zahar.jpg

Îndulcitorii artificiali au fost din ce în ce mai promovaţi în ultima perioadă. Fie că vorbim despre îngrijorarea din punct de vedere al sănătăţii, fie că vorbim doar de pierderea kilogramelor în plus, oamenii tind să consume tot mai multe produse care garantează lipsa zahărului. Dar ştii cum acţionează îndulcitorii artificiali şi, oare, sunt aceştia mai buni decât zahărul?

Trebuie să ştii că Food Drug Administration a aprobat cinci îndulcitori artificiali (zaharina, acesulfamul, aspartamul, neotamul şi sucraloza) şi un îndulcitor natural scăzut în calorii, stevia.

O preocupare  principală a persoanelor care folosesc îndulcitori este legată de pierderea în greutate sau de beneficiile pentru sănătate, spune Dr. Ludwig, un profesor asociat la Universitatea Stanford.

Este de asemenea posibil ca aceste produse să schimbe modul în care percepem gustul alimentelor. „Îndulcitorii non-nutritivi sunt mult mai puternici decât zahărul de masă şi siropul de porumb bogat în fructoză. O cantitate minusculă produce un gust dulce comparabil cu cel al zahărului, fără calorii comparabile. Hiperstimularea receptorilor de zahăr din utilizarea frecventă a acestor îndulcitori poate limita toleranţa pentru mai multe gusturi complexe „, explică Dr. Ludwig.

Cercetările sugerează faptul că îndulcitorii aritifiali pot împiedica asocierea cu dulceaţa aportului caloric. Ca rezultat, am putea simţi nevoia de a consuma mai multe dulciuri, şi avea tendinţa de a alege alimente dulci în detrimentul alimente nutritive, acumulând astfel în greutate. Un studiu realizat pe o serie de participanţi care consumau mai mult de 21 de băuturi dietetice pe săptămână a constatat faptul că aceştia au fost de două ori mai susceptibili de a deveni supraponderali sau obezi în comparaţie cu oamenii care nu au consumat suc dietetic.

Totuşi, tu crezi că ai putea renunţa la aceste băuturi sau la dulciuri oricând vrei? Nu fi atât de sigur. Studiile pe animale sugerează faptul că îndulcitorii artificiali pot instaura sentimentul de dependenţă. În studiile pe şobolani care au fost expuşi la cocaină, s-a demonstrat faptul că ulterior, aceştia având posibilitatea de a alege între cocaina intravenoasă sau zaharină orală, au preferat zaharina.

Revenim, deci, la zahăr?

Poate că zahărul nu este chiar atât rău, totuşi. Totul constă în modul din ce tip de aliment îl iei.

„Zahărul conţinut în produse alimentare aflate în formă naturală – fructe întregi, de exemplu – tinde să fie foarte nutritiv, bogat în fibre şi sărac în glucide. Pe de altă parte, zahărul rafinat, s-a constatat că dacă este consumat în cantităţi mari, creşte rapid nivelul de glucoză din sânge, creşte nivelul trigliceridelor, mediatorilor inflamatori şi radicalilor de oxigen, iar odată cu aceste probleme se dezvoltă riscul apariţiei diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare şi altor boli cronice, ” explică Dr. Ludwig.

Preluat de la: Csid.ro