Amazonia-fire.jpg
La o lună după introducerea interdicţiei privind arderea terenurilor, regiunea amazoniană braziliană înregistrează în continuare un număr mare de incendii ilegale. Potrivit Institutului Naţional de Cercetări Spaţiale, care analizează date satelitare, au fost detectate 20 473 de incendii în perioada 16 iulie-15 august. Doar în primele 15 zile ale lunii august au fost consemnate peste 15 000 de incendii.

„Cifrele arată că strategia guvernului nu este eficientă pentru oprirea distrugerii pădurii cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă”, a declarat Christiane Mazzetti, purtătoare de cuvânt în cadrul filialei braziliene a organizaţiei Greenpeace, scrie agerpres.ro.

Aceasta reprezintă o reducere de mici proporţii – de 8 % – faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, nu exista o interdicţie privind incendierea terenurilor şi nici nu erau desfăşuraţi militari pentru a se alătura luptei de combatere a acestei practici, notează DPA.

În data de 16 iulie, guvernul brazilian a interzis acţiunile de incendiere a terenurilor în regiunea amazoniană şi în Pantanal – cea mai mare mlaştină din lume – pentru o perioadă de 120 de zile.

Cu toate acestea, intenţia Braziliei de a intensifica efectiv eforturile sale de a stopa incendiile este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care preşedintele Jair Bolsonaro este un susţinător al exploatării economice a regiunii amazoniene, iar guvernul său intenţionează să trimită militari în zonă până în 2022.

Potrivit activiştilor de mediu, forţele armate desfăşurate în regiunea amazoniană începând din luna mai nu pot stopa defrişările ilegale decât pentru o perioadă scurtă de timp şi nu pot înlocui autorităţile de mediu, a căror activitate a fost slăbită de Bolsonaro.

Preluat de la: diez.md