Ştim că e greu să rezişti bunătăţilor de Paşte, cum ar fi drobul sau friptura de miel, deliciosul cozonac sau pasca cu brânză. Dar nu e imposibil să scapi de efectele mai puţin plăcute ale acestora asupra stomacului tău.
Prea multe alimente grase, dulci, plus alcoolul sau sucurile acidulate pot duce la apariţia indigestiei, un fenomen des întâlnit după mesele festive de Paşte.
De aceea, ne-am propus să îţi dezvăluim mai jos care sunt cele mai eficiente remedii pentru indigestie, dar şi simptomele prin care poţi recunoaşte această problemă!
<!–
Formul de quiz
–>
Cum se manifestă indigestia
Printre cele mai comune simptome ale indigestiei amintim:
- Senzaţia de arsură şi durere, presiune în piept, care urcă la nivelul esofagului
- Greaţa
- Senzaţia de preaplin sau balonarea (abdomenul umflat)
- Flatulenţă excesivă
- Gust acru sau amar în gură
Cele mai eficiente remedii pentru indigestie
Dacă nu ai la îndemână pastile care conţin omeprazol sau ranitidină ori antiacide, substanţe care ajută la ameliorarea simptomelor indigestiei, îţi propunem să încerci aceste remedii:
Ceai de mentă – acest tip de ceai are efect antispasmodic şi ameliorează crampele abdominale, precum şi senzaţia de greaţă. Se consumă o cană cu ceai de mentă imediat după masă. Este contraindicat persoanelor cu boală de reflux gastroesofagian şi celor cu ulcer de atomac.
Ceai de muşeţel – este benefic pentru ameliorarea disconfortului abdominal, echilibrează cantitatea de acid gastric şi are efect antiinflamator, reducând senzaţia de arsură şi durere în coşul pieptului. Se consumă îndulcit cu miere. Este contraindicat persoanelor care urmează tratament cu medicamente anticoagulante.
Bicarbonat de sodiu – acesta neutralizează acidul gastric, eliminăm gazele intestinale şi ameliorează balonare. Se amestecă o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar mare cu apă caldă şi se consumă lichidul respectiv la nevoie. Se va evita consumul excesiv, deoarece poate duce la constipaţie, diaree, vărsături şi crampe musculare.
Rădăcină de lemn dulce – aceasta calmează crampele abdominale şi reduce inflamaţia la nivelul tractului gastrointestinal. Se mestecă rădăcina de lemn dulce sau se fierbe în apă şi se consumă lichidul rezultat cu 30 de minute înainte de masă sau la o oră după masă. Se va evita consumul excesiv (peste 2,5 grame/zi), deoarece poate cauza hipertensiune.
Oţet din cidru de mere – acesta contribuie la creşterea producţiei de acid gastric, care ajută la digerarea alimentelor. Se consumă la nevoie, diluat în apă (1-2 linguriţe la un pahar cu apă), sau preventiv, cu 30 de minute înainte de masă. Este contraindicat consumul în exces, deaorece poate duce la eroziune dentară, hipoglicemie şi arsuri stomacale.
Seminţe de fenicul – au efecte antispasmodice şi ameliorează tulburări gastrointestinale precum crampe, greaţă sau balonare. Se pune o linguriţă de seminţe de fenicul într-un ibric cu apă şi se fierb timp de 10 minute. Se consumă lichidul rezultat la nevoie sau se mestecă pur şi simplu seminţele de fenicul după mesele grele. Consumul excesiv de seminţe de fenicul sau ceai obţinut din acestea poate cauza greaţă, vărsături sau fotosensibilitate.
Ghimbir – ceaiul de ghimbir sau ghimbirul consumat în formă proaspătă ajută la ameliorarea senzaţiei de greaţă şi a durerilor abdominale. Se fierbe o bucată de rădăcină de ghimbir de 2-3 centimetri într-un ibric cu 300 ml de apă şi se consumă îndulcit cu miere (pentru mai multă aromă se poate adăuga suc de lămâie). Se va evita consumul excesiv de ghimbir, deoarece poate cauza flatulenţă şi arsuri stomacale.
Apă cu lămâie – această combinaţie are efect alcalin asupra stomacului, neutralizează acidul gastric şi îmbunătăţeşte digestia. Se amestecă sucul de la o lămâie cu un pahar de apă caldă sau se fierb câteva bucăţi de lămâie şi se consumă lichidul respectiv după masă. Se va evita consumul excesiv de apă cu lămâie, deoarece poate afecta smalţul dinţilor.
Indigestia care persistă sau care devine o problemă recurentă poate semnala existenţa unei alte afecţiuni, cum ar fi gastrita, boala de reflux gastroesofagian sau chiar cancerul de stomac.
Prin urmare, dacă simptomele indigestiei persistă şi nu cedează în ciuda tratamentelor în termen de 2 săptămâni ori dacă apar simptome precum lipsa poftei de mâncare, scădere bruscă în greutate, scaune de culoare închisă, oboseală excesivă, dificultăţi la înghiţire sau vărsături, fă-ţi o programare la medic pentru a afla cauza acestor probleme.
Preluat de la: csid.ro