testarelive_vadimmaslennikov_gonzo.jpg
Degrabă face 3 ani, a adunat în tot acest timp 16 podcasteri, a înregistrat 20 de mini concerte live în cadrul proiectului Etaj’Live, realizat împreună cu prietenii de la Pot Music, și difuzează până în prezent muzică faină. Este un radio online din Republica Moldova ascultat în mare parte aici dar are ascultători și în România, Germania, Suedia, Franța, Olanda, Marea Britanie ș.a.

Înainte de Crăciun, imago.fm a lansat o campanie pe Patreon prin care își anunța sincer ascultătorii că a venit momentul în care se decide soarta postului, de a fi sau a nu fi. Urmează un scurt interviu cu fondatoarea postului Olga Radu și directorul imago.fm Vadim Maslennikov. Vorbim puțin despre cum a venit ideea de a face așa un radio în Moldova și cât timp poate exista el „fără” bani.

Cum v-a venit ideea de a face un radio online în Moldova? Se cam închid posturile tradiționale în ultima vreme.

Olga Radu, fondator imago.fm: În 2015, fiind într-un road trip prin Grecia, ascultam un radio local. Era minunat să auzi replici în greacă printre evoluția live de Pink Floyd, și parcă înțelegeam ce ziceau, și soarele cela de seară… „Trebuie să faci imago.fm!”, a zis soțul meu virând într-o cotitură stâncoasă. “Ei, cât acolo, trebuie doar un soft și muzică bună pe care deja o avem adunată pe undeva”, m-am gândit eu.  Și în mai puțin de un an am făcut-o. Primul produs a fost Etaj’Live, un podcast video cu filmări live efectuate chiar la noi în casă (sau în garaj pe timp de vară). Casa Imago e cu spațiul, video și editarea de calitate, Pot Music – cu sunetul, iar trupele pe care le selectăm împreună, în mare parte tinere talente din Moldova, vin, cântă piesele lor proprii și primesc un produs pe care-l pot utiliza drept carte de vizită oriunde vor să se prezinte. Trupele nu achită nimic. Noi ne asumăm organizarea și cheltuielile, pentru că vrem să-i ajutăm la început de drum pe cei în care vedem potențial. Uite așa a început totul, în primăvara lui 2016.

vadimmaslennikov_olgaradu

Vadim Maslennikov, director imago.fm: Cu timpul s-a creat o comunitate de oameni talentați și pozitivi. De la lansarea postului am invitat oameni să ni se alăture, iar ei au invitat alți oameni. Unii pur și simplu ne-au contactat și prezentat ideile lor de colaborare. Suntem deschiși, dacă vrei să te manifești și îți prezinți conceptul propriu, rotunjit, care se integrează în undele noastre.

Olga, fondator imago.fm: Da, așa ne-am cunoscut podcasterii, directorul de radio (se uită la VadimJ), ascultătorii. Am creat împreună emisiuni, am editat/șters/adăugat muzică nouă, muzică veche, am înregistrat jingle-uri, ne-am adunat și ne-am împrăștiat. „Dacă nu va merge campania pe Patreon, înseamnă că ascultătorii imago.fm sunt ok să-l închidem.”

Astăzi, prin platforma Patreon, vă adresați ascultătorilor și le spuneți foarte sincer că pân’aici a mers soldatul. Ce s-a întâmplat sau schimbat?

Olga: L-am fi închis mai demult, dar are mulți ascultători care îl adoră și nu putem să luăm așa o decizie fără să-i considerăm. Dacă nu va merge campania pe Patreon, înseamnă că ascultătorii imago.fm sunt ok să-l închidem. Muzica unește, muzica inspiră, ne gândeam noi la început, bani om găsi. Dar plătind lunar din propriul buzunar pentru soft și drepturi de autor pe muzică plus utilități și filmări pentru proiectul video Etaj’Live, am ajuns la cheltuieli de cel puțin 500-1000 de dolari pe lună. Poate nu e o sumă tare mare pentru un radio dar îl facem deja de trei ani din propriile resurse. De fapt, suntem o agenție de creație și facem identități (Casa Imago) și o parte din banii câștigați îi investim în acest radio.

Deci, pentru acei care nu știau, Casa Imago și imago.fm e aceeași echipă?

Olga: Da, aceeași echipă, aceeași casă, aceleași pisici. Imago.fm este o activitate foarte frumoasă, un proiect pe care îl facem din suflet și ne străduim să-l ținem în viață. Dar a venit momentul să lăsăm entuziasmul la o parte și să gândim la rece. Mai ales că un radio trebuie să se dezvolte și să vină cu mai mult conținut nou local, asta e super important! Pentru asta chiar trebuie resurse, căci dorință este, multă.”

