66387a9d-710b-4352-9476-fa3977ab6eb0.jpg
Belarusul intenţionează să desfăşoare conform programului stabilit marea paradă militară din 9 mai pentru marcarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în pofida epidemiei de COVID-19.

„Nu putem pur și simplu să anulăm parada”, a declarat duminică preşedintele Alexander Lukaşenko, citat de agenţiile Belta şi DPA. „M-am gândit la aceasta de mult timp”, a adăugat el, explicând apoi că decizia pe care a luat-o este deopotrivă emoţională şi ideologică şi a ţinut să menţioneze că oameni au murit din cauza viruşilor şi altor boli în timpul războiului. „Ei au murit pentru noi, oricât de rău ar suna acest lucru”, a continuat Lukaşenko, asigurând că nimeni nu va fi obligat să participe la parada militară, scrie agerpres.ro.

Belarusul a raportat până în prezent 16 705 cazuri de COVID-19, din care 99 de decese, în timp ce preşedintele Lukaşenko este criticat atât în ţară cât şi în străinătate pentru ezitările de a adopta măsuri menite să stăvilească epidemia la începutul căreia el a calificat teama de coronavirus drept o „psihoză”.

În Rusia vecină preşedintele Vladimir Putin a amânat din cauza epidemiei parada militară care se desfăşoară în mod tradiţional în Piaţa Roşie din Moscova, dar va susţine pe 9 mai un discurs şi va depune coroane de flori, iar deasupra capitalei ruse va avea loc un miting aerian al Forţelor Aeriene.

Preluat de la: diez.md