global-warming.jpg
Noi temperaturi anuale record s-ar putea înregistra în următorii cinci ani în contextul în care valorile consemnate de meteorologi continuă să crească, a anunţat Met Office.

Este de aşteptat ca temperaturile globale înregistrate anual între 2020 şi 2024 să fie cu 1 grad Celsius şi până la 1,6 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială, conform unei analize a serviciului britanic de meteorologie. Aceasta înseamnă că recordul actual stabilit în 2016, când a fost consemnată o încălzire cu 1,16 grade Celsius, ar putea fi doborât, scrie AGERPRES.

Perioada de cinci ani 2020-2024 ar putea fi cea mai călduroasă înregistrată la nivel global, cu temperaturi cu 1,15-1,46 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Prin comparaţie, în perioada 2015-2019 temperaturile au crescut în medie cu 1,09 grade Celsius, acesta fiind cel mai călduros interval înregistrat până în prezent, a precizat Met Office.

Temperaturile globale majorate din ultimii ani reprezintă rezultatul de continuă creştere a gazelor cu efect de seră din atmosferă, care încălzesc planeta, scrie Met Office.

Organizaţia Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a avertizat asupra pericolelor asociate încălzirii globale cu peste 1,5 grade Celsius, iar statele s-au angajat, prin acordul climatic de la Paris, să „continue eforturile” pentru a preveni depăşirea acestui prag.

Însă, deşi în următorii cinci ani riscul ca acest prag să fie depăşit este mai mic de 10 %, directorul departamentului de prognoze pe termen lung al Met Office, profesor Adam Scaife, a avertizat că acest moment se apropie „rapid”. „Cu excepţia unei erupţii vulcanice importante, aceste predicţii demonstrează că ne apropiem rapid de punctul în care vom avea deviaţii temporare ale temperaturii globale peste pragul de 1,5 grade Celsius”, a spus profesorul Adam Scaife.

De asemenea, potrivit analizei, condiţiile actuale relativ reci din nordul Atlanticului se vor confrunta cu o creştere a temperaturilor, ceea ce ar putea intensifica încălzirea în zona Europei.

La acordul climatic de la Paris s-a alăturat și Republica Moldova, care se angajează să reducă necondiționat, până în anul 2030, emisiile de gaze cu efect de seră cu 70 % față de anul 1990. Mai multe detalii găsiți AICI.

Preluat de la: diez.md