitamina C aşa că am început să beau suc de portocale în fiecare noapte”, a continuat James Blunt.

Scorbut: ce este? 

Scorbutul este o boală extrem de rară în Statele Unite, apărută în timpul lui Christopher Columb, Vasco de Gama şi Magellan şi care a ucis estimativ două milioane de marinari în perioada 1500-1800, potrivit Atlas Obscura. Potrivit Centrului de Informaţii de Boli Rare şi Genetice, scorbutul apare în urma deficitului de vitamina C. Dacă vitamina C este eliminată din dietă, cea pe care organismul o depozitează se poate consuma în 4-12 săptămâni. Vitamina C se regăseşte în special în fructe şi legume, în proporţie de 90%.
 
Alte simptome ale scorbutului mai pot fi starea de oboseală, organism slăbit, dureri de încheieturi, anemie, boli ale gingiilor, hemoragii ale pielii.
 

Preluat de la: csid.ro