stonehenge-circle-pink-sky-e1488194896717.jpg
Proiectul de construire a unui tunel rutier în apropiere de faimosul sit din Epoca de Piatră Stonehenge, situat în sud-vestul Marii Britanii și inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost aprobat marți de către guvernul britanic.

Menit să decongestioneze o importantă rută est-vest, la un cost de 1,6 miliarde de lire sterline (1,8 miliarde de euro), tunelul — al cărui traseu a fost schimbat de mai multe ori, din cauza protestelor — va avea o lungime de circa trei kilometri, scrie Agerpres.

În pofida modificărilor aduse proiectului, Alianța Stonehenge, un grup de mai multe ONG-uri, susține că tunelul va provoca „daune serioase și ireparabile peisajului arheologic”.

„Proiectul trebuie complet regândit, nu doar modificat, deoarece există riscul de a deteriora grav acest peisaj emblematic”, explică Kate Fielden de la Campania de protecție a Angliei rurale, o organizație neguvernamentală, membră a Alianței menționate.

Pe de altă parte, alte ONG-uri cunoscute, cum ar fi English Heritage și National Trust, au aprobat planul. „Salutăm traseul modificat și credem că, proiectat și realizat cu maximă atenție, acesta poate aduce o contribuție la patrimoniul mondial și restabili pacea și liniștea peisajului de la Stonehenge”, au afirmat aceste ONG-uri într-un comunicat.

Cele mai mari secrete ale omenirii. PC: oxfordscientificfilms.tv

Cele mai mari secrete ale omenirii. PC: oxfordscientificfilms.tv

Tunelul va înlocui un drum deja existent, care va fi îngropat.

La rândul său, ministrul britanic al transporturilor, Chris Grayling, a subliniat că “deplasările mai rapide, fără blocaje de trafic, și aerul mai curat vor fi benefice populației și creșterii turismului”.

Stonehenge a fost construit în etape între circa 3.000 și 2.300 de ani î.e.n, iar pietrele sale, care formează un ansamblu de cercuri misterioase, atrag mii de oameni în fiecare an la sărbătoarea păgână a solstițiului.

Stonehenge este unul dintre cele mai importante monumente megalitice preistorice datorită dimensiunilor sale, planului său sofisticat și preciziei arhitecturale.

Arheologii au identificat monumente preistorice asemănătoare în zonă, inclusiv un alt cerc de piatră îngropat la 500 de metri adâncime.

Preluat de la: diez.md