28_ed-scaled.jpg
Prețul volatil al energiei electrice din țară ar trebui să-i facă pe oameni să realizeze importanța economisirii și a utilizării eficiente a acesteia. Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a oferit detalii într-un interviu despre ce înseamnă eficiența energetică.

Ce înseamnă consumul de energie?
 – Consumul de energie este consumul pe care fiecare om îl are acasă, într-o companie, la școală, la universitate, în orice spațiu public și non-public. Asa dar, consumul de energie nu este altceva decât cererea de energie de care avem noi nevoie în treburile cotidiene. Această cerere poate fi la energia electrică, termică sau mecanică.

Ce este eficiența energetică?
 – Termenul de eficiență energetică înseamnă utilizarea rațională a energiei, înseamnă să nu cheltuim cât putem, ci doar cât avem nevoie.  Eficiența energetică este consumul rațional de energie, inclusiv prin utilizarea echipamentelor electrice etichetate energetic cu cea mai înaltă categorie.

De ce este important să reducem consumul de energie?
 – Economisind energie electrică, putem contribui fiecare prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a altor substanțe nocive in mediul ambiant. Folosind electricitatea mai rațional, vom folosi și o cantitate mai mică de resurse naturale: cărbune, petrol sau gaz.
Este important să avem grijă de buzunarele noastre și să avem grijă de planetă. Consumând rațional energia, pământul sau omenirea se va odihni, pentru că totul împrejur este energie și energia mișcă lumea. Peste tot este energie, telefonul pe care îl avem este energie, plantele care cresc sunt energie, totul este energie. Ne mai vorbind de efectele pozitive ale consumului redus de energie asupra securității energetice a statului nostru și asupra economiei naționale.

<!–

–> <!–

–>

Trăim într-o eră în care eficiența și economisirea energiei sunt protagoniștii utilizării energiei în gospodărie. Prețul instabil la energia electrică din țara noastră trebuie să ne facă din ce în ce mai conștienți de importanța economisirii energiei electrice și a utilizării ei mai eficiente. Această criză pandemică globală și carantina care se instaurează peste tot, ne induce la ideea că unica soluție care o să ne ajute să ieșim cu bine este să fim cât se poate de eficienți din punct de vedere energetic. Cred că aceasta este una dintre marile învățături pe care ni le aduce această pandemie.

Care dintre electrocasnice consumă cea mai multă energie?
 – Pe măsură ce crește cererea la produse, servicii, omul consumă mult mai multă electricitate decât oricând. Nu ne mai putem imagina o gospodărie fără frigider, congelator, mașină de spălat, cuptor cu microunde, cuptor electric, TV, computer și așa mai departe. Toate aceste dispozitive ne ușurează viața, dar ele consuma o cantitate semnificativă de energie electrică. Pentru a economisi bani, trebuie să știm care aparate electrice au nevoie de cea mai multă energie electrică. Principalul consumator este frigiderul – congelatorul, care consumă cea mai multă energie electrică din casă. De exemplu, dacă nu dezghețați periodic congelatorul sau mențineți ușa frigiderului deschisă mai mult decât este necesar, veți crește consumul de energie electrică cu 30 %. Totodata există modele învechite de mașini de spălat, cuptor electric sau mașina de spălat vase ale caror consum îl poate depăși pe cel al unui frigider chiar și de două ori. Televizoarele în regim de așteptare pot consuma aproximativ cu 12 % mai multă energie electrică. Dacă vă place să gătiți, rețineți că un cuptor sau o plită curățate corespunzător pot reduce consumul de energie cu 8,3 %. Aparatele moderne consumă electricitate continuu: 24 de ore, 7 zile pe săptămână. De multe ori nu suntem atenți la acest lucru, prin urmare, fără să observăm, plătim facturi mai mari la energia electrică. Electrocasnicele setate în regim de așteptare risipesc aproximativ 35 % din consumul de energie electrică. De exemplu, dacă opriți televizorul, dar nu îl deconectați, acesta poate consuma la fel de multă energie ca un computer care lucreaza în același timp. Dispozitive precum un modem de computer, computer, încărcător de telefon, cuptor cu microunde lăsate în modul de așteptare sau conectate sunt consumatoare de energie și pot consuma de la 0,7 până la 5,6 W de energie electrică pe oră. Cea mai bună soluție pentru a economisi energia în bucătărie este: achiziționarea electrocasnicelor cu cea mai înaltă clasă energetică. Cu toate că sunt mai scumpe, economiile pe care le aduc pe termen lung le fac mai profitabile.

Ce sfaturi puteți să le oferiți consumatorilor ca să nu risipească energia în zadar?
 – În primul rând, opriți televizorul sau radioul dacă nu le urmăriți sau ascultați, deconectați încărcătoarele de la computer atunci când nu le utilizați, dacă nu aveți nevoie de ele în acel moment, este util să deconectați toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate noaptea. Nu lăsați dispozitivele să stea în modul de așteptare, nu deschideți ușa cuptorului atunci când gătiți, deoarece de fiecare dată când cuptorul este deschis, acesta pierde până la 20 %. Curățați-vă aparatele electrice mai des, deoarece consumă mult mai multă energie electrică dacă nu sunt curate, ține-ți minte că aparatele electrocasnice de clasa A consumă cu 55 % mai puțină energie. Frigiderul va consuma mai puțină energie electrică dacă îl așezați cât mai departe de lumina directă a soarelui, aragaz sau aparate de încălzit. Nu puneți alimente calde, lichide descoperite în frigider, nu deschideți ușa des. Decongelați congelatorul la timp. Când folosiți încălzitoare electrice de apă, este mai bine să faceți un duș cald decât o baie fierbinte. Nu setați temperatura rezervorului de apă caldă la o temperatură mai înalta decât este necesar.

Care este totuși cel mai simplu truc de economisire a energiei pe care credeți că puțini îl folosesc?
 – Un mare potențial de economisire a energiei îl avem de obicei la încălzirea apei. Dacă utilizați un dispozitiv electric de încălzire a apei, puteți instala un cronometru sau un termostop, de exemplu. De asemenea, puteți seta apa la o temperatură optimală pentru a face duș fără a o combina cu apa rece.

Este important să cunoaștem că facând duș și oprind apa pe perioada când ne spălăm, putem economisi destul de mult. De exemplu, știind că puterea unui încălzitor de apă este de obicei de 24 kw, iar tariful la energia electrică este de 1,6 lei, un minut ne costă aproximativ 65 bani. Dușul de opt minute pe zi ne costa în jur de 1800 lei pe an. Într-o familie de patru persone, ne-ar costa aproape 7500 lei pe an doar pentru duș. Dacă toată familia va economisi câte două minute pe zi pentru a face duș, atunci se poate de economisit până la 1800 lei pe an. Astfel, de multe ori lucrurile mici, dacă sunt respectate, pot face o diferență mare. De exemplu, se poate de economisit până la 35 % din consumul de energie electrică, pur și simplu tranferând frigiderul de la un loc însorit mai departe de fereastră și de perete.

Știm cu toții că un rol important în eficiența energetică îl joacă ventilația corectă, ce ne spuneți la acest capitol?
 – Din motive de sănătate și pentru a economisi energie, se recomandă să ventilați camera corect, cu ajutorul geamului. Aceasta înseamnă că periodicitatea și timpul ventilării va depinde  de temperatura exterioară și de umiditatea camerei. Regula generală pentru lunile noiembrie până în martie este de a ventila mai des, dar pe perioade scurte, de la patru până la șase minute, fiecare două ore. În lunile de vară, intensitatea ventilării ar trebui să fie cu mult mai mare, adică o jumătate de oră de fiecare dată când este ventilată camera.

Care sunt condițiile ca o casă nouă sau renovată să consume mai puțină energie?
 – Aș menționa câteva principii de bază după care trebuie să se conducă cel care vrea să construiască/renoveze o clădire sau casă:
# În primul rând, trebuie să fie proiectată corect;
# Orientarea casei. Fiecare zonă geografică are clima sa, iar casele trebuie să fie adaptate în dependență de aceasta chiar de la început;
# Izolația optimă. Prin pereți se risipă cea mai mare parte a caldurii dintr-o casă;
# Ventilația controlată. O casă economă are cea mai înaltă calitate a aerului, având sisteme moderne de recuperare a căldurii;
# Materiale durabile. Materialele de construcție trebuie să fie prietenoase mediului pe tot ciclul vieții. Sustenabilitatea acestor materiale trebuie asigurată prin metode precum așa-numita analiză a ciclului de viață (LCA). Aceasta examinează impactul asupra mediului și al materialului la fiecare etapă a vieții sale, de la producție, transport, utilizare până la reciclare.

Eficiența energetică este o măsură care îi ajută pe mulți proprietari de locuințe să economisească semnificativ din costurile de întreținere a locuințelor. Această măsură nu este doar o nouă modă în construcțiile moderne, ci și un răspuns la provocările actuale. Care sunt beneficiile pentru un simplu proprietar? Ce trebuie să facă și ce sfaturi le oferiți?
 – Eficiența energetică în clădirile rezidențiale vizează reducerea costurilor la energie, astfel, cu cât mai eficientă din punct de vedere energetic va fi casa, cu atât veți cheltui mai puțini bani pentru întreținere. De ce să nu folosiți toate posibilitățile existente pentru a face viața în casă mai bună, mai confortabilă? În primul rând, reduceți pierderile mari de căldură și creșteți valoarea energetică a spațiului de locuit prin renovări majore. Totodata, vă recomand să vă consultați cu un specialist înainte de începere a lucrărilor de eficientizare a consumului de energie pentru a evita posibilele greșeli.
Dacă sunteți proprietarul unui apartament într-o clădire relativ veche și constientizați importanța eficienței energetice, nu așteptați, dar faceți primii pași imediat după analiza stării spațiului de locuit. Începeți cu pereții, creați o izolație termică deoarece majoritatea clădirilor rezidențiale din Republica Moldova au pereții foarte slabi izolați.

Un alt sfat ține de ferestre, deoarece când se deschid ferestrele și ușile, se pierde o cantitate mare de căldură, iar dacă ferestrele sunt realizate dintr-un material mai rău, iarna, căldura se pierde prin profilul necalitativ, iar vara este prea cald. Astăzi, tehnologiile au avansat destul de mult și există ferestre foarte sofisticate, de exemplu ferestre cu geam termopan umplut cu aer sau gaz inert (argon, kripton sau xenon) care au rolul unui izolator termic. De asemenea, foarte eficientă este utilizarea tehnologiei Low-E pentru sticla ferestrei exterioare, prin aplicarea unui strat subțire pe suprafața exterioară a ferestrei care lasă căldura să intre în cameră iarna și servește ca filtru de căldură vara pentru a preveni excesul de energie solară.

Dacă nu aveți posibilitatea să înlocuiți toate ferestrele și ușile, există o altă opțiune de reducere a costurilor anuale la energie și creșterea confortului de locuit – instalarea jaluzelelor sau obloanelor la ferestrele existente. Jaluzelele coborâte, indiferent dacă sunt din aluminiu sau din PVC, pot reduce pierderile de căldură cu până la 35 %.

Puteți monitoriza eficiența energetică a consumului pentru energie utilizat la încălzire sau răcire instalând supape termostatice pe radiatoare. Datorită lor, veți menține o temperatură constantă în camere și o veți adapta cu ușurință la nevoile dvs. Procurarea aparatelor electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic la fel este un sfat, cu toate că pot să nu pară rentabile la început, deoarece acestea inițial sunt mai scumpe, dar își arată eficacitatea prin utilizarea lor pe termen lung. Aparatele de uz casnic precum cazanele, frigiderele, mașinile de spălat vase sau mașinile de spălat rufe, congelatoarele de clasa A, fiind utilizate zilnic, vă vor reduce vizibil facturile la energia electrică. Utilizarea becurilor LED vă va permite nu doar să reduceți consumul, dar și să aveți un mediu plăcut pentru viață, prin asigurarea unui confort vizual.

După părerea dvs., care este cel mai mare obstacol ce stă în calea economisirii energiei electrice?
 – Mulți oameni încă asociază economisirea energiei cu pierderea confortului, dar nu este cazul. În zilele noastre este absolut posibil să economisești energie fără să renunți la nimic. Trebuie să ne schimbăm atitudinea față de economisirea energiei! De exemplu, dacă cumpăr un bec LED, voi avea aceeași lumină ca înainte, doar ca voi economisi mai mult. Internetul ne oferă atât de multe oportunități. Pe site-uri se pot compara diferite dispozitive în detaliu. O investiție unică se răscumpără adesea foarte repede. Ar trebui de făcut doar calculele corecte.

Ce face gurvernul pentru a pune în aplicare normele Directivei Europene privind eficiența energetică în Republica Moldova?
 – După cum am menționat puțin mai sus, Republica Moldova face încă primii pași și transpunerea acquis-ului comunitar privind eficiența energetică în legislația națională a avut loc odata cu aprobarea legii nr. 139 din 2018 cu privire la eficiența energetică. Cu pași mici, dar siguri, AEE având misiunea de a implementa politica de stat în acest domeniu, inclusiv și cu suportul partenerilor de dezvoltare, creăm condiții ca legea să funcționeze pe deplin. În general, trebuie să ținem cont de faptul că este foarte important ca în Republica Moldova să avem o securitate de aprovizionare cu energie, atât termică, cât și electrică, iar punerea în aplicare a politicilor în sectorul energetic se bazează în mare parte pe directivele UE.

Care este rolul eficienței energetice în dezvoltarea statului?
 – Poate mulți nu sunt de acord cu mine, dar eu consider că economisirea energiei și utilizarea conștientă a surselor de energie reprezintă un punct central atât în dezvoltarea economică, cât și socială într-o țară. Trebuie de menționat faptul că progresul și dezvoltarea unei țări au fost întotdeauna legate de producția de energie și de reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă.

Au fost elaborate până acum două Planuri Naționale de Acțiuni în domeniul Eficienței Energetice, totodată AEE are misiunea de a ghida și de a aproba planurile locale de acțiuni în domeniul eficienței energetice ale APL-urilor, cum stau lucrurile în această direcție?
 – Într-adevar, au fost elaborate câteva Planuri de acțiuni în domeniul Eficienței Energetice, ultimul este pe perioada 2019-2021. Conform acestui plan, pentru anul 2021 sunt prevăzute economii de circa 40,1 ktep pe toate sectoarele.
Observăm în ultimii ani un interes din ce în ce mai mare din partea autorităților administrative locale în elaborarea planurilor locale de eficiență energetică. În această perioadă, am aprobat planuri de acțiuni la peste jumăte dintre raioanele republicii. Totodata, oferim pretutindeni sprijin managerilor energetici locali în activitățile de elaborare a planurilor de acțiuni locale în domeniul eficienței energetice.

Ce sectoare sunt incluse în Planul Național de Acțiuni?
 – Planul Național pentru Eficiența Energetică include principalele sectoare, precum: sectorul rezidențial, transport, industrie și public și fiecare sector beneficiază de economiile relevante.

Care este cooperarea dvs. cu autoritățile administrației publice locale?
 – Pot spune că avem o cooperare bună cu APL-urile. Există ezitări, pe alocuri, poate mici obstacole, dar în general suntem mulțumiți de APL-uri, deoarece fără o cooperare adecvată cu acestea nu putem colecta cel puțin datele privind măsurile luate în raioane, deoarece cunoaștem că majoritatea școlilor, spitalelor, instituțiilor sociale sunt gestionate la nivel raional, deci pentru noi acest factor este foarte important.

Ce este un manager energetic? De ce ne trebuie să avem manageri energetici?
 – În țările dezvoltate, dar și în toate țările din UE, companiile mari au angajat un manager de eficiență energetică care monitorizează periodic potențialul de economisire a energiei în companie. În Austria, de exemplu, fiecare municipalitate, fiecare spital, școlile mari au un manager energetic calificat. O mare atenție se acordă educației copiilor în școli, unde managerii energetici duc lecții copiilor despre cum să economisească energia. Cred că și în Republica Moldova, școlile trebuie să aibă câte o persoană dedicată care să acopere acest domeniu și astfel, fiecare copil ar trebui să fie informat prin intermediul instruirilor în școli despre eficiența energetică. Agenția pentru Eficiența Energetică promovează instituția managerului energetic raional la nivel de consilii raionale, astfel am creat o rețea de manageri energetici practic în fiecare raion, dar din păcate această funcție în marea majoritate a cazurilor nu este remunerată și de obicei această funcție le revine specialiștilor din direcțiile raionului. Vreau să îndemn pe această cale și companiile să-și instituie manageri energetici pentru a monitoriza consumul de energie și generând soluții de economisire vor economisi bani, iar pe de altă parte ne vom aduce contribuția cu toții, astfel încât schimbările climatice să nu continue într-un ritm atât de rapid ca să nu existe atâtea dezastre naturale în întreaga lume.

În opinia dumneavoastră, cât de familiarizați sunt experții moldoveni, cetățenii sau întreprinderile cu metodele de economisire a energiei?
 – Republica Moldova face primii pași. În prezent, moldovenii cunosc puțin despre eficiența energetică, dar există și experți bine informați. Cu toate acestea, guvernul prin intermediul Agenției pentru Eficiența Energetică organizează cu regularitate campanii de informare pentru publicul țintă. În același timp, recunosc că trebuie să facem încă mai multe, mai multă informație trebuie furnizată, mai multe legi trebuie să fie puse în aplicare, care sunt implementate în UE și trebuie transpuse în Moldova. Zeci de ani auzim că Republica Moldova tinde spre UE și își construiește drumul spre Europa. În țările UE există și măsuri de atenuare, Republica Moldova are nevoie de un buget enorm pentru a subvenționa măsuri de economisire a energiei, precum izolarea clădirilor, energii alternative precum fotovoltaice, încălzirea pe biomasă etc.

Am văzut că atrageți o atenție mare sensibilizării populației prin video-uri, broșuri, etc., care sunt planurile pe viitor? Cum intenționați să răspândiți informația în mase?
 – AEE are deja practică de câțiva ani de a organiza campanii de informare despre eficiența energetică și beneficiile utilizării energiei regenerabile. În ultimii ani am elaborat peste 30 de materiale informative sub formă de pliante, broșuri, spoturi video. În scurt timp, intenționăm să ne împărtășim cu informația despre eficiența energetică și la nivelul comunităților rurale. Avem în plan să organizăm în fiecare raion câte un colț de informare, iar scopul deschiderii acestor colțuri este să fim mai aproape de cetățeni și să oferim cetățeanului informații mai detaliate despre măsurile care trebuie luate în domeniul eficienței energetice.

Dar pentru consumatori, ce impact ar avea aceste campanii de informare?
 – Pe termen lung, toți oamenii trebuie să devină mai conștienți și să pună în aplicare măsurile de economisire a energiei. Oamenii nu sunt încă conștienți de necesitatea acestor măsuri.

Unde pot obține cetățenii informații mai detaliate, pe ce adresă?
 – Adresa oficială a Agenției pentru Eficiență Energetică este aee.gov.md, unde pot fi găsite informații despre activitățile noastre, despre beneficiile utilizării energiei regenerabile, pot găsi de asemenea sfaturi pentru a economisi energia acasă, la serviciu, în transport etc.

Preluat de la: diez.md