„Un radio trebuie să se dezvolte și să vină cu mai mult conținut nou local”

De ce ați numit campania pe Patreon “Se poate și fără dar mai bine cu”?

Vadim: Pentru că spunem lucrurilor pe nume. Mult ne-am gândit să-i întrebăm sau nu pe ascultătorii fideli imago.fm dacă și-ar dori să contribuie și ei la funcționarea radioului. Și asta pentru că, pe de o parte, ne dăm bine seama că nu vorbim despre o campanie de salvare a unei vieți, a unui patrimoniu național, a pâinii noastre cea de toate zilele sau orice alt subiect mai mult sau mai puțin grav. Vorbim de un radio, o cireșică de pe tort, o plăcere, o rază de soare, un strop de șampanie fără de care se poate trăi, totuși. Pe de altă parte, însă, așa-s timpurile acum. Suntem o generație pentru care acest strop este necesar, el dă culoare și miros deosebit rutinei. Prin acest radio, avem ceva care ne face viața mai plăcută. Vrem să aducem cât mai mult conținut local vechi și nou, dar bun, de care noi avem nevoie, și ascultătorii noștri au, pentru că ne ascultă mulțișori. Și iată că ne încredințăm ascultătorilor noștri, sincer și fără frică.”

testarelive_olesyasarandi_yolkaflyman

Dar de ce nu faceți calupuri publicitare cum se practică la orice post de radio din țară?

Adică, după fiecare 5-7 cântece să aveți câte un bloc publicitar.

Vadim: Deocamdată fugim de acest tip de publicitate, cu spoturi. Singura opțiune pentru imago.fm la moment este Patreon. Posibil, cu timpul, vor apare și proiecte/podcasturi sponsorizate, pentru asta da, suntem deschiși. Dar nu vrem să plasăm blocuri publicitare. Suntem un post de radio alternativ, care vrea să aducă plăcere. Trebuie să existe și soluții alternative de a funcționa bine, nu de nevoie.

„500 de dolari este bugetul lunar de care avem nevoie ca să putem continua fără scârț.”

Cum merge Patreonul?

Olga: Imediat ne-au susținut câțiva ascultători fideli, și vă mulțumim până la pământ. Per general, încă mai avem de lucru. Nu am ajuns nici măcar la jumătate din minimul necesar. Printre acei câțiva patroni care ne susțin acum, sunt și colegi din imago. Paradox. Ei lucrează aici zilnic dar mai dau și bani numai ca să existe imago.fm 🙂 Sunt și patroni care inițial dădeau o sumă mai mică la început dar după o lună au dublat suma. Asta e minunat, ne dau aripi astfel de gesturi. Mulțumiri mari, tuturor patronilor noștri actuali și celor care se gândesc să se alăture lor!

La ce vor fi folosiți banii colectați?

Olga: Vom folosi banii colectați pentru cheltuielile de bază ale radioului. 500 de dolari este bugetul lunar de care avem nevoie ca să putem continua fără scârț. Cu drepturi de autor, soft, server, hosting, domain, un salariu minim pentru întreținere. Dacă reușim împreună să atingem această sumă, ce bine ar fi! Dacă ajungem la 800 de dolari pe lună, vom putea să producem Etaj Live’ul lunar și să continuăm să ajutăm talentele de la noi să se expună calitativ.

Vadim: Dacă avem norocul și fericirea să ajungem la 1000 de dolari pe lună, vom începe a respira mai ușor și să ne dezvoltăm în direcția echipament și, în sfârșit, să avem o aplicație mobilă funcțională și accesibilă tuturor. Mulți ne întreabă de aplicație. Iar cu 1500 de dolari pe lună, ne putem permite să remunerăm măcar puțin și oamenii care contribuie la proiect, podcasteri, dj etc.

Din practica Patreon, patronii primesc cadouri în schimbul contribuției lunare. Voi oferiți ceva?

Olga: Deocamdată nu ne permitem tare multe lucruri dar avem reputația de creatori de stickere, postcarduri și tricouri faine. Imediat cum ne punem un pic pe picioare o să producem câte ceva, micile mulțumiri vor ajunge cu siguranță la patronii noștri. Și, chiar dacă avem spațiu mic la filmările Etaj’Live, patronii care îndrăgesc culisele, și ne vor spune că și-o doresc, vor fi invitați să asiste la filmări. Poate vom face pe parcurs și evenimente mai deosebite, concerte ș.a. la care vor fi invitați în primul rând ei. Acum le spunem un mare, mare, maaare mulțumesc și le zicem că noi îi vedem, îi simțim și anume pentru ei suntem acum online.

Dacă-ți place și ție acest radio și vrei să-l mai auzi, devino patron imago.fm.

Preluat de la: diez.md