vaccine-days-in-kaufland-by-www.picpro.md-169-scaled.jpg
Termenul pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID va fi redus de la șase la patru luni în România, începând de luni, 17 ianuarie. Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, transmite Digi24.

„Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza booster tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere, dacă vreţi, a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron. De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a adăugat că, din punct de vedere imunologic, prin administrarea mai devreme de patru luni „se pierde efectul booster real” al dozei de vaccin asupra răspunsului imun.

„Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minimum patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei booster, incluzând aici toate persoanele de peste 12 ani”, a spus el.

Medicul militar le-a recomandat persoanelor vulnerabile şi celor cu afecţiuni cronice să efectueze această doză booster, deoarece datele indică „o protecţie suplimentară faţă de formele grave care necesită spitalizare şi faţă de riscul de deces”.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că persoanele care la prima schemă de vaccinare au primit un vaccin pe bază de ARN mesager vor putea opta doar pentru un vaccin similar. De asemenea, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor putea opta pentru unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager.

„Singura diferenţă este la peroanele care au primit o doză de vaccin Johnson&Johnson, care pot opta la booster, la cerere, pentru a efectua acelaşi tip de vaccin, adică Johnson. Recomandarea noastră fermă este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la booster […] pentru că efectul imunogen este superior”, a explicat el.

În România, administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (booster) a început pe 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit minimum șase luni de la a doua doză de vaccin. Conform ultimelor date furnizate de CNCV, până miercuri în România, 2 179 080 de persoane au făcut doza a treia de vaccin.

Preluat de la: diez.md