iacob1.jpg
Concursul „Întrebarea anului” din cadrul Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale este o competiție cu tradiție. Întrebările intrate în competiție trebuiau propuse de autori sau jucători, apoi votate.

În perioada 27 decembrie 2017 – 7 ianuarie 2018, au fost înscrise întrebările în concurs, iar în perioada 8-18 ianuarie membrii clubului au putut vota cea mai bună întrebare.

În concurs au fost înscrise peste 40 de întrebări.

Iată cele mai bune și memorabile întrebări ale anului 2017 din toate competițiile Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.

*Pentru a vedea răspunsurile corecte, selectați spațiul de lângă cuvântul Răspuns

Locurile 4 și 5 – Andrei Lutenco

Atenție, text

SUEIA

Conform unui studiu, din cauza poziției geografice, aproximativ 50% din populația Suediei suferă de aceasta pe timp de iarnă. Numiți aceasta cât mai exact.

Răspuns: Deficiența vitaminei D

Reddit

Reddit

Chiar și după secole revoluționarii radicali încă o mai foloseseau, chiar dacă sub o formă diferită. Numiți-o.

Răspuns: ghilotina

Comentariu: Ghilotina, ca metodă de execuție, era folosită de revoluționarii francezi de la sfârșitul secolului XVIII. Revoluționarii cubanezi adesea fumau trabucuri, pentru care foloseau un alt tip de ghilotină.

Locul 3 – Ion-Mihai Felea

Într-un scurt-metraj norvegian, protagonistul vede că unul dintre obiectele pe care le are la el nu mai funcționează corect și se bucură.

Î: Numiți obiectul, știind că protagonistul este o persoană reală, campion național la schi-fond!

Răspuns: Busolă

Comentariu: Este vorba despre Fridtjof Nansen. În scurt-metraj, Nansen vede că busola încetează să îi mai funcționeze și înțelege că a ajuns la Polul Nord Magnetic, adică foarte aproape de Polul Nord Geografic.

Locul 2 – Loredana Molea

Calambur.
– Cum se numește un prieten care te enervează zilnic?
– Un _ care-ți face zilele _.

Î: Reproduceți cu exactitate cele 2 litere omise în text.

Răspuns: a, A

Comentariu: un aMIC care-ți face zilele aMARE

Locul 1 – Sergiu Iacob

Într-un spot social, bucătăreasa unei cantine îi toarnă unui tânăr o farfurie cu supă, în care pune apoi terci de orez, adaugă un crenvurst și, peste toate, un pahar de compot. Aceste acțiuni sunt urmate de inscripția: „Oricum totul se va amesteca. Sau totuși este o diferență?”. Răspundeți prin două cuvinte care este subiectul acestui spot?

Răspuns: Sortarea gunoiului

Tot în anul 2017:

acuc2

SER a fost declarată CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ!
Echipa AINURII a ieșit prima la secțiunea FAIR PLAY!
Duelul Iași-Chișinău a fost votat EVENIMENTUL ANULUI!
OCTAVIAN SIREȚEANU a fost desemnat CEL MAI BUN AUTOR AL ANULUI!

Câștigătorii competițiilor precedente sunt:

2015 – Maxim Cumpanici (SER) cu întrebarea despre speranță. Autorul anului – Ion-Mihai Felea. Evenimentul anului – Cupa Orașelor 2015. Echipa anului – 10 Lei. Echipa cu cel mai bun rezultat internațional – Google-Moogle. Jucătorul anului – Veronica Vragaleva. Premiul Fair-Play – Echipa Asachi. Cel mai activ voluntar – Alexandra Șerșun. Partenerul anului – Ministerul Culturii al RM.

2013 – Orest Dabija (Asachi) cu întrebarea despre Auschwitz.

2011 – Eugen Bîbîlici (10 Lei) cu întrebarea despre „ultimul mohican”. Evenimentul anului – Seria de jocuri de la Moldcell Cafe. Jucătorul anului – Grigori Alhazov. Premiu fairplay – tot Clubul.

2010 – Petru Sula (10 Lei) cu întrebarea despre „paștele cailor”. Evenimentul anului – Aniversarea celor 10 ani ai clubului. Jucătorul anului – Marcel Spătaru. Premiul fairplay – Echipa GS.

2009 – Natan Garștea (Mix) cu întrebarea despre „abecedar”.

2008 – Doina Leca (Asachi) cu întrebarea despre „donatori”.

2007 – Octavian Sirețeanu (Asachi) cu întrebarea despre „Ialoveni”.

Mai multe detalii aici: CUC.md.

Preluat de la: diez.md