Cercetătorii au dezvoltat un sistem automat pentru persoanele care suferă de diabet de tip 1. Un sistem care are la bază inteligenţa artificială oferă sfaturi care ajută pacienţii să evite să ajungă la un nivel scăzut de glucoză în sânge.
Cum poate inteligenţa artificială să ajute pacienţii cu diabet?
Un studiu preliminar sugerează că recomandările săptămânale ale sistemului în privinţa dozei de insulină şi a dietei se potrivesc cu cele oferite de specialişti. Persoanele care suferă de diabet de tip 1 nu produc suficientă insulină, hormon pe care corpul îl foloseşte pentru a regla nivelul de glucoză din sânge. Pentru menţine un nivel optim de glucoză şi pentru a evita episoadele în care acest nivel să fie prea mic sau prea mare, cunoscute ca hipoglicemie sau hiperglicemie, persoanele care suferă de această afecţiune trebuie să aibă grijă să-şi controleze dozele de insulină.
Foarte multe persoane care suferă de diabet de tip 1 controlează cu succes această boală prin folosirea unor doze, adică a unor injecţii zilnice care acţionează ca o formă a insulinei şi care se administrează o dată sau de două ori pe zi, după masă. Bineînţeles, există şi opţiunea ca această doză să fie administrată între mese, aceasta fiind una de ”corecţie”. Dacă dozele nu sunt administrate corect, pacientul riscă deteriorarea progresivă a vederii, a sistemului nervos, a rinichilor şi se poate confrunta cu episoade de hipoglicemie care duc la comă sau chiar deces.
<!–
Formul de quiz
–>
Specialiştii în diabet ai Univerităţii de Ştiinţă şi Sănătate din Oregon, Portland spun că anumiţi factori pot face ca pacienţii să-şi administreze prea multă sau prea puţină insulină. Printre aceşti factori se numără dificultatea de a calcula dozele, teama de supradoză şi schimbările apărute în corp din cauza sensibilităţii la insulină. Medicii endocrinologi pot oferi sfaturi în privinţa ajustărilor pe care pacientul le poate aduce în privinţa dozelor şi dietelor, însă mulţi pacienţi amână mersul la cabinetul specialistului. Pentru a remedia această problemă, cercetătorii de la OHSU au folosit inteligenţa artificială pentru a dezvolta un algoritm care oferă pacienţilor un ghid săptămânal în funcţie de monitorizarea glucozei, a insulinei injectate şi se folosesc dispozitive care monitorizează activitatea fizică. Cercetarea a apărut în jurnalul Nature Metabolism.
Preluat de la: csid.ro