diez-share-facebook.png
În timp ce Europa se luptă cu temperaturi foarte joase, în regiunea Arctică a fost înregistrată cea mai călduroasă iarnă din istorie.

Valul de căldură a dus în luna februarie la înregistrarea unor temperaturi de 1,7-4,4 grade Celsius.

Potrivit Independent, astfel de temperaturi au mai fost înregistrare în regiune în 1958. În cel mai nordic avanpost din Cape Morrus Jesup, temperaturile au rămas peste nivelul de îngheţ timp de 24 de ore pe 25 februarie.

Per total, temperaturile din întreaga regiune au fost deasupra nivelului de 0 grade Celsius timp de nouă zile în luna februarie, lucru care nu a mai fost înregistrat până în prezent. În această perioadă, stratul de gheaţă de deasupra apei se extinde până la începutul lunii martie, însă măsurătorile au demonstrat că gheaţa din Marea Bering şi nordul Groenlandei a scăzut.

„Fenomenul din Cape Morris Jessup nu a depăşit recordul prin temperaturile extrem de ridicate, ci prin perioada în care s-a produs”, a declarat Ruth Mottram, climatolog din cadrul Institutului de Meteorologie din Olanda.

Deşi temperaturile ridicate din ultima lună înregistrate în Groenlanda pot fi puse pe seama unor vânturi calde, acest fenomen nu explică încălzirea per total a regiunii. Deşi nu există staţii de meteorologice la Polul Nord, specialiştii consideră că temperaturile ar fi ajuns la 1,7 grade Celsius.

Preluat de la: diez.md