1000x563_cmsv2_f20f446b-1cc8-5e0e-b2e8-cad821d78782-5961990.jpg
Consiliul Constituțional din Franța a aprobat vineri, cu unele condiții, introducerea certificatului de vaccinare, care îi obligă pe cetățeni, începând de la vârsta de 16 ani, să prezinte dovada vaccinării pentru a putea intra în locuri publice, cum sunt barurile, restaurantele, cinematografele, scrie Reuters, notează Digi24.

Decizia Consiliului Constituțional pavează calea pentru ca certificatul de vaccinare să intre în vigoare pe 24 ianuarie, înlocuind pașaportul sanitar, care certifică vaccinarea, un test negativ sau trecerea prin boală.

Consiliul a susținut dorința guvernului ca orice persoană de peste 16 ani să prezinte certificatul de vaccinare, precum și o prevedere legală care le dă dreptul managerilor de baruri și restaurante să verifice identitatea clienților împreună cu certificatul, pentru a împiedica folosirea unor certificate de vaccinare care aparțin altor persoane.

În schimb, Consiliul a respins propunerea ca vechile pașapoarte sanitate să fie cerute ca o condiție de participare la mitinguri politice. Cu mai puțin de trei luni înainte de alegeri, Consiliul a arătat că o asemenea obligație ar afecta libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile.

Introducerea certificatului de vaccinare a dus la proteste de stradă împotriva restricțiilor COVID în Franța.

Unii dintre francezii care se împotrivesc vaccinării spun că decizia lui Macron îi face să se simtă cetățeni de mâna a doua.

Franța a raportat peste 425 000 de cazuri de coronavirus joi, iar autoritățile spun că marea majoritate a pacienților care ajung în secțiile de terapie intensivă sunt nevaccinați.

Preluat de la: diez.md