muscate.jpg

Mușcatele sunt flori populare în grădinile românilor! Acestea pot înflori abundent pe tot parcursul verii, însă au nevoie de îngrijire mai atentă, mai ales după o ploaie torențială. Experții grădinari au explicat cum să le protejezi în astfel de condiții! 

De regulă, mușcatele preferă vremea caldă și uscată, iar excesul de umiditate le poate afecta grav. Rădăcinile acestor flori nu tolerează apa stagnantă după ploi sau în cazul udării excesive. Când solul nu se drenează bine, aerul dispare, iar rădăcinile încep să putrezească.

Mușcatele încep să aibă tulpini moi și miros neplăcut provenit din pământ. În plus, pe partea inferioară a frunzelor apar vezicule, un alt indicator al suferinței plantei.

Prima dată trebuie să verifici plantele și să îndepărtezi toate inflorescențele afectate de umezeală. Așa vei stimula planta să producă noi flori. În plus, pentru a preveni reținerea apei, este esențial ca ghiveciul să aibă un bun sistem de drenaj. Poți așeza un strat de pietriș sau argilă expandată pe fundul ghiveciului, iar farfuria de sub el nu trebuie să rețină apă.

Grădinarii cu experiență recomandă ca udarea să se facă doar când solul este uscat la atingere, dar nu complet desprins de marginile ghiveciului. Este de preferat să uzi mușcatele în farfurie, nu direct pe pământ, pentru a evita băltirea.

De asemenea, mușcatele pot beneficia de un tratament după ploaie! Folosește un îngrășământ lichid echilibrat sau unul cu eliberare lentă, amestecat în sol. Acestea le oferă nutrienții necesari pentru a reveni în forță.

Deși sunt plante rezistente, mușcatele nu se descurcă bine la temperaturi scăzute, iar creșterea încetinește. Sub 5°C, se oprește complet, iar înghețul poate fi fatal pentru ele. Frunzele și florile vor atârna moale, semn clar că planta începe să moară.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro