Sărbătorile de iarnă sunt despre persoane dragi, emoții intense și magie pură. Mai mult decât atât, sunt despre tradiții și obiceiuri autentice, pe care ar fi păcat să le lăsăm uitării. Dacă ai surprins în imagini colindători la ușa bunicilor, mesele îmbelșugate de sărbătoare sau bucuria nepoțeilor în timpul despachetării cadourilor de sub brad, acum ai șansa de a le include într-un documentar colectiv despre Moldova și oamenii de aici. Care este scopul filmului, dar și cum anume poți participa la crearea acestuia, îți povestim în continuare.
Ideea de a crea un documentar colectiv despre sărbătorile de iarnă din Moldova îi aparține Nataliei Gârbu, fotografă documentară și regizoare, creatoarea spațiului „Mahala” – „o ușă creată pentru a explora identitatea, rădăcinile și poveștile care ne redefinesc”. Potrivit ei, filmul ar trebui să ne trezească grija și dragostea unii față de alții.
„La noi totul e haotic. Nu ne auzim, nu tare ne iubim. De aceea, întregul concept se bazează pe ideea de a observa, de a înțelege și, poate, de a crea ceea ce înseamnă identitate. De a crea, pentru că ea nu există pe deplin. Într-o țară atât de mică, sunt foarte multe variații privind felul în care oamenii se identifică.”
Pe lângă scopul de a înțelege cine sunt, de fapt, moldovenii, Natalia și-a mai setat un obiectiv – să trezească în cei/cele ce vor privi filmul un sentiment de apartenență. „Dacă o să apară măcar un firicel, eu cred că țelul va fi atins. Și vreau ca atunci când o să se uite, să simtă căldură. Adică să le fie călduț de la faptul că altora le este bine. Pentru că noi toți ne-am adunat aici, pe palma asta de pământ, nu ca să concurăm sau să ne certăm în trafic.”
Dacă dorești să participi la crearea acestui documentar, Natalia te îndeamnă să cauți prin galeria ta foto videoclipuri filmate în perioada sărbătorilor de iarnă. S-ar potrivi filmulețe în care ai surprins momente drăguțe, inclusiv:
# cum ai decorat pomul de Crăciun, camera de cămin sau biroul personal;
# cum ai împachetat sau despachetat cadouri;
# cum ai felicitat persoanele apropiate de revelion;
# cum ai ciocnit cupele cu vin spumant la 0.0;
# cum ai gătit salată Olivier sau Hering, sau orice altceva;
# cum a arătat masa ta în noaptea dintre ani;
# cum ai mers cu uratul, colindatul, capra, ursul, sorcova etc.;
# cum ai primit colindători, urători, semănători;
# cum ți-ai îmbrățișat bunicii, părinții, surorile, frații, prietenii, colegii;
# cum a zburat confetti prin toată casa;
# cum ai admirat scânteile produse de artificiile de mână;
# cum copilul sau nepoțelul tău a recitat o poezie la matineu.
„De exemplu, nimeni nu știe că în familia mea există o tradiție inventată. De Crăciun, noi facem un soi de tartă în care ascundem bilețele cu urări. Fiecare dintre noi taie o bucată și extrage bilețelul care se află în ea. Mamei mele îi nimerește tot timpul «muncă» și ea nu este foarte încântată de asta. Pentru mine este o tradiție frumoasă, pe care vreau să o împărtășesc și cu alții. Poate că unora le va plăcea și o vor adopta și ei acasă. Pentru că din astfel de ritualuri se nasc micile fericiri omenești. Iar acest sharing de atmosferă, de viață, de momente de bucurie și fericire poate construi ceva mult mai mare. Poate să ne unească.”
Potrivit Nataliei, calitatea videoclipurilor și formatul acestora nu contează, deoarece aspectele respective vor fi lucrate în procesul de editare. În ceea ce privește criteriile de selecție a filmulețelor ce vor fi incluse în documentar, acestea nu vor exista. Se va folosi absolut tot ce va fi primit. Singura regulă este ca materialele transmise să fie filmate în iernile 2023/2024 și 2024/2025, ca să fie redată atmosfera sărbătorilor din prezent.
Astfel, când găsești cel puțin un material potrivit, încarcă-l pe wetransfer.com și expediază-l la [email protected]. Termenul-limită este 15 februarie 2025.
„După ce vom primi toate videoclipurile, vom lucra la o structură a filmului. Toate ideile inițiale s-au anulat, pentru că până acum am primit filmulețe foarte diverse. De exemplu, avem un video în care bunica a hotărât să nu recite ea hăitura, ci să o pună de pe YouTube și doar să dea din clopoțel. Toată familia era în șoc și abia aștepta să se termine acest zgomot de YouTube și clopoțel, dar bunica era foarte fericită și continua prestația. Și atunci te gândești ce să faci cu acest material. Dacă la început îți pare că ai un rol de miniDumnezeu și înțelegi cam în ce direcție vrei să duci filmul, la final totul se schimbă.”
De fapt, Natalia crede că ceea ce a pornit este un experiment, un fel de joc. Mai ales că fiecare om are viziunea sa și transmite videoclipuri unice, pe care le consideră el potrivite pentru un asemenea film. În general, ea nu vede nicio problemă în a oferi libertate în acest proces și crede că rezultatul final va fi reușit, tocmai bun pentru a rămâne în istorie.
Având în vedere faptul că astfel de filme „nu ar umple o sală de cinema”, lansarea se va face în mediul online, pe canalul de YouTube @mahalaproject. Potrivit Nataliei, cel mai probabil, acesta va fi publicat la sfârșitul iernii 2025, dar „totul va depinde de vibrațiile pe care le va avea”.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.
Preluat de la: diez.